12χρονη δημιουργεί εφαρμογή για τη γιαγιά της που έχει Αλτσχάιμερ

Χάρη στην εφαρμογή που δημιούργησε αυτό το δωδεκάχρονο κορίτσι, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία του κινητού τηλεφώνου για να θυμούνται οικογενειακούς δεσμούς.
12χρονη δημιουργεί εφαρμογή για τη γιαγιά της που έχει Αλτσχάιμερ

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2019

Μια ξεχωριστή δωδεκάχρονη δημιουργεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η Emma Yang είναι ένα ξεχωριστό κορίτσι. Σε ηλικία 12 ετών ζει μια δύσκολη πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Η γιαγιά της Emma διαγνώσθηκε με Αλτσχάιμερ πριν από σχεδόν πέντε χρόνια και σήμερα ζει στο Χονγκ Κονγκ. Η Emma, μερικές φορές από απόσταση και άλλες φορές όταν την επισκεπτόταν, έβλεπε πως η γιαγιά της ξεχνούσε σιγά-σιγά σημαντικά πράγματα.

Η γιαγιά άρχισε να ξεχνάει την ηλικία της και μερικές φορές δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν ερχόταν να φάει μαζί της το βράδυ ή γιατί ήταν τόσο μακριά. Αργότερα, αυτό το νεαρό κορίτσι αντιμετώπισε το πιο οδυνηρό πράγμα: η ίδια της η γιαγιά άρχισε να την μπερδεύει με άλλους συγγενείς.

Δεν είναι εύκολο να ζει κανείς με αυτόν τον τρόπο. Η στενή σχέση με ένα άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι μια πολύ δύσκολη συναισθηματική κατάσταση.

Είναι δύσκολο για τον πάσχοντα, για την οικογένειά του και ειδικά για μια ομάδα ατόμων που συνήθως δεν αναφέρονται: τα παιδιά.

Η ιστορία της Emma Yang είναι αξιοσημείωτη χάρη σε μια ξεχωριστή πτυχή. Πρόκειται για κάτι που δεν θα βοηθήσει μόνο τη γιαγιά της αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Δωδεκάχρονη δημιουργεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Μάθετε περισσότερα!

“Timeless”: 12χρονη δημιουργεί εφαρμογή για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Ο πιο μεγάλος φόβος της Emma Yang είναι ότι η γιαγιά της δεν θα την αναγνωρίζει πλέον και ότι κάποια μέρα ο νους αυτού του αγαπημένου μέλους της οικογένειάς της δεν θα υπάρχει πια.

 • Αργά ή γρήγορα, αυτό θα συμβεί. Θα έρθει μια στιγμή που οι στιγμές διαύγειας του ασθενούς θα μοιάζουν με μικρές προσκλήσεις πίσω στον πραγματικό κόσμο, όπου συνδέεται με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Όμως αυτό θα συμβαίνει μονάχα περιστασιακά.
 • Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ αντιδρούν θετικά σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: στην αγάπη, τα σημάδια στοργής και τη φροντίδα.
 • Σαφώς για ένα κορίτσι μόλις 12 ετών αυτό δεν αρκεί. Αρνείται να αφήσει τη γιαγιά του να φύγει για πάντα, να επιτρέψει στον νου της γιαγιάς του να σβήσει κάθε ανάμνηση της εγγονής της και να χαθεί ο ξεχωριστός δεσμός που συνήθιζαν να έχουν.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την προοδευτική απώλεια μνήμης, η Emma δημιούργησε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται “Timeless”, προκειμένου να μην αφήσει αυτά τα σημαντικά πράγματα να σβήσουν.

Η εφαρμογή κάνει τα πιο ωραία και τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή “αιώνια”. Η δωδεκάχρονη δημιουργεί εφαρμογή και φέρνει επανάσταση.

δημιουργεί εφαρμογή για ασθενείς

Μια εφαρμογή για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Η Emma Yang συνεργάστηκε με την Dr. Melissa Kramps, μια γιατρό που ειδικεύεται στο Αλτσχάιμερ, για να δημιουργήσει μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που έχει δύο πολύ συγκεκριμένους σκοπούς.

 • Η πρώτη λειτουργία ονομάζεται “ενημερώσεις” και έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ παραμένουν πάντα σε επαφή με τους συγγενείς τους.
 • Τα παιδιά, τα εγγόνια, οι φίλοι και άλλα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να αλληλεπιδρούν μαζί τους μέσω μηνυμάτων και εικόνων. Η εφαρμογή ενημερώνει πάντα τον ασθενή σχετικά με το ποιος επικοινωνεί μαζί του και του θυμίζει τι είδους δεσμός τους συνδέει.
 • Η άλλη λειτουργία ονομάζεται “αναγνώριση”. Χάρη σε αυτή ο ασθενής μπορεί να ανατρέξει στο οικογενειακό του δέντρο, να θυμηθεί γεγονότα, λεπτομέρειες, φωτογραφίες και στιγμές όποτε το θελήσει.
 • Χάρη στην κάμερα του κινητού τηλεφώνου, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το στρέψει προς ένα συγκεκριμένο άτομο για να του θυμίσει ποιο είναι.

Μια άλλη λεπτομέρεια που είναι και χρήσιμη και ενδιαφέρουσα αφορά στον χρόνο και στο ημερολόγιο. Το άτομο με Αλτσχάιμερ λαμβάνει μια προειδοποίηση κάθε φορά που επιχειρεί να τηλεφωνήσει σε κάποιο μέλος της οικογένειας πάνω από δύο φορές (η εφαρμογή τού θυμίζει ότι έχει ήδη τηλεφωνήσει).

Μπορεί επίσης να ενημερώσει τον ασθενή για επερχόμενες ημερομηνίες που πρέπει να θυμηθεί και για ξεχωριστά γεγονότα όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Εφαρμογή στο κινητό

Ένα κορίτσι-θαύμα με ένα ξεκάθαρο όνειρο

Η Emma Yang έλαβε πολύτιμη βοήθεια για τη δημιουργία αυτής της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Πέρα από τη συνδρομή της Dr. Kramps, δέχτηκε επίσης χρηματοδότηση για αυτό το έργο μέσω μιας υποτροφίας.

 • Οι γονείς της Emma είναι γνώστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εργάζονται για μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
 • Το πάθος της για την τεχνολογία προέρχεται από την οικογένειά της και, όταν η Emma ήταν μόλις 8 ετών, ήταν ήδη ειδική στον προγραμματισμό με HTML και CSS Web, στα μυστικά της Java και στις εφαρμογές για το MIT App Inventor.
 • Η επαγγελματική σταδιοδρομία της είχε μόλις ξεκινήσει. Όμως η Emma Yang έχει μόνο έναν σκοπό: να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία και τελικά ακόμα και την εικονική πραγματικότητα για να βοηθήσει τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ να προστατέψουν τη μνήμη τους.
 • Ίσως στο μέλλον οι στρατηγικές αυτές να συνδυαστούν με άλλες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Προς το παρόν, η εφαρμογή αυτή είναι χρήσιμη μονάχα σε ασθενείς που εξακολουθούν να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν μια συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή εξασφαλίζει έναν τρόπο να επιβραδυνθεί η απώλεια των γνωστικών ικανοτήτων. Όμως, όταν η διαταραχή του ασθενούς προχωρήσει, απαιτείται καθημερινή υποστήριξη από το δίκτυο των συγγενών και από επαγγελματίες. Δωδεκάχρονη δημιουργεί εφαρμογή και αλλάζει το μέλλον!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Anand, R., Gill, K. D., & Mahdi, A. A. (2014). Therapeutics of Alzheimer’s disease: Past, present and future. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2013.07.004
 • Kumar, A., Singh, A., & Ekavali. (2015). A review on Alzheimer’s disease pathophysiology and its management: An update. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.09.004
 • Landy, J. S. (2015). Aplicación móvil para personas con Alzheimer en etapa inicial. Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay.
 • Pastor Diez, G. (2018). Alzheimer Platform. Universidad de Valladolid. Escuela de Ingeniería Informática de Valladolid
 • Schneider, L. S. (2012). Pharmacological treatment of alzheimer’s disease. In Alzheimer’s Disease: Modernizing Concept, Biological Diagnosis and Therapy. https://doi.org/10.1159/000335407

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.