Πεταλούδες στο στομάχι σας: μερικές πιθανές αιτίες

Όταν αισθανόμαστε μια αίσθηση κενού στο στομάχι μας, αυτό μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, μιλήστε στο γιατρό σας.
Πεταλούδες στο στομάχι σας: μερικές πιθανές αιτίες
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Όλοι έχουν αισθανθεί πεταλούδες στο στομάχι. Συμβαίνει στους πάντες. Είναι μια αίσθηση που συνδέεται με τα νεύρα. Μερικές φορές λέμε ότι είναι μια αίσθηση που προέρχεται από το δεύτερο εγκέφαλό μας.

Όμως αν αυτή η αίσθηση επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι περισσότερο από ένα μικρό πρόβλημα αν έχει διάρκεια και συνοδεύεται από πόνο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος ή σε κάποιο πεπτικό πρόβλημα. Εξάλλου υπάρχουν επίσης κάποιες ασθένειες που εκδηλώνονται με αυτόν τον τρόπο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές πιθανές αιτίες. Αν ανησυχείτε ή αν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να κάνει την καλύτερη διάγνωση και να σας βοηθήσει.

Αισθάνομαι πεταλούδες στο στομάχι μου. Γιατί;

Καταρχάς, αισθανόμαστε πολλά πράγματα στο στομάχι μας. Γενικά ξέρουμε γιατί πονάμε ή γιατί αισθανόμαστε νευρικοί.

Όταν τρώμε κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής, ξέρουμε πώς θα μας κάνει να αισθανθούμε. Επίσης το άγχος για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να κάνει κακό. Η νευρικότητα και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν χάος στο πεπτικό μας σύστημα.

Μπορεί να αισθανόμαστε ενόχληση, να μην πεινάμε ή ακόμα και να έχουμε διάρροια.

Αν πονάμε πολύ, τότε ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει πρόβλημα. Θα δούμε τι είδους προβλήματα μπορεί να συνδέονται με τον πόνο.

Πεταλούδες στο στομάχι - Απεικόνιση στομάχου

Γαστρίτιδα

Η αίσθηση ότι έχουμε πεταλούδες στο στομάχι αποτελεί ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστρίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση η αίσθηση είναι έντονη και διαρκεί όλη μέρα.

Η αίσθηση είναι τόσο έντονη που μας κουράζει. Προκαλεί επίσης και άλλα είδη προβλημάτων. Η αίσθηση μπορεί ακόμα και να μην μας επιτρέπει να σταθούμε όρθιοι.

 • Η αίσθηση αυτή οφείλεται στον ερεθισμό του στομαχικού βλεννογόνου. Πρόκειται για μια μεμβράνη που καλύπτει τα τοιχώματα του στομαχιού. Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με αυτό κάποια στιγμή. Πρόκειται για μια διαταραχή που ξεκινάει από μια λοίμωξη.
 • Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο γαστρικό βλεννογόνο. Μερικοί από αυτούς είναι το οινόπνευμα, οι λιπαρές τροφές και τα φάρμακα.
 • Υπάρχουν επίσης και άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τη γαστρίτιδα. Περιλαμβάνουν: πυρετό, τρεμούλα, εμετούς, ζάλη, ρίγη και, σε ακραίες περιπτώσεις, εμφάνιση αίματος είτε στα κόπρανα είτε στον εμετό.

Είναι σημαντικό να δεχόμαστε τη θεραπευτική αντιμετώπιση που χρειαζόμαστε. Εξάλλου όλοι έχουμε διαφορετικές ιατρικές ανάγκες.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι και τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω. Αν το παιδί σας αισθάνεται πεταλούδες ή πόνο στο στομάχι, πρέπει να το πάτε στο γιατρό.

Πεπτικό έλκος

Όπως είπαμε παραπάνω, υπάρχουν πολλά είδη πόνου. Ο συγκεκριμένος αναγνωρίζεται εύκολα.

 • Η αίσθηση ότι έχετε πεταλούδες στο στομάχι μέσα σε μία με τρεις ώρες μετά το φαγητό οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε πεπτικά έλκη.
Πεταλούδες στο στομάχι - Γαστρικό έλκος

Αυτό που έχει συμβεί είναι το εξής: τα γαστρικά υγρά έχουν φθείρει ένα μέρος του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου.

 • Ο πόνος ή η αίσθηση ότι έχετε πεταλούδες στο στομάχι εμφανίζεται μετά το φαγητό ή τη νύχτα. Μπορεί να μην σας αφήνει να κοιμηθείτε αρκετά.
 • Η πιο συνηθισμένη αιτία για αυτά τα έλκη, όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία,
  είναι το
  ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Όμως μπορεί να οφείλονται και σε μερικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη.
 • Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι το άγχος και οι πικάντικες τροφές τείνουν να επιδεινώνουν αυτή την πάθηση.

Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από την αίσθηση των πεταλούδων στο στομάχι;

Όπως είπαμε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας. Είναι το πιο κατάλληλο άτομο για να σας πει τι συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε. Όταν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτή την αίσθηση, μπορούμε έπειτα να βρούμε τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το σκοπό αυτό. Μπορούν να φανούν χρήσιμες αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα λόγω γαστρίτιδας ή έλκους.

Πεταλούδες στο στομάχι - Ζελέ αλόης

Ακολουθούν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

 • Πιείτε χλιαρό νερό αναμεμειγμένο με μία κουταλιά μέλι. Δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε κρύο.
 • Πιείτε ωμό, βιολογικό χυμό καρότου.
 • Πιείτε έγχυμα με τζίντζερ. Αυτό μπορεί να είναι πολύ θεραπευτικό. Το έγχυμα με τζίντζερ καταπραΰνει τον πόνο και μας βοηθάει να αισθανθούμε καλύτερα.
 • Το νερό καρύδας κάνει επίσης καλό.
 • Ο χυμός πατάτας χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση του έλκους. Για να τον φτιάξετε, τρίψτε τις πατάτες με μέτριο τρίφτη. Έπειτα στύψτε την τριμμένη πατάτα για να πάρετε το χυμό.
 • Η αλόη βέρα είναι επίσης πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε έγχυμα αλόης βέρα μια-δυο φορές τη μέρα.
 • Η παπάγια και τα αχλάδια κάνουν επίσης πολύ καλό. Μας βοηθούν να αισθανθούμε καλύτερα όταν αντιμετωπίζουμε στομαχικά προβλήματα.

Μην ξεχνάτε να προσέχετε τη διατροφή σας. Θα πρέπει να προσπαθείτε να αποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά και άλλες τροφές που επιδεινώνουν την κατάστασή σας. Θα πρέπει πάντα να γνωρίζουμε γιατί αισθανόμαστε πεταλούδες στο στομάχι μας.

Να θυμάστε, η υγεία σας θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.