Τα τέλεια φρούτα για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας

Στο παρόν άρθρο, θα θέλαμε να μιλήσουμε για μερικά φρούτα που θα μπορούσαν να αποδειχτούν ωφέλιμα στην καταπολέμηση της γαστρίτιδας και στην πρόληψη αυτών των δυνατών πόνων στο στομάχι.
Τα τέλεια φρούτα για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορείτε να πετύχετε την καταπολέμηση της γαστρίτιδας; Η γαστρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, ειδικά σε έναν ακατάλληλο τρόπο ζωής. Αν έχετε συμπτώματα όπως εμετό, πόνο στην πλάτη, φούσκωμα στην κοιλιά ή χρόνια κόπωση, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό για να δεχτείτε επαγγελματικές συστάσεις και να λάβετε τα κατάλληλα φάρμακα.

Στο παρόν άρθρο, θα θέλαμε να μιλήσουμε για μερικά φρούτα που θα μπορούσαν να αποδειχτούν ωφέλιμα στην καταπολέμηση της γαστρίτιδας και στην πρόληψη αυτών των δυνατών πόνων στο στομάχι. Όλα αυτά τα φρούτα ξεχωρίζουν για τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και ινών τους.

Φρούτα για καταπολέμηση της γαστρίτιδας

1. Αχλάδια

αχλαδια για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας

Χάρη στις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Α και C και στις ίνες που περιέχει, το αχλάδι αποτελεί ένα από τα πλέον συνιστώμενα φρούτα για προβλήματα γαστρίτιδας. Ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και την πεπτική οδό.

2. Παπάγια

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φρούτα για το περιεχόμενό του σε βιταμίνες Β1, Β2, Α και C. Η παπάγια είναι πλούσια σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, θείο και κάλιο και αποτελεί ένα από τα βασικά φρούτα για καλή πέψη. Επιπλέον, ωφελεί το δέρμα, τα μαλλιά και τα οστά και προάγει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κόψτε μια φέτα παπάγια και βάλτε τη στο μπλέντερ μαζί με ένα ποτήρι στραγγιστό γιαούρτι. Αναμείξτε για μερικά λεπτά και πιείτε ένα ποτήρι πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα. Είναι νοστιμότατο!

3. Μπανάνα για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας

μπανάνα για καταπολέμηση της γαστρίτιδας

Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα με τα υψηλότερα επίπεδα ινών. Περιέχει λίγα λιπαρά και πρωτεΐνες, αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας και βοηθάει στην επιτάχυνση της πέψης, έχοντας ελαφρώς υπακτική δράση. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση των μαλλιών και καταπολεμά τη τριχόπτωση.

Αν υποφέρετε από γαστρίτιδα, προσπαθείτε να καταναλώνετε ώριμες μπανάνες, επειδή η κατανάλωση πράσινων μπανανών θα μπορούσε να βλάψει το στομάχι σας.

4. Καρύδα για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας

Η καρύδα ξεχωρίζει για τα υψηλά της επίπεδα μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και καλίου. Είναι ένα εξαιρετικό φρούτο χάρη στις ίνες του, οι οποίες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Όπως και η μπανάνα, λειτουργεί ως ελαφρύ υπακτικό που απλώς αποτοξινώνει το σώμα.

Αν αισθάνεστε μονίμως βάρος, συνιστούμε την καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού νερού καρύδας.

5. Ροδάκινα για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας

ροδάκινο για την καταπολέμηση της γαστρίτιδας

Αυτό το έξοχα γλυκό φρούτο διαθέτει αρκετές υγιεινές ιδιότητες και λειτουργεί ως διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης βιταμίνες A, C και E, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, ο καταρράκτης και ο καρκίνος.

Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το κάλιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επειδή χωνεύεται εύκολα, βοηθάει το συκώτι βελτιώνοντας τη διεργασία της πέψης.

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ρόφημα που σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας, ας πιάσουμε δουλειά!

Συστατικά:

 • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα από ροδακινιά
 • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
 • Ανακατέψτε τα φύλλα μέσα στο νερό για μερικά λεπτά, έπειτα αφήστε το μείγμα να κρυώσει και πιείτε ένα φλιτζάνι δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

6. Μήλα

Χάρη σε ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη, όταν τα μήλα έρχονται σε επαφή με νερό δημιουργούν μια γέλη μέσα στο σώμα η οποία συμβάλλει στην προστασία των εντέρων. Αν δεν έχετε δυσκοιλιότητα, αλλά διάρροια (επειδή η γαστρίτιδα συχνά εκδηλώνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους), το φρούτο αυτό απορροφά επίσης τα υγρά, γεγονός που στερεοποιεί τα κόπρανα.

Όπως βλέπετε, τα φρούτα αυτά μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμα στην καταπολέμηση των ενοχλήσεων που σχετίζονται με τη γαστρίτιδα. Δεν συνίσταται η κατανάλωση ενός μόνο από αυτά, αλλά να τα εναλλάσσετε κάθε μέρα έτσι ώστε να αισθανθείτε μεγαλύτερη ανακούφιση. Θα μπορούσατε επίσης να αναζητήσετε συνταγές που θα σας κινητοποιήσουν να τρώτε περισσότερα φρούτα και επομένως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Λοιπόν… ποια φρούτα τρώτε τακτικά;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Apostolopoulos V, Antonipillai J, Tangalakis K, Ashton JF, Stojanovska L. Let’s Go Bananas! Gren Bananas and their Health Benefits. Pril (Makedon Akad Nauk Umet Odd Med Nauki). 2017 Sep 1;38(2):147-151. doi: 10.1515/prilozi-2017-0033. PMID: 28991769.
 • Ebrahimpour, S., Esmaeili, H., & Ghadimi, R. (2017). Food bioactive componts, a possible adjuvant for H.pylori eradication. Caspian journal of internal medicine8(2), 131–132. https://doi.org/10.22088/cjim.8.2.131
 • Fermín, M., Agustín, B., & Miguel A, M. (2010). Estreñimiento. Instituto de Trastornos Funcionales y Motores Digestivos.
 • Fernández Condori, R. C. (2015). Efecto de la ingesta de las frutas de guanábana, sacahatomate, aguaymanto y tumbo serrano sobre la glicemia a través del índice glicémico. https://repositorio.usmp.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12727/2091/Fernandez_rc.pdf?sequence=3&isAllowed=y
 • Giuseppina Mandalari, Carlo Bisignano, Santa Cirmi, Michele Navarra, “Effectiveness of Citrus Fruits on Helicobacter pylori“, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2017, Article ID 8379262, 8 pages, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/8379262
 • Juárez, I. C., & Romero, I. (2007). Plantas con actividad anti-helicobacter pylori: una revisión. Boletín de la Sociedad Botánica de México, (80), 35-61. https://www.redalyc.org/pdf/577/57780005.pdf
 • Mutakin, M., Fauziati, R., Fadhilah, F. N., Zuhrotun, A., Amalia, R., & Hadisaputri, Y. E. (2022). Pharmacological Activities of Soursop (Annona muricata Lin.). Molecules, 27(4), 1201. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/4/1201
 • Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinol Lett. 2013;34(1):38-46. PMID: 23524622.
 • Riechmann, E. R., Torres, J. B., José, M., & Rodríguez, L. (2009). Diarrea aguda. Protocolos de La Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica y La Sociedad Española de Pediatría. https://doi.org/10.1002/14651858
 • VOMERO, Nathália Dalcin, & COLPO, Elisângela. (2014). Nutritional care in peptic ulcer. ABCD. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo)27(4), 298-302. https://doi.org/10.1590/S0102-67202014000400017
 • Yokota, J., Kitaoka, T., Jobu, K., Takuma, D., Hamada, A., Onogawa, M., … & Miyamura, M. (2011). Eriobotrya japonica seed extract and deep sea water protect against indomethacin-induced gastric mucosal injury in rats. Journal of natural medicines, 65(1), 9-17.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.