Πώς να έχετε μια υγιή σπονδυλική στήλη

22 Ιανουαρίου 2019
Η σπονδυλική σας στήλη είναι η πιο σημαντική δομή με αρθρώσεις στο σώμα σας. Ακολουθήστε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να κρατήσετε υγιή τη πλάτη σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε μια υγιή σπονδυλική στήλη;

Δεν υπάρχει αμφιβολία: η σπονδυλική σας στήλη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του σώματός σας. Η σπονδυλική στήλη σάς στηρίζει, σας κρατά σε όρθια θέση και σας βοηθά να κινηθείτε.

Γι ‘αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη σημασία.

Στο παρακάτω άρθρο, θα μάθετε μερικές συμβουλές για μια υγιή σπονδυλική στήλη.

Ορισμένες πληροφορίες για μια υγιή σπονδυλική στήλη

Υγιή σπονδυλική στήλη - Γυναίκες μελετούν την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη

Η σπονδυλική σας στήλη είναι η πιο σημαντική δομή με αρθρώσεις στο σώμα σας. Ξεκινά από τη βάση του κρανίου σας και εκτείνεται στην κορυφή των γοφών σας. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνει από πάνω και προς τα κάτω σε ολόκληρη την πλάτη σας. Η σπονδυλική σας στήλη χωρίζεται σε 5 τμήματα:

  • Αυχενικό: επτά σπόνδυλοι (C1 έως C7)
  • Θωρακικό: δώδεκα σπόνδυλοι (Τ1 έως Τ12)
  • Οσφυϊκό: πέντε σπόνδυλοι (L1 έως L5)
  • Ιερό: πέντε σπόνδυλοι (S1 έως S5)
  • Κοκκυγικό: τέσσερις ή πέντε σπόνδυλοι

Όλα τα τμήματα της σπονδυλικής σας στήλης έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, αλλά όλα μαζί σας κρατούν όρθιους, σας βοηθούν να κινείστε και σας δίνουν καλή στάση. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, η σπονδυλική σας στήλη είναι η διαδρομή διαμέσου της οποίας περνάει το νευρικό σας σύστημα.

Πώς να έχετε μια υγιή σπονδυλική στήλη

Εάν θέλετε να έχετε μια υγιή σπονδυλική στήλη που δεν πονά και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, ακολουθείστε κάποιες πρακτικές συμβουλές:

Εξασκηθείτε στην καλή στάση.

Υγιή σπονδυλική στήλη - Ψηφιακή απεικόνιση σπονδυλικής στήλης

Κρατήστε την πλάτη σας πάντα ίσια. Κάντε το όταν εργάζεστε, στο μετρό, στον καναπέ ή στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να αποκτήσει μια μια υγιή σπονδυλική στήλη.

Διορθώστε αυτόματα την στάση σας. Σφίξτε και μαζέψτε το στομάχι σας και ευθυγραμμίστε το με την κοιλιά σας. Φανταστείτε ότι το πίσω μέρος του κεφαλιού σας είναι δεμένο σε ένα σκοινί που σας τραβάει προς τα πάνω και η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να είναι ευθεία λόγω αυτού τού σκοινιού.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τη διατήρηση μιας καλής στάσης. Μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση περισσότερων μαξιλαριών, τη χρήση ενός εργονομικού καθίσματος, την τοποθέτηση μιας σανίδας στο πίσω μέρος της καρέκλας σας, την χρησιμοποίηση μιας ζώνης… η λίστα συνεχίζεται.

Ό,τι και να γίνει, οι ώμοι σας θα πρέπει να τραβιούνται ελαφρώς πίσω. Θα πρέπει επίσης να μπορούν να πέφτουν στα πλάγια σας.

Όταν έχουμε κακή στάση, τα νεύρα στην πλάτη μας μπορούν να «τσιμπήσουν». Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα περνάνε μεταξύ των σπονδύλων. Αυτό όχι μόνο προκαλεί πόνο, αλλά δημιουργεί προβλήματα κυκλοφορίας και συμβάλλει στην απώλεια ενέργειας.

Εξαιτίας αυτού, πιθανότατα να έχετε έλλειψη ενέργειας, να είστε καταθλιπτικοί, κουρασμένοι ή να έχετε μια κακή διάθεση εάν τείνετε να καμπουριάζετε.

Προσπαθήστε να κάθεστε σε ευθεία γραμμή κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή σας ή στο γραφείο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σημείωση για να το θυμίζετε στον εαυτό σας.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: 8 συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος

Άσκηση

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι ασκήσεις καλές για την πλάτη σας. Οι κινήσεις σας πρέπει να σας βοηθήσουν να κρατήσετε την πλάτη και τους μύες του στομάχου υγιείς, δυνατούς και τονισμένους. Αυτοί είναι οι μύες που στηρίζουν την σπονδυλική σας στήλη. Σύμφωνα και με μια κλινική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ν. Κορέα, οι ασκήσεις μειώνουν τον πόνο στη μέση ο οποίος προκαλείται από κακή στάση του σώματος.

Οι κοιλιακές, οσφυϊκές και χαμηλής πρόσκρουσης ασκήσεις σας βοηθούν να τονώσετε τη σπονδυλική σας στήλη ενώ χαλαρώνετε. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στην γιόγκα, και η καλύτερη άσκηση για την υγεία της πλάτης είναι η κολύμβηση.

Τεντωθείτε για 10 λεπτά μερικές φορές (και τουλάχιστον μία φορά) την ημέρα.

Ενας καλός τρόπος για να τεντώσετε την πλάτη σας είναι ο εξής: Κατ ‘αρχήν, μπλέξτε τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια πιέστε το πάνω μέρος του στήθους σας προς τα εμπρός. Αυτό θα πρέπει να κάνει την πλάτη σας να δείχνει σαν ένα “C”. Τεντώστε τα χέρια σας όσο πιο μακριά μπορείτε. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση πέντε φορές.

Αποφύγετε τη συσσώρευση τοξινών

Υπάρχει μια μεγάλη σχέση ανάμεσα σε αυτό που τρώτε και πώς αισθάνεστε την πλάτη σας. Αυτό υπερβαίνει τη στάση του σώματος και την άσκηση.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή που δεν περιλαμβάνει προβληματικά τρόφιμα. Σε αυτά τα είδη τροφίμων συμπεριλαμβάνονται τα λιπαρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα, τα τηγανητά και το γρήγορο φαγητό.

Όλα αυτά τα τρόφιμα προκαλούν την  αποθήκευση τοξινών γύρω από τη σπονδυλική σας στήλη. Οι τοξίνες μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν επιπλοκές και διάφορα είδη δυσφορίας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν χυμούς λαχανικών, ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, ωμά φρούτα και την κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Αυτό σας βοηθά να απαλλαγείτε από τις τοξίνες που μπορεί να έχετε στο σώμα σας.

Απαλλαγείτε από το περιττό βάρος.

Υγιή σπονδυλική στήλη - Γυναίκα με πόνο στη μέση

Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ανθρώπων έχουν τόσο προβλήματα πλάτης όσο και πόνους στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ζυγίζετε περισσότερο, η πλάτη σας πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά για να στηρίξει το σώμα σας. Αυτό προκαλεί ένταση και πόνο στη σπονδυλική στήλη.

Εάν είστε πολύ υπέρβαροι, ξεκινήστε μια δίαιτα για να απαλλαγείτε από μερικά κιλά.

Κάντε τοπικό μασάζ.

Όταν μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης σας πονάει, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία στο μασάζ για να θεραπεύσει τον πόνο. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου ο πόνος γίνει ανυπόφορος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν εβδομαδιαίες προληπτικές συνεδρίες μασάζ. Αυτές οι συνεδρίες μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε τους μυς στην πλάτη σας. Εξαλείφουν επίσης την ένταση στην πλάτη σας, ακόμη και αν εμφανίστηκε και είναι μικρή και ελαφριά.

Τα σιάτσου, τα βιοενεργειακά μασάζ και τα χαλαρωτικά μασάζ είναι τα τρία που συνιστούνται περισσότετο. Τονίζουν τους μυς γύρω από τους σπονδύλους σας, σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τις συσσωρευμένες τοξίνες και την σπονδυλική πίεση.

Μάθετε και αυτό: Ανακουφιστείτε από το στρες κάνοντας μασάζ στο αυτί σας

Μην μεταφέρετε βαριά αντικείμενα

Εάν η δουλειά σας απαιτεί τη μεταφορά αντικειμένων με μεγάλο βάρος, χρησιμοποιήστε πάντα ζώνη βάρους. Εάν περιστασιακά πρέπει να σηκώσετε βαριά αντικείμενα στο σπίτι, προσέξτε πώς το κάνετε.

Η καλύτερη τεχνική είναι να λυγίζετε τα γόνατά σας, να φέρνετε το πίσω μέρος όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος, στη συνέχεια πιάστε αυτό που πρέπει να σηκώσετε στα χέρια σας σαν να το αγκαλιάζετε.

Τεντώστε λίγο τα γόνατά σας και γυρίστε σε όρθια στάση.

Πάρτε φυσικά συμπληρώματα.

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε για να βοηθήσετε την πλάτη σας. Μεταξύ των πιο επωφελών είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο, η σπιρουλίνα, η μαγιά μπύρας, ο λιναρόσπορος και τα φυτικά έλαια.

Η χαρακατηριστική εικόνα είναι μια ευγενική προσφορά του © wikiHow.com

  • González Montesinos, J. L., Rodríguez Gimeno, J. M., Puente Fra, E., & García, D. (2000). Tratamiento de la columna vertebral en la educación secundaria obligatoria: parte I-prevención y ejercicios poco recomendables.
  • Grotkasten, S., & Kienzerle, H. (2001). Gimnasia para la columna vertebral. Editorial Paidotribo.
  • Latarjet, M., & Liard, A. R. (2004). Anatomía humana (Vol. 2). Ed. Médica Panamericana.