Πως θα τεντώσετε τη σπονδυλική στήλη σας σε δύο λεπτά

Αυτή η τεχνική διατάσεων, που προέρχεται από μια πολύ συγκεκριμένη στάση της γιόγκα, βοηθάει στην πρόληψη του τραβήγματος στην πλάτη και των πιθανών τραυματισμών.
Πως θα τεντώσετε τη σπονδυλική στήλη σας σε δύο λεπτά
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου, 2019

Χρειάζεστε δύο λεπτά -μόλις 120 δευτερόλεπτα- για να τεντώσετε τη σπονδυλική στήλη σας και να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην πλάτη. Είναι τόσο απλό.

Θα χρειαστείτε μόνο τρία πράγματα: ένα χαλάκι, ένα μπαλάκι του τένις και έναν ελαστικό ιμάντα γυμναστικής.

Αν συνηθίσετε το σώμα σας σε αυτήν την απλή άσκηση κάθε μέρα, θα εξασφαλίσετε καλύτερη στάση του σώματος και μεγαλύτερη ευεξία, γεγονός που θα συνεισφέρει άμεσα στην ποιότητα ζωής σας.

Επίσης, αν υποφέρετε από πόνο στη μέση ή αν περνάτε πολλές ώρες καθιστοί, μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτήν τη διάταση. Αυτή η τεχνική διατάσεων, που προέρχεται από μια πολύ συγκεκριμένη στάση της γιόγκα, βοηθάει στην πρόληψη του τραβήγματος στην πλάτη και των πιθανών τραυματισμών.

Η διάταση αυτή δεν αποτελεί κάποια μαγική θεραπεία. Ωστόσο πρόκειται για μια απλή και εύκολη σωματική άσκηση που όλοι μπορούμε να κάνουμε.

Εξηγούμε περισσότερα για αυτήν την άσκηση παρακάτω.

Το σώμα σας σάς μιλάει αλλά δεν το ακούτε

Είμαστε σίγουροι ότι, πολλές φορές, γυρίζετε στο σπίτι με την αίσθηση ότι κάποιος έμπηξε ένα καρφί στην πλάτη σας. Γέρνετε το κεφάλι σας και περιστρέφετε τους ώμους σας και η ενόχληση μοιάζει να μειώνεται κάπως.

Έπειτα πηγαίνετε για ύπνο και την επόμενη μέρα ξυπνάτε ξεκούραστοι. Όλα είναι μια χαρά -τουλάχιστον προς το παρόν. Μπορείτε να αποφύγετε την καταπόνηση της πλάτης σας για έναν, δύο ή τρεις μήνες.

Ωστόσο, αν η δουλειά σας σάς αναγκάζει να παραμένετε στην ίδια στάση για αρκετές ώρες, αργά ή γρήγορα θα πονέσει η μέση σας, θα πιαστεί ο αυχένας σας ή ακόμα και θα παρουσιάσετε χρόνιους πονοκεφάλους τάσεως. Περισσότερα για την σπονδυλική στήλη αναφέρουν σε άρθρο τους οι Rice, D., & Dietrich, S.

Πως θα τεντώσετε τη σπονδυλική στήλη σας σε δύο λεπτά
 • Το σώμα μας επικοινωνεί καθημερινά μαζί μας. Κράμπες, πιάσιμο στον αυχένα, πονοκέφαλοι, μυρμήγκιασμα στα χέρια μας, αίσθηση καψίματος στη μέση, όλα είναι μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας. Επιπλέον όλα αυτά αποτελούν συμπτώματα μιας σπονδυλικής στήλης που δεν φροντίζουμε.
 • Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε ότι τα συναισθήματά μας επηρεάζουν άμεσα τη σπονδυλική στήλη μας.
 • Παράγοντες όπως το άγχος, η ανησυχία, τα νεύρα ή οι έγνοιες δημιουργούν σφίξιμο σε όλα τα σημεία της αυχενικής, της θωρακικής, της οσφυϊκής, της ιερής και της κοκκυγικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Διαβάστε σχετικά: Τι μπορείτε να κάνετε για ν’ απαλλαγείτε από τον πόνο στη μέση

Οι διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν

Το τέντωμα της σπονδυλικής στήλης σας για δύο μόλις λεπτά κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Μπορεί να σκέφτεστε ότι αυτό μοιάζει πολύ απλό ή υπερβολικά στοιχειώδες για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη.

Ωστόσο το κλειδί βρίσκεται στους παρακάτω παράγοντες:

 • Όταν καθόμαστε σε κακή στάση, η προμήθεια αίματος στις αρθρώσεις μας μειώνεται με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται σιγά-σιγά πιο δύσκαμπτες.
τεντώσετε τη σπονδυλική στήλη σας
 • Ωστόσο, όταν κάνουμε διατάσεις, ενισχύουμε τη συνολική ροή αίματος προς όλες τις περιοχές του σώματος. Αυτό διεγείρει τους μύες μας και αποκαθιστά την ευλυγισία των αρθρώσεών μας.
 • Επίσης κάτι τόσο απλό όσο το να συνηθίσετε να τεντώνεστε κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη μυϊκή ένταση και να βελτιώσετε τον συντονισμό σας.
 • Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε μία από τις αισθήσεις μας, την οποία δεν γνωρίζουν όλοι, προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία των μυών και των αρθρώσεών μας. Η αίσθηση αυτή είναι η ιδιοδεκτικότητα.
 • Η ιδιοδεκτικότητα μας βοηθάει να αναπτύξουμε επίγνωση της θέσης του σώματός μας. Προάγουμε τη φυσική ικανότητα που έχει το σώμα μας να ανιχνεύει την κίνηση και τη θέση των αρθρώσεών μας.

Διαβάστε το άρθρο: 6 διατάσεις για ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Μάθετε πώς να τεντώνετε τη σπονδυλική στήλη σας σε δύο μόλις λεπτά

Μάθετε πώς να τεντώνετε τη σπονδυλική στήλη σας σε δύο μόλις λεπτά

Για να τεντώσετε την σπονδυλική στήλη σας θα χρειαστείτε ένα σημείο στο σπίτι σας όπου μπορείτε να ξαπλώσετε στο πάτωμα. Προσπαθήστε να βρείτε μια άνετη επιφάνεια πάνω στην οποία η σπονδυλική στήλη σας θα είναι ίσια.

 • Εστιάστε τώρα σε αυτήν την απλή άσκηση, που γυμνάζει τη μυϊκή ομάδα στο πίσω μέρος των ποδιών.
 • Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες διατάσεις στον τομέα του αθλητισμού και, χάρη στην ευκολία και στην αποτελεσματικότητά της, θα φανεί πολύ χρήσιμη.

Τι χρειάζεστε

 • ένα στρώμα γυμναστικής ή ένα χαλάκι πάνω στο οποίο θα ξαπλώσετε
 • έναν ελαστικό ιμάντα γυμναστικής
 • ένα μπαλάκι του τένις

Εκτέλεση της άσκησης

 • Φορέστε άνετα ρούχα.
 • Ξαπλώστε στο χαλάκι ή στο στρώμα γυμναστικής έτσι ώστε όλη η σπονδυλική στήλη σας να είναι ίσια και σε επαφή με το πάτωμα.
 • Στη συνέχεια τοποθετήστε το μπαλάκι του τένις κάτω από την οσφυϊκή μοίρα.
 • Έπειτα πάρτε τον ελαστικό ιμάντα: πρέπει να τον τοποθετήσετε στο πέλμα του ποδιού σας, όχι στο κέντρο αλλά περισσότερο προς τα δάχτυλα του ποδιού.
 • Κρατήστε τον ιμάντα με τα χέρια σας και τεντώστε το πόδι σας για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα ή για όσο σας επιτρέπει το σώμα σας.
 • Αναπνέετε βαθιά και αργά.
 • Στη συνέχεια επαναλάβετε την ίδια άσκηση με το άλλο πόδι.
 • Ιδανικά θα πρέπει να κάνετε αυτήν την άσκηση διατάσεων για πάνω από δύο λεπτά.

Το μπαλάκι του τένις στη μέση σας θα σας επιτρέψει να έχετε επίγνωση της θέσης της πλάτης σας ενώ κάνετε τις διατάσεις. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε την άσκηση και χωρίς το μπαλάκι του τένις, αν το προτιμάτε.

Είναι σημαντικό να κάνετε αυτήν την άσκηση κάθε μέρα. Γενικά πρόκειται για έναν απλό και εκπληκτικό τρόπο για να τεντώσετε την πλάτη σας, προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την υπερβολική καταπόνησή της.

Ωστόσο να θυμάστε να μην πιέζετε τον εαυτό σας όταν κάνετε αυτήν την άσκηση. Προσαρμόστε τη στις ικανότητές σας για να μην τραυματιστείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Williams, K., Abildso, C., Steinberg, L., Doyle, E., Epstein, B., Smith, D., … Cooper, L. (2009). Evaluation of the effectiveness and efficacy of iyengar yoga therapy on chronic low back pain. Spine. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181b315cc

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.