8 συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος

Πολύ συχνά το σώμα μας βρίσκεται σε λανθασμένη θέση. Μπορούμε πολύ εύκολα να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας για να αλλάξουμε τη στάση του σώματός μας.
8 συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εκτός από το ότι είναι αντιαισθητική και προκαλεί πονοκεφάλους και πόνους στην πλάτη, η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα χρόνια και διαρκή προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα η δισκοκήλη και η κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν πολλές αιτίες της κακής στάσης του σώματος. Ευτυχώς για όλα υπάρχει μια λύση  αρκεί να τους δίνουμε την ανάλογη προσοχή. Τα υπερβολικά κιλά, η ελάχιστη μυϊκή τόνωση, η λανθασμένη στάση του σώματός μας όταν καθόμαστε για αρκετό χρονικό διάστημα ή όταν περπατάμε μπορούν να επιλυθούν αρκεί να το θέλουμε.

Η σωστή στάση του σώματος διατηρεί τη σπονδυλική μας στήλη ευθυγραμμισμένη και σταθερή ενώ παράλληλα χρησιμοποιούμε όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται. Για να το καταφέρουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε η σπονδυλική μας στήλη να έχει πλάγια ή κυρτή κατεύθυνση. Δεν πρέπει να σχηματίζεται δηλαδή η γνωστή σε όλους μας καμπούρα, στο πάνω μέρος ή κοίλωση στο κατώτερο μέρος.

Στην εποχή μας, πολλές δραστηριότητες μας αναγκάζουν να υιοθετήσουμε μια κακή στάση του σώματος που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μας προκαλέσει πολλά προβλήματα. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή η κακή στάση του σώματός μας όταν ξαπλώνουμε μπορούν να μας κάνουν να υιοθετήσουμε αυτή τη στάση χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

Πως θα βελτιώσετε τη στάση του σώματος σας;

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη στάση του σώματός. Αν και τις αλλαγές θα μπορέσετε να τις παρατηρήσετε με την πάροδο του χρόνου, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να προσφέρετε στο σώμα σας.

Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη

Είναι πολύ χρήσιμο να στέκεστε μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη ενώ διορθώνετε τη στάση του σώματός σας. Αν είστε έτοιμοι, λάβετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να μοιράζετε ομοιόμορφα το βάρος σας και στα δυο πόδια, διατηρώντας τους ώμους σας προς τα πίσω ούτως ώστε να βρίσκονται σε επίπεδη θέση.

Θα καταλάβετε ότι έχετε καλή στάση του σώματος όταν εντοπίσετε μια ευθεία εικονική γραμμή που ξεκινά πίσω από το ένα αυτί, συνεχίζεται στον ώμο και φτάνει μέχρι πίσω  από το γοφό, το γόνατο και τον αστράγαλο.

 

 

Σταθείτε με την πλάτη σας στον τοίχο

στάση του σώματος

Άλλος ένας απλός τρόπος για να αποκτήσετε καλή στάση του σώματος είναι να ακουμπήσετε την πλάτη και τους γλουτούς σας στον τοίχο. Για να δείτε αν έχετε καλή στάση σώματος απλώς σύρετε το χέρι σας ανάμεσα στο γοφό σας και στον τοίχο. Αν το χέρι σας δεν μπορεί να περάσει ανάμεσα τότε η στάση του σώματός σας έχει έντονη δεξιά κλίση. Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει μεγάλο κενό τότε αυτό σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα με τη στάση του σώματός σας.

Καρέκλα

Η πλάτη σας πρέπει να είναι ευθεία και οι ώμοι σας προς τα κάτω και πίσω. Τα πέλματά σας πρέπει να πατάνε καλά στο πάτωμα. Να θυμάστε επίσης ότι δεν είναι καλό να σταυρώνετε τα πόδια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια σας ή κιρσούς.

Όρθια στάση

Το στήθος σας θα πρέπει να είναι σηκωμένο και η κοιλιά σας προς τα μέσα. Οι μυς της κοιλιάς θα σας βοηθήσουν να παραμένετε ισορροπημένοι. Το βάρος του σώματός σας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και στα δυο πόδια σας ενώ τα γόνατά σας να είναι ελαφρώς λυγισμένα.

Περπάτημα

στάση του σώματος

Να διατηρείτε το κεφάλι και το λαιμό σας ψηλά. Θα πρέπει να αποφεύγετε να κοιτάτε κάτω για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα σας. Φροντίστε να πατάτε κάτω πρώτα τη φτέρνα σας και μετά τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Ύπνος

Η καλύτερη στάση του σώματος για να κοιμάστε καλά είναι στα πλάγια με τα πόδια σας ελαφρώς μαζεμένα προς τα μέσα. Αυτή η θέση θα σας βοηθήσει να διατηρείτε τη σπονδυλική σας στήλη σωστά ευθυγραμμισμένη. Παράλληλα διευκολύνει την αναπνοή και παρεμποδίζει το ενοχλητικό ροχαλητό.

Καθίστε στην άκρη της καρέκλας

στάση του σώματος

Για να διατηρείτε σωστή στάση του σώματός σας, πολλοί ειδικοί προτείνουν να κάθεστε στην άκρη της καρέκλας. Έτσι η πλάτη θα είναι ευθεία και δεν θα μπορείτε να πάρετε κλίση προς τα πίσω. Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να έχετε καλή στάση του σώματος, βάλτε το ένα πόδι σας κάτω από την καρέκλα και το άλλο να εκτείνεται προς τα μπροστά.

 

 

Άσκηση

Η άσκηση είναι απαραίτητη για την τόνωση των μυών σας και τη διατήρησή τους σε βέλτιστο επίπεδο. Αυτό είναι βασικό για να έχετε καλή στάση του σώματος. Σας προτείνουμε περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, stretching και να φροντίζετε πάντα τη στάση του σώματός σας.

Οι άνθρωποι που παραμένουν καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό να κάνουν διαλείμματα για να τεντώνουν τους μυς τους και να ελέγχουν τη στάση του σώματός τους. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που μένουν πολλές ώρες όρθιοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.