Προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας

Παρακάτω θα μιλήσουμε για κάποια προϊόντα και ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την νοημοσύνη σας.
Προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας. Όταν τρώτε, αναπνέετε, ακόμα και με την επιρροή μιας διαφήμισης, δημιουργείται μια άμεση ή έμμεση επίδραση στην υγεία σας, στο σώμα σας αλλά καμιά φορά και στις ίδιες τις αποφάσεις σας. Γι αυτό τον λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε προϊόντα και ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη και την υγεία σας.

Η νοημοσύνη, για παράδειγμα, είναι η πιο ευαίσθητη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού σε ότι αφορά τις αλλαγές και δυσλειτουργίες. Για αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε λίγα πράγματα για εκείνες τις ουσίες που επιδρούν αρνητικά στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Από αυτή την άποψη, τα προϊόντα που καταναλώνετε μπορεί να γίνουν είτε οι καλύτεροί σας φίλοι είτε οι χειρότεροι εχθροί σας. Μπορεί να επιφέρουν καταστροφές στον εγκέφαλό σας, το πιο σημαντικό ίσως όργανο του σώματός σας και το πιο απαραίτητο.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για κάποια προϊόντα και ουσίες που μπορούν να επηρεάζουν την νοημοσύνη σας.

Ζάχαρη, από τα προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας

ζαχαρη, Προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας

Όλες οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη σιλουέτα σας αλλά σε κάτι ακόμα πιο σημαντικό: στο μυαλό σας. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα μια δυσλειτουργία στην δυνατότητά σας να μαθαίνετε αλλά και ελλειμματική προσοχή.
Όταν προσλαμβάνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη οι αρνητικές νευρολογικές επιπτώσεις δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Μία από αυτές μπορεί να είναι η δυσκολία στη μάθηση ή η απώλεια μνήμης. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα καθώς κανένας δεν θέλει να υποφέρει από προβλήματα υγείας ή ακόμα και αισθητικής εμφάνισης.

Νικοτίνη, από τα προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας

τσιγαρο- Προϊόντα που επηρεάζουν τη νοημοσύνη σας

Η νικοτίνη είναι ακόμα μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην νοημοσύνη σας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι διατροφικό προϊόν καθαυτό, πολλοί άνθρωποι το καταναλώνουν. Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα πέρα από αυτά που ήδη ίσως γνωρίζετε, όπως:

  • Δυσάρεστη αναπνοή, κάτι που αναμφισβήτητα καταστρέφει κάθε ραντεβού σας.
  • Πρόωρη γήρανση, που σίγουρα θα σας κάνει αισθητικά λιγότερο ελκυστικούς.
  • Καρκίνο του πνεύμονα, κάτι που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.
  • Επηρεάζει αρνητικά τους νευροδιαβιβαστές πιέζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Πρόχειρο φαγητό

προχειρο φαγητο

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το πρόχειρο φαγητό (junk food) προκαλεί ζημιά στην λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου, οδηγώντας πιθανόν σε κατάθλιψη και ίσως σε άγχος, ειδικά αν δεν ακολουθείται από μια ισορροπημένη διατροφή.

Αυτό το είδος φαγητού μπλοκάρει την παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται ντοπαμίνη και η οποία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία αισθημάτων όπως ηρεμίας και ευτυχίας και για την καλή λειτουργία του σώματος. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, η ντοπαμίνη λειτουργεί παράλληλα με το γνωστικό μας σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι η κανονική παραγωγή αυτής της ουσίας επηρεάζεται όπως επηρεάζονται και οι μηχανισμοί μάθησης και μνήμης στον οργανισμό μας.

Προ-μαγειρεμένο φαγητό

Όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα προ-μαγειρεμένα μοιάζουν με τα τηγανητά στο ότι αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να καταστρέψουν το κεντρικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Θυμηθείτε…

Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που τρώτε γιατί πάντα θα προκαλούν μια αντίδραση στο σώμα σας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι οι ουσίες που προσλαμβάνετε μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εξωτερική σας εμφάνιση ενώ παράλληλα, επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων οργάνων του σώματός σας. Είναι απολύτως θεμελιώδες να έχετε καλές συνήθειες, όπως να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ασχολείστε με κάποιο σπορ και να κάνετε περιοδικά εξετάσεις υγείας για να αποκλείσετε ενδεχόμενη ανωμαλία στην υγεία σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.