Έμπρακτη καλοσύνη για να φροντίσετε τον εγκέφαλο

Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, είμαστε 'προγραμματισμένοι' για καλοσύνη. Επιπλέον η έμπρακτη καλοσύνη κάνει καλό στην υγεία μας.
Έμπρακτη καλοσύνη για να φροντίσετε τον εγκέφαλο
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η έμπρακτη καλοσύνη στην καθημερινή ζωή είναι ένας τρόπος να δημιουργείτε αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζονται από περισσότερο σεβασμό και μεγαλύτερη ευαισθησία. Οι πράξεις που καθοδηγούνται από την αμοιβαιότητα και έχουν αποκλειστικό σκοπό τους να κάνουν καλό έχουν ως αποτέλεσμα μια καλύτερη ψυχική υγεία.

Πιθανώς έχετε σκεφτεί πολλές φορές ότι η “φύτευση” σπόρων καλοσύνης δεν εγγυάται πάντα μια “συγκομιδή” σεβασμού.

Όμως, αν και μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει πολλές φορές προδοσία και κάποιες απογοητεύσεις στη ζωή σας, υπάρχει κάτι που είναι σίγουρο: μπορείτε να ζήσετε μια καλύτερη ζωή αν διατηρήσετε την αρμονία ανάμεσα σε όσα αισθάνεστε και όσα κάνετε.

Επιπλέον, αν και μπορεί αυτό να σας εκπλήσσει, ο εγκέφαλός σας είναι γενετικά προγραμματισμένος για καλοσύνη. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει, επειδή κάθε μέρα επικρατούν άλλες βιολογικές τάσεις, όπως ο φθόνος ή η πικρία.

Σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το ενδιαφέρον θέμα.

Ο εγκέφαλός σας καταλαβαίνει ότι η καλοσύνη είναι σημαντική

Έμπρακτη καλοσύνη για να φροντίσετε τον εγκέφαλο

Ο Jerome Kagan, φημισμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, ειδικεύεται σε αυτό που είναι γνωστό ως “ψυχολογία της καλοσύνης”.

 • Σύμφωνα με τον Kagan, η ανθρωπότητα είναι γενετικά προγραμματισμένη για καλοσύνη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, όλοι μας ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο με εγκατεστημένο το “λογισμικό” που μας δίνει τη δυνατότητα για έμπρακτη καλοσύνη.
 • Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία της ιστορίας, αυτό δεν ισχύει πάντα. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Ο εγκέφαλός σας καταλαβαίνει ότι η έμπρακτη καλοσύνη, η συμπόνια και ο σεβασμός είναι απαραίτητα… Όμως, υπάρχουν άλλοι εκεί έξω που δεν το καταλαβαίνουν αυτό και κάνουν τις αντίθετες επιλογές; Θα το δούμε αυτό παρακάτω.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η γενιά μου λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ».

Η έμπρακτη καλοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουμε ως είδος

 • Στην εποχή του ο Κάρολος Δαρβίνος διατύπωσε τις ίδιες απόψεις με τον καθηγητή Kagan. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος για έμπρακτη καλοσύνη επειδή αυτή εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους.
 • Επιπλέον, οι πράξεις καλοσύνης δίνουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν αν αλληλοϋποστηρίζονται μέσα σε μια ομάδα αντί να ζουν μόνοι τους.
 • Οι άνθρωποι έχουν ενσυναίσθηση επειδή αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων, κάτι που τους επιτρέπει να προσφέρουν βοήθεια και να εξασφαλίζουν την επιβίωση της ομάδας.
Η έμπρακτη καλοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουμε ως είδος

Γιατί η έμπρακτη καλοσύνη δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο θα μπορούσε να είναι;

Έχει ενδιαφέρον το ότι, ενώ οι άνθρωποι γενικά είναι προγραμματισμένοι για καλοσύνη, η συμπεριφορά τους στην κοινωνία μέχρι αυτή τη στιγμή έχει αντιθέτως θέσει την ισορροπία του πλανήτη σε κίνδυνο.

Πόλεμοι, περιβαλλοντική μόλυνση, κοινωνικές ανισότητες, επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… γιατί οι άνθρωποι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο;

 • Ο David Keltner είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του  Berkley και διευθυντής του Κέντρου Μελετών πάνω στην Καλοσύνη.
 • Εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι κατασκευασμένη η κοινωνία μας μάς κάνει να εστιάζουμε περισσότερο στον ατομικισμό πάρα στην ομαδική συνείδηση.
 • Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται με βάση τα δικά τους συμφέροντα, η ισορροπία αλλάζει. Η ζυγαριά κλίνει προς το φθόνο, την οργή, τη βία και τον ανταγωνισμό. Ποτέ προς την καλοσύνη.
 • Η καλοσύνη και η επιθυμία προαγωγής των καλών πραγμάτων δεν έχουν χρησιμότητα, αν η μοναδική σας επιθυμία είναι να αυξήσετε το γόητρό σας αποκτώντας περισσότερο πλούτο και μεγαλύτερη κοινωνική αναγνώριση.

Πρόκειται αναμφίβολα για θλιβερή είδηση.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ροή: ένας υπέροχος τρόπος καταπολέμησης του άγχους.

Η έμπρακτη καλοσύνη φροντίζει τον εγκέφαλό σας

Οι ψυχολογικές διαστάσεις όπως η πικρία, ο φθόνος ή το άγχος που προκαλεί ο συνεχής ανταγωνισμός επηρεάζουν τη σωματική και τη συναισθηματική σας υγεία.

 • Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους παρασύρθηκαν από αυτές τις προσωπικές αδυναμίες.
 • Σταδιακά συνειδητοποιείτε το γεγονός ότι το να ενεργείτε ή να αισθάνεστε έτσι είναι λάθος. Κι αυτό γιατί σας απομακρύνει από τη ουσία σας, τις ρίζες σας.

Ο εγκέφαλός σας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι βιολογικές τάσεις προς τις αρνητικές ενέργειες σας εμποδίζουν να συνδεθείτε με τους άλλους και οδηγούν σε βαθιά και δυσάρεστη μοναξιά.

έμπρακτη καλοσύνη

Από την άλλη πλευρά, η καλοσύνη έχει θετική επίδραση στην εσωτερική ισορροπία σας, φέρνοντάς σας ειρήνη και ευημερία.

 • Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση αυτών των μικρών πράξεων καλοσύνης που κάνετε κάθε μέρα.
 • Εσείς τις γνωρίζετε και αυτό αρκεί, επειδή σας επιτρέπουν να βρίσκεστε σε ισορροπία ξέροντας ποιο είναι το σωστό -και αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο για όλους.
 • Η καλοσύνη και η συμπόνια ενεργοποιούν ισχυρές περιοχές του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου.
 • Ένα ενσυναισθητικό άτομο είναι περισσότερο διαισθητικό, δείχνει μεγαλύτερη ανταπόκριση και έχει καλύτερη επίγνωση όλων όσων το περιβάλλουν.

Μπορεί να μη βλέπετε παντού γύρω σας πράξεις γεμάτες σεβασμό και γνήσια καλοσύνη. Αυτό δεν θα πρέπει να σας κάνει να παραιτηθείτε ή να μιμηθείτε την ίδια παραμέληση.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η έμπρακτη καλοσύνη είναι μεταδοτική. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να γίνετε το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά, τους φίλους και την οικογένειά σας.

Μικρές πράξεις μπορούν να πετύχουν πολλά και, αν όλοι προάγουν την καθημερινή καλοσύνη, μακροπρόθεσμα αυτό θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.