Καταπολεμήστε την κακοσμία του στόματος με χυμούς

Μπορείτε να νικήσετε την δυσάρεστη αναπνοή χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι, με τις μεθόδους που θα σας παρουσιάσουμε για φρέσκια και ευχάριστη αναπνοή.
Καταπολεμήστε την κακοσμία του στόματος με χυμούς
Vanesa Evangelina Buffa

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να συμβεί στον καθένα και έχει διάφορες αιτίες. Μπορεί να είναι πάρα πολύ δυσάρεστη για όσους κάθονται κοντά, ειδικά στο γραφείο και στη δουλειά, όπου είναι δυσκολότερο να ενημερώσετε τον συνομιλητή σας ότι το στόμα του μυρίζει άσχημα. Μάθετε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος.

Η δύσοσμη αναπνοή προκαλείται κυρίως από κακή στοματική υγιεινή, οδοντικά προβλήματα, ουλίτιδα, ιγμορίτιδα, μολύνσεις στον λαιμό ή τα πνευμόνια, κάπνισμα, ηπατικές και γαστρικές παθήσεις και άλλα. Υπάρχουν και άλλα αίτια αλλά σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα πιο καθημερινά και συνηθισμένα, όπως την κακή στοματική υγιεινή και τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά.

Να θυμάστε πως εάν η κακοσμία του στόματος επιμένει, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε για την αιτία της. Μπορεί να αποτελεί σημάδι πολύ σοβαρής σωματικής δυσλειτουργίας. Πάντως, όταν έχετε καλή στοματική και οδοντική υγιεινή, μπορείτε να την αποκλείσετε από τα πιθανά αίτια της δυσοσμίας του στόματός σας.

Μπορείτε να νικήσετε την δυσάρεστη αναπνοή χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι, με τις μεθόδους που θα σας παρουσιάσουμε για φρέσκια και ευχάριστη αναπνοή. Έτσι θα αποφύγετε τις άβολες και ντροπιαστικές καταστάσεις.

Μέτρα καταπολέμησης για την κακοσμία του στόματος

 • Η μέντα είναι γνωστό ότι δροσίζει την αναπνοή. Σας συστήνουμε να μασάτε φρέσκα φύλλα μέντας ή να πίνετε αφέψημα από μέντα.
 • Ο μαϊντανός είναι επίσης πολύ χρήσιμος. Μασήστε μερικά φρέσκα κλωνάρια μαϊντανού και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.
 • Μια άλλη θεραπεία είναι το βούρτσισμα των δοντιών ή και το πλύσιμο του στόματος με μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα εξολοθρεύει τα βακτήρια και αφήνει το στόμα καθαρό και δροσερό. Σημειωτέον, τα βακτήρια είναι που ευθύνονται για την δυσάρεστη οσμή στο στόμα.
 • Ετοιμάστε το στοματικό υγρό ανακατεύοντας μια κουταλιά σόδα σε ένα ποτήρι νερό.
 • Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι επίσης καλό. Αυξάνει την εκροή σάλιου από τους αδένες σας, το οποίο καθαρίζει το στόμα και τα δόντια και απομακρύνει πιθανά υπολείμματα τροφών.

Παρακάτω, θα σας μιλήσουμε για μερικά ροφήματα που, όπως και οι προηγούμενες προτάσεις, θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη χαλίτωση, δηλαδή τη δύσοσμη αναπνοή. Διαβάστε τη σχέση της κακής υγιεινής του στόματος με το Ατσχάιμερ στο άρθρο των Δρ. Mancini et. al. εδώ.

Χυμός νούμερο ένα

κακοσμία του στόματος

Συστατικά

 • Μισό μήλο
 • 1 πορτοκάλι
 • 1 χούφτα φύλλα σπανακιού

Οδηγίες

Πρώτα από όλα, πλύνατε, ξεφλουδίστε και κόψτε το μήλο σε κομμάτια, στύψτε το πορτοκάλι και τεμαχίστε το σπανάκι. Βάλτε τα όλα στο μπλέντερ και χτυπήστε καλά. Πιείτε τον χυμό τρεις φορές την εβδομάδα.

Χυμός νούμερο 2

Συστατικά

 • Μισό παντζάρι
 • 1 αγγουράκι
 • 1 ποτήρι νερό

Οδηγίες

Καθαρίστε, ξεφλουδίστε και τεμαχίστε τα λαχανικά. Βάλτε τα στο μπλέντερ και χτυπήστε για λίγα λεπτά. Σουρώστε το μείγμα. Πίνετε  τον χυμό μία φορά την εβδομάδα.

Χυμός νούμερο 3

κακοσμία του στόματος με καροτα

Συστατικά

 • 250 γρ. καρότα
 • 125 γρ. σπανάκι

Οδηγίες

Χτυπήστε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ. Πίνετε μισό ποτήρι μετά από κάθε γεύμα.

Άλλες προτάσεις

Για να εμποδίσετε την εμφάνιση της χαλίτωσης, η καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι αρκετό από μόνο του. Χρειάζεται επίσης να φροντίζετε τη γλώσσα σας, αφού μπορεί να συγκρατήσει υπολείμματα τροφών που αν δεν καθαριστούν θα προκαλέσουν κακή αναπνοή.

Μπορείτε να καθαρίσετε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα, ή να χρησιμοποιήσετε μια ειδική βούρτσα για τη γλώσσα, που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Αν δεν πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, αρχίστε να το κάνετε σήμερα. Πάντα να χρησιμοποιείτε και οδοντικό νήμα. Πολλές φορές η οδοντόβουρτσα δεν καταφέρνει να φτάσει σε όλα τα σημεία ανάμεσα στα δόντια, εκεί που συγκεντρώνονται βακτήρια και πλάκα.

Αν συνεχίσετε να έχετε κακοσμία στο στόμα μετά από αυτές τις συμβουλές, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Θα μπορέσει να διαγνώσει το αίτιο του προβλήματος και να το θεραπεύσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cevallos Andrade, A. L. (2017). Efecto inhibitorio del aceite esencial de cáscara de naranja (Citrus Sinensis) al 25, 50 y 100% en cepas de Porphyromonas Gingivalis (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Fernández Amézaga, J., & Rosanes González, R. (2002). Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. Medifam12(1), 46-57.
 • López, P. M. Menta (Vol. 8). Pedro Moreiro López.
 • Valera, J. (2010). Alimentación Medicinal. Jorge Valera.
 • Scully, C., & Greenman, J. (2008). Halitosis (breath odor). Periodontology 2000. https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2008.00266.x
 • Porter, S. R., & Scully, C. (2006). Oral malodour (halitosis). British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.38954.631968.AE
 • Messadi, D. V., & Younai, F. S. (2003). Halitosis. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/S0733-8635(02)00060-8
 • Aylikci, B., & Çolak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of Natural Science, Biology and Medicine. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
 • Haraszthy, V. I., Zambon, J. J., Sreenivasan, P. K., Zambon, M. M., Gerber, D., Rego, R., & Parker, C. (2007). Identification of oral bacterial species associated with halitosis. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2007.0325

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.