Ρεσβερατρόλη, μια εξαίσια ασπίδα για τον εγκέφαλο

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοαλεξίνη, δηλαδή, είναι ένα ένζυμο που παράγεται από τα φυτά σαν άμυνα εναντίον των βακτηριακών και μυκητιακών προσβολών.
Ρεσβερατρόλη, μια εξαίσια ασπίδα για τον εγκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου, 2019

Τι είναι η ρεσβερατρόλη και γιατί αποτελεί ασπίδα για τον εγκέφαλο;  Στοιχηματίζω ότι σας φάνηκε αστείο την πρώτη φορά που ακούσατε για αυτήν… για ένα φάρμακο που κάνει για όλα; Χμμμ… τι παράξενο! Σύμφωνα με την διαφήμιση και τις πωλήσεις της, η ρεσβερατρόλη είναι το θαύμα που ο καθένας περιμένει.

Ανακουφίζει τα καρδιαγγειακά και πνευμονικά προβλήματα. Είναι επίσης ένας καλός σύμμαχος στην μάχη εναντίον του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερίνης κι επιπλέον  βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου. Φυσικά, δεν το εμπιστευόμουν κι εγώ μέχρι που έκανα μια μικρή έρευνα κι ανακάλυψα ότι ήδη λάμβανα αυτήν την ουσία όλη μου την ζωή!

Θα σας μιλήσω για αυτήν στις ακόλουθες σελίδες καθώς το θεωρώ σίγουρο ότι θα θέλετε να μάθετε γιατί αποτελεί εξαίσια ασπίδα για τον εγκέφαλο.

Ρεσβερατρόλη: Τι είναι και πώς δουλεύει;

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοαλεξίνη, δηλαδή, είναι ένα ένζυμο που παράγεται από τα φυτά σαν άμυνα εναντίον των βακτηριακών και μυκητιακών προσβολών. Έχει  περίπλοκη χημική δομή, αλλά το πιο ενδιαφέρον μέρος είναι ότι  παρουσιάζεται στα στρείδια, στα  φιστίκια, στα βατόμουρα, στα καρύδια, στα μύρτιλλα, στα σταφύλια και στα παράγωγα προϊόντα, όπως το κρασί και ο χυμός σταφυλιού. Και πάντα το καταναλώναμε χωρίς καν να γνωρίζουμε για τις υπέροχες ιδιότητες του!

Ρεσβερατρόλη, μια εξαίσια ασπίδα για τον εγκέφαλο

Αυτό το μόριο ανακαλύφθηκε το 1940 κι αρχικά χρησιμοποιήθηκε στις θεραπείες του καρκίνου. Εμφάνισε μια απίστευτη ικανότητα να ρυθμίζει τα σήματα οξειδοαναγωγής και να αλληλεπιδρά με κύτταρα από διαφορετικούς ιστούς. Πρόσφατα, η ρεσβερατρόλη αποτελεί θέμα  διάφορων μελετών επειδή σε  πειραματικό στάδιο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τα πιο ποικίλα ευεργετικά αντικαρκινογενή, αντιγηραντικά κι αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα ανάμεσα σε διάφορα άλλα.

Στις θεραπευτικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης αναφέρονται σε μελέτη τους οι Baur, J. A., & Sinclair, D. A.

Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μας έχουν κάνει να σκεφτούμε ιδιαίτερα ότι είναι  η θεραπεία εναντίον της κυτταρικής γήρανσης κι εναντίον της γενικότερης επιδείνωσης της κατάστασης του σώματος. Οι κάψουλες και οι κρέμες που την περιέχουν πωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που πωλούνται δεν θεωρούνται φάρμακα. Είναι συμπληρώματα διατροφής που παρασκευάζονται από φυσικά αποξηραμένες φλούδες και σπόρους μαύρων σταφυλιών και ριζών από άλλα φυτά. Λέγεται ότι η ρεσβερατρόλη είναι το δυνατότερο αντιοξειδωτικό και προστατεύει από τις  ελεύθερες ρίζες. Αυτό, σαν αποτέλεσμα, προκαλεί ορατά αντιγηραντικά αποτελέσματα, αλλάΠοια είναι η αλήθεια σε όλο αυτό;

Δείτε επίσης: 8 λόγοι για να πίνετε κόκκινο κρασί με σύνεση

 Γεγονότα

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα τα οποία  έχουν αποδειχθεί σε πειραματικό στάδιο και δεν βασίζονται αποκλειστικά  σε ερμηνείες.

Ρεσβερατρόλη, ασπίδα για τον εγκέφαλο

Έχει αποδειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη:

Είναι ένα αντιοξειδωτικό.

Ενεργοποιεί συγκεκριμένα ρυθμιστικά γονίδια που βρίσκονται σε διαφορετικούς οργανισμούς και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες. Μπορεί να λειτουργήσει ως  αντιοιστρογόνο ή μάλλον μπορεί να απενεργοποιήσει γονίδια που ρυθμίζονται από οιστρογόνα εξαλείφοντας συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Στα πειράματα με αρουραίους και ποντίκια, έχουν καταγραφεί ευεργετικά αντικαρκινογόνα, αντιγηραντικά, αντιφλεγμονώδη κι άλλα καρδιοαγγειακά αποτελέσματα καθώς κι επιδράσεις όσον αφορά την εξάλειψη της υπερχοληστερόλης.

Κατά την διάρκεια της πειραματικής δράσης σε πολλαπλά αντικείμενα εμφανίζει θετικές επιδράσεις στα κύτταρα του μαστού και του δέρματος, καθώς επίσης στον προστάτη και στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος.

Σε υψηλές δόσεις μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του ζαχάρου .

Στα πειραματόζωα βελτιώνει  την σωματική ικανότητα.

Προκαλεί αύξηση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων, της μιτοχονδριακής βιογένεσης, της μιτοχονδριακής αναπνοής και της γλυκονεογένεσης ή καλύτερα παρουσιάζει ιδιότητες νευροπροστασίας.

Δείτε το άρθρο: Μειώστε το ζάχαρο με αυτές τις τροφές. Μάθετε περισσότερα

Αμφιβολίες

Τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη στους ανθρώπους. Πειράματα γίνονται καθημερινά, τα οποία, από την μια στιγμή στην άλλη, θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση που όλοι περιμένουμε. Όμως εν τω μεταξύ, αυτό που όλοι μπορούμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε και να περιμένουμε με τα μάτια ανοιχτά.

Επί του παρόντος, μελετάται αν η ρεσβερατρόλη μπορεί:

Να καταπολεμήσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και το κρασί, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά.

Να έχει προστατευτικές επιδράσεις κατά της οξείδωσης της δομής του εγκεφάλου και των μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης. Στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης αναφέρεται μελέτη των Bhat, K. P. L., Kosmeder, J. W., & Pezzuto, J. M.

Να είναι χρήσιμη για την βελτίωση της ισορροπίας και της κινητικότητας των ηλικιωμένων ανθρώπων, αλλά τα αποτελέσματα είναι ακόμη ασαφή. Πιστεύεται ότι μετριάζει την βλάβη που προέρχεται από ελεύθερες ρίζες, ένα προϊόν εκφυλισμού της ντοπαμίνης κι ότι αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.

Να επηρεάζει θετικά την σωματική ικανότητα των ανθρώπων.

Να έχει αντιγηραντικές κι αντιϊνωτικές επιδράσεις στους ανθρώπους καθώς και να καταπολεμά την υπερχοληστερίνη.

Ρεσβερατρόλη, μια Εξαίσια Ασπίδα για τον Εγκέφαλο

ασπίδα για τον εγκέφαλο

Στοιχηματίζω ότι αναρωτιέστε για την λεπτομέρεια που μου κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο πολύ, που αποτελεί τον λόγο για τον οποίο έγραψα αυτό το άρθρο.  Λοιπόν, ο λόγος είναι ότι η ρεσβερατρόλη ενδυναμώνει και προστατεύει ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας: τον εγκέφαλο.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται συνεχή εφοδιασμό με οξυγόνο για να παραμένουν υγιή  και να λειτουργούν σωστά. Όμως η απορρόφηση του οξυγόνου δεν αρκεί για τη διαδικασία της μάθησης και των αναμνήσεων. Έτσι, η ρεσβερατρόλη, σε συγκεκριμένες δόσεις, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.  Διευκολύνει επίσης την καλύτερη χρήση του οξυγόνου σε αυτή την περιοχή. Έτσι γίνεται μια πραγματική ασπίδα για τον εγκέφαλο

Ένα άλλο καλό νέο είναι ότι, σύμφωνα με μελέτες, η φυτοαλεξίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιταχυνόμενης εκφύλισης των κυττάρων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη λειτουργεί σαν ασπίδα για τον εγκέφαλο που προστατεύει τα κύτταρά του. Εμποδίζει τον θάνατό τους λόγω έλλειψης οξυγόνου σε καταστάσεις όπως είναι η αποπληξία. Επίσης εμποδίζει την καταστροφή του DNA  κι εξουδετερώνει την εκφυλιστική επίδραση  στον εγκέφαλο όταν πάσχει από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Επίσης, μειώνει την πιθανότητα να υποφέρουμε από αυτά. Ακόμη, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλα αυτά έχουν μόνο παρατηρηθεί στο εργαστήριο, υπό ελεγχόμενες συνθήκες και με πολύ υψηλότερη δόση από αυτήν που βρίσκεται στις τροφές.

Μια τελευταία μικρή συμβουλή

Έτσι τώρα ξέρετε τι είναι και τι δεν είναι η ρεσβερατρόλη. Έχει πολλές υπέροχες ιδιότητες, αλλά οι άλλες ιδιότητες που υποστηρίζεται  ότι βρίσκονται στα φαρμακευτικά προϊόντα δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη. Πριν πάτε να αγοράσετε κάτι που την περιέχει, θυμηθείτε ότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα επαρκείς μελέτες. Ρεσβερατρόλη, ασπίδα για τον εγκέφαλο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.