Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη

· 17 Ιουλίου 2015

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τα γλυκά και κυρίως τα μπισκότα και τις σοκολάτες. Συνηθίζουμε να προσφέρουμε τέτοιου είδους κεράσματα σε οικογενειακές εκδηλώσεις ή όταν μαζευόμαστε με φίλους. Ωστόσο, δεν σκεφτόμαστε το ίδιο συχνά ότι αυτά τα κεράσματα, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας λόγω της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν.

Όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε προϊόντα αρτοποιίας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι τροφές αυτές απορροφώνται πολύ εύκολα από το σώμα μας και φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματός μας πολύ πιο γρήγορα από τα κοινά σάκχαρα. Από εκεί προέρχεται η απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Όταν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης, δεν λαμβάνετε ουσιαστικά καθόλου θρεπτικά συστατικά. Συχνά λέγεται ότι αυτές οι τροφές περιέχουν «κενές θερμίδες» λόγω του ότι δεν σας προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για την σωστή εκτέλεση των λειτουργιών.

loukoumades kenes thermidesΑν θέλετε να φροντίζετε τον εαυτό σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια ισορροπημένη δίαιτα είναι ότι καλύτερο μπορείτε να ακολουθήσετε για μια καλή υγεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερες ποσότητες λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και υδατάνθρακες. Αντίθετα με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, αυτοί οι υδατάνθρακες απελευθερώνονται σιγά σιγά στο αίμα και χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για να προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε έτσι ώστε να εκτελούνται σωστά όλες οι λειτουργίες του σώματός σας.

Γι αυτό το λόγο καθώς και για πολλούς άλλους, πρέπει να προσπαθήσετε να εξαλείψετε  τη ραφιναρισμένη ζάχαρη από το διατροφολόγιό σας καθώς δεν σας προσφέρει καμία απολύτως θρεπτική αξία. Για να το καταφέρετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε μια καλή αποτοξίνωση και για αυτό σας προτείνουμε να σημειώσετε τις ακόλουθες συμβουλές.

Συμβουλές για την αποτοξίνωση του σώματός σας

karpouziΤο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Απομακρύνατε όλους τους πειρασμούς. Αυτό σημαίνει ότι στο σπίτι σας αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος πηγαίνετε δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα είδος γλυκού. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεστε την επιθυμία να τα καταναλώσετε. Η δύναμη της θέλησης!

Θα πρέπει να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με υγιεινά προϊόντα όπως καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς τα οποία εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμα, μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ στο να σας κόψουν την όρεξη μεταξύ των κυρίων γευμάτων σας.

0605cc6e4e6a5ec2fd87a8b6fddc44e1

Τα φρούτα, όπως το καρπούζι, οι μπανάνες και οι φράουλες σας βοηθούν ιδιαίτερα στην αντικατάσταση της επιθυμίας σας να καταναλώσετε τέτοιου είδους γλυκά. Αν θέλετε να κάνετε τα smoothies σας λίγο πιο γλυκά, η βανίλια, η κανέλλα ή το εκχύλισμα αμυγδάλου αποτελούν μια εξαιρετική λύση. Αυτά τα απλά βήματα είναι ιδανικά για να αποφύγετε τα γλυκά.

Να θυμάστε…

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι όλα τα προϊόντα που καταναλώνετε καθημερινά περιέχουν ζάχαρη, άλλα σε μικρότερες και άλλα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πώς να επιλέγετε προϊόντα που περιέχουν μικρότερες ποσότητες και να αποφεύγετε πάση θυσία την κατανάλωση εκείνων που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες όπως για παράδειγμα δημητριακά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπισκότα, καραμέλες, και σοκολάτες.

Πιθανότατα στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολο να μείνετε μακριά από αυτούς τους νοστιμότατους πειρασμούς αλλά αν πραγματικά θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας ή να προλάβετε μελλοντικά προβλήματα θα πρέπει να έχετε λίγη θέληση και να προσπαθήσετε να μείνετε μακριά από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μια για πάντα.