Το ρομποτικό τείχος της Ρεάλ Μαδρίτης για ελεύθερα σουτ

Ένα ρομποτικό τείχος για τα ελεύθερα σουτ είναι στην επικαιρότητα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς λειτουργεί; Υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του για τον σύλλογο;
Το ρομποτικό τείχος της Ρεάλ Μαδρίτης για ελεύθερα σουτ
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου, 2023

Το ποδόσφαιρο είναι πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να μιλάμε, τόσο όσον αφορά τα αθλήματα όσο και τις τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αγώνες και προπονήσεις. Πριν από μερικούς μήνες, η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε viral για το ρομποτικό τείχος της για τα ελεύθερα σουτ.

Ναι, καλά διαβάσατε! Μια σειρά από ρομπότ αποτελούν μέρος ενός τείχους που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου οι παίκτες να εξασκούνται στα σουτ προς το τέρμα. Είναι μάλιστα προγραμματισμένα να πηδούν και να μετακινούνται, ακριβώς όπως σε έναν πραγματικό αγώνα ποδοσφαίρου!

Είναι χρήσιμο; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στο γήπεδο και μέρος αυτού εξαρτάται από τη χρήση της νέας τεχνολογίας σε διάφορους τομείς για να τη βοηθήσει να βελτιωθεί. Ας δούμε πώς λειτουργεί και πώς θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα στον πραγματικό αγώνα.

Πώς λειτουργεί το ρομποτικό τείχος της Ρεάλ Μαδρίτης για τα ελεύθερα σουτ;

Φαίνεται ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι η πρωτοπόρος στη χρήση αυτών των ρομπότ. Η Ολιμπίκ Λιόν τα είχε ήδη εφαρμόσει στο παρελθόν, αλλά η ισπανική ομάδα τα έκανε viral.

Όπως αποδείχθηκε, αυτή η ομάδα 5 ρομπότ, που συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζει ένα τείχος με την ικανότητα να “πηδάει”. Όταν ο παίκτης κλωτσάει, οι τεχνητοί αντίπαλοι κινούνται, προσομοιώνοντας αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

Μέχρι εδώ, ίσως αυτό να μην είναι και πολύ καινοτόμο. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και άλλα. Αυτά τα ρομπότ διαθέτουν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που έχει μια βάση δεδομένων με συλλόγους από όλο τον κόσμο.

Αν η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει το φράγμα των ελεύθερων σουτ να προσομοιώνει την άμυνα της Μπαρτσελόνα, μπορεί να το κάνει. Απλά ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνη. Το ίδιο και για την PSG ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Μάθηση με τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνει από βάσεις δεδομένων είναι ολοένα και περισσότερο παρούσα σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Χρησιμοποιείται στην περιήγηση στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, στα νοσοκομεία, ακόμη και στον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Με πολύ απλά λόγια, η τεχνολογία συνίσταται στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων, προβλέψεων, πιθανοτήτων και αυτοματοποιημένων αντιδράσεων. Ο χειρισμός πληροφοριών σε τέτοιες ποσότητες θα ήταν αδύνατος για έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αν επικεντρωθούμε στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία είναι παρόμοια. Οι διαχειριστές του προγράμματος ανεβάζουν δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις, τις τάσεις και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν και αντιδρούν οι παίκτες από όλο τον κόσμο. Αναλύονται διάφοροι αγώνες και η τεχνητή νοημοσύνη ανταποκρίνεται, μετακινώντας τα ρομπότ με τον ίδιο τρόπο που θα κινούνταν οι πραγματικοί παίκτες.

Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο λάθους σε αυτό το λογισμικό. Οι αλγόριθμοι υπολογίζουν πιθανότητες, αλλά, ως εκ τούτου, οι πιθανότητες δεν είναι 100% ακριβείς.

Εν πάση περιπτώσει, έχει νόημα για τις προπονήσεις. Οι αγώνες θα έχουν τους ιδιαίτερους παράγοντές τους και την τυχαιότητα των ανθρώπινων αποφάσεων. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι ότι το σύστημα αυτό ενσωματώνει κινήσεις που οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αντίπαλοι κάνουν σχετικά συχνά.

Artificial intelligence in football.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει έρθει στο ποδόσφαιρο με διάφορους τρόπους. Η παρουσία της είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη.

Η επιστήμη των ελεύθερων σουτ στο ποδόσφαιρο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Plos One ανέλυσε την επίδραση του εμποδίου στην αντιδραστικότητα και την ικανότητα αναχαίτισης της μπάλας από τους τερματοφύλακες. Αντίθετα με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς αρχικά, φαίνεται ότι αυτή η ποδοσφαιρική συνήθεια δεν είναι και τόσο αποτελεσματική.

Χρησιμοποιώντας εικονική πραγματικότητα, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα 25 τερματοφυλάκων (10 από αυτούς επαγγελματίες) στο να σταματούν μπάλες που πετάγονται σύμφωνα με τροχιές που αντιγράφουν οι μεγάλοι σουτέρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ανάμεσά τους, ο Μπέιλ και ο Μπέκαμ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το τείχος του ελεύθερου σουτ εμποδίζει την όραση του τερματοφύλακα για 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ως εκ τούτου, σε σύγκριση με την κατάσταση χωρίς το τείχος, ο τερματοφύλακας κινείται 90 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά το ίδιο σουτ.

Μεταφρασμένο σε στατιστικούς όρους, αυτό αντιπροσωπεύει 13% λιγότερες πιθανότητες απόκρουσης της μπάλας όταν υπάρχει το τείχος ελεύθερου σουτ. Βασικά, υπάρχουν περισσότερα γκολ με το τείχος παρά χωρίς αυτό.

Η όραση είναι το κλειδί για την απόκρουση της μπάλας. Η διακοπή του οπτικού πεδίου του τερματοφύλακα δεν θα ήταν το ίδιο επωφελής, ακόμη και αν η στρατηγική αυτή μειώνει επίσης τον χώρο για τον εκτελεστή. Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η αμυνόμενη ομάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο μειονέκτημα.

Η τέλεια γωνία για να ξεπεραστεί το ρομποτικό τείχος

Συνεχίζοντας με την επιστήμη των ελεύθερων σουτ, τα μαθηματικά παρέχουν πολλούς υπολογισμούς για να κατανοήσουμε πώς ένα σουτ μπορεί να περάσει το τείχος και να πετύχει γκολ. Σύμφωνα με τα διάφορα διαθέσιμα δεδομένα, ο εκτελεστής του σουτ πρέπει να έχει γωνία αναχώρησης 13 μοιρών. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

Ένας μεγαλύτερος βαθμός δεν θα επέτρεπε στην μπάλα να κατέβει αφού ξεπεράσει τα 9 με 10 μέτρα μεταξύ του σημείου εκκίνησης και του τοίχου. Αντίθετα, μια μικρότερη μοίρα θα είχε μεγάλες πιθανότητες να χτυπήσει στο σώμα των αντίπαλων παικτών.

Το ρομποτικό τείχος της Ρεάλ Μαδρίτης για τα ελεύθερα λακτίσματα δεν δημιουργεί μια μαγική γωνία 13 μοιρών για τους kickers. Είναι όμως ένας τρόπος να εκπαιδεύσουν το πόδι προκειμένου να επιτευχθεί κοντά σε αυτή.

A free kick.
Το ελεύθερο σουτ είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση στο ποδόσφαιρο που μπορεί να μελετηθεί με τη χρήση μαθηματικών.

Ρεάλ Μαδρίτης, πάντα στην πρωτοπορία

Το ρομποτικό τείχος της Ρεάλ Μαδρίτης για τα ελεύθερα λάκτισμα είναι μια ακόμη απόδειξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας του ισπανικού συλλόγου. Ο σύλλογος φαίνεται να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα εξαιτίας των μεθόδων που εφαρμόζει στις φυσικές προετοιμασίες του.

Τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση δεδομένων, ηλεκτρικά εργαλεία, επιστημονικές ρουτίνες… για να είσαι στην κορυφή του κόσμου στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη συνεχή ενημέρωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Valkanidis, T. C., Craig, C. M., Cummins, A., & Dessing, J. C. (2020). A goalkeeper’s performance in stopping free kicks reduces when the defensive wall blocks their initial view of the ball. PloS one15(12), e0243287.
  • Aggarwal, Karan, et al. “Has the Future Started? The Current Growth of Artificial Intelligence, Machine Learning, and Deep Learning.” Iraqi Journal for Computer Science and Mathematics 3.1 (2022): 115-123.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.