Διατάσεις για να διορθώσετε τη στάση του σώματος

Έχοντας επίγνωση του σώματός σας θα μπορέσετε να ανιχνεύσετε και να διορθώσετε προβλήματα με τη στάση του, πριν σας δημιουργήσουν πόνο, ή να απαλλαγείτε από τον πόνο που ήδη έχετε.
Διατάσεις για να διορθώσετε τη στάση του σώματος
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας δείξουμε ορισμένες διατάσεις για να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας. Ο πόνος στην πλάτη ή τους μυς είναι κάτι συχνό στους ενήλικες. Η καθημερινή σας ρουτίνα και το άγχος μπορούν να φορτώσουν τους μυς και να επηρεάσουν τη στάση του σώματος.

Το ανθρώπινο σώμα είναι σαν μια τέλεια μηχανή με μέρη που λειτουργούν σε συνεργασία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να το φροντίζετε και να προσέχετε ιδιαίτερα αυτά που σας λέει.

Υποφέρετε από πόνο στην πλάτη, στο γοφό, στους ώμους ή στο κεφάλι;

Αυτά ίσως είναι σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά με τη στάση του σώματός σας και θα πρέπει να κάνετε κάτι ώστε να τη βελτιώσετε.

Παρότι μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, η στάση του σώματός σας επηρεάζει ορισμένα εσωτερικά όργανα, την αναπνοή, και την πέψη. Ο λόγος είναι η ένταση στους μυς που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ισορροπίας σας, η οποία με τη σειρά της σας κρατά στη σωστή θέση και παράγει την κίνηση του σώματος.

Επίσης, μια κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως σκολίωση, κύφωση, ακαμψία στον αυχένα, πόνο στη μέση ή τενοντίτιδα στους ώμους. Όλα αυτά απαιτούν βοήθεια από ειδικό αν είναι σοβαρά. Ευτυχώς, αυτή η δυσφορία μπορεί να ανακουφιστεί ή ακόμη και να προληφθεί, κάνοντας συχνά διατάσεις.

Οι μύες αλλάζουν τον προσανατολισμό των οστών. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η σπονδυλική στήλη η οποία σας υποστηρίζει. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζετε τους μυς σας. Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές διατάσεις για να διορθώσετε τη στάση του σώματος.

Ξεκινήστε να κάνετε διατάσεις για τους μυς σας!

Ορισμένες διατάσεις για να διορθώσετε τη στάση του σώματος

Γυναίκα με πόνο στον αυχένα

1. Υψώστε τον αυχένα σας με το πηγούνι προς τα πίσω

 • Σταθείτε ίσια με τα πόδια σας παράλληλα με το ύψος των γοφών σας και πιέστε το πηγούνι σας προς τα πίσω με τα δάκτυλά σας.
 • Μετρήστε μέχρι το τρία και χαλαρώστε.

Θα πρέπει να το κάνετε πολύ προσεκτικά για να μην τραυματίσετε τον αυχένα σας ή να μη χειροτερέψετε τον πόνο.

Οφέλη

Αυτή η διάταση:

 • Δυναμώνει τους μυς του αυχένα.
 • Μειώνει τον πόνο στον αυχένα.
 • Βελτιώνει τη στάση της πλάτης σας.

2. Τεντώστε τους βραχίονές σας πίσω από την πλάτη για να διορθώσετε τη στάση του σώματος

 • Ξεκινήστε τοποθετώντας τους βραχίονές σας πίσω από την πλάτη, ενώνοντας τα δάκτυλά σας.
 • Έπειτα, υψώστε αργά τους βραχίονες μέχρι να νιώσετε ότι τεντώνεται το στήθος σας.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη στους μυς σας σε αυτή τη στάση. Αν αισθανθείτε πόνο τότε χαλαρώστε σταδιακά.

Οφέλη

Αυτή η διάταση:

3. Τεντώστε τους βραχίονές σας στον τοίχο

 • Σταθείτε κοντά στον τοίχο και τεντώστε τον έναν βραχίονα οριζόντια. Η παλάμη σας θα πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε λίγη πίεση γυρίζοντας το σώμα σας στην αντίθετη κατεύθυνση από τον βραχίονα που έχετε τεντώσει.
 • Μείνετε σε αυτή τη στάση για δέκα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με τον άλλο βραχίονα.

Οφέλη

Αυτή η διάταση:

 • Τεντώνει τους θωρακικούς μυς.
 • Απελευθερώνει την ένταση των ώμων.
 • Μειώνει τον πόνο στους ώμους.

4. Διατάσεις απαγωγών ισχίου για να διορθώσετε τη στάση του σώματος

Γυναίκα με πόνο στην πλάτη
 • Αρχικά, καθίστε στο πάτωμα και βάλτε τα πόδια σας σε στάση πεταλούδας.
 • Οι πατούσες σας θα πρέπει να ενωθούν και θα πρέπει να τις φέρετε όσο πιο κοντά στο σώμα σας μπορείτε χωρίς να πονάτε.
 • Έπειτα, με τη βοήθεια των αγκώνων σας, πιέστε ελαφρώς τα γόνατά σας.
 • Μείνετε σε αυτή τη στάση για 20 δευτερόλεπτα.

Οφέλη

Αυτή η διάταση:

Αυτές οι διατάσεις θα σας βοηθήσουν να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας. Θα μπορέσετε να καταπραΰνετε τον πόνο των μυών και της μέσης σας. Μπορείτε επίσης να μειώσετε το άγχος, τον κίνδυνο τραυματισμού, και η φυσική σας κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.

Κάντε αυτές τις ασκήσεις καθημερινά για να έχετε θετικά αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι το σώμα σας είναι συνηθισμένο σε λανθασμένες στάσεις και θα χρειαστεί χρόνο για να διορθώσετε τη στάση του.

Το να έχετε επίγνωση του σώματός σας είναι υψίστης σημασίας για να μπορέσετε να ανιχνεύσετε και να διορθώσετε την κακή στάση που σας προκαλεί δυσφορία. Δεν είναι απλή υπόθεση η διόρθωση της καμπουριασμένης πλάτης ή των καμπουριασμένων ώμων. Θα πρέπει να προσέχετε, να κάθεστε ίσια και να κάνετε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν.

Όμως, αν το πρόβλημα με τη στάση του σώματος είναι πιο σοβαρό, ίσως να μη μπορέσετε να το διορθώσετε μόνοι σας και να χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και ταυτόχρονα της αυτοπεποίθησής σας. Η καλή στάση του σώματος θα σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα βελτιώσει ακόμη και την εμφάνισή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Asher, M. A., & Burton, D. C. (2006). Adolescent idiopathic scoliosis: Natural history and long term treatment effects. Scoliosis. https://doi.org/10.1186/1748-7161-1-2

 • Kim, D., Cho, M., Park, Y., & Yang, Y. (2015). Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. Journal of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.27.1791

 • Hrysomallis, C. (2010). Effectiveness of strengthening and stretching exercises for the postural correction of abducted scapulae: A review. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c069d8

 • Lee, M.-H., Park, S.-J., & Kim, J.-S. (2013). Effects of Neck Exercise on High-School Students’ Neck–Shoulder Posture. Journal of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.25.571

 • Mcgill, S. M., Karpowicz, A., Fenwick, C. M. J., & Brown, S. H. M. (2009). Exercises for the torso performed in a standing posture: Spine and hip motion and motor patterns and spine load. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181a0227e


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.