Σημάδια πως έχετε φτωχή κυκλοφορία του αίματος. Τα ξέρετε;

1 Μαΐου 2019
Γνωρίζατε ότι η απώλεια μαλλιών και τα εύθραυστα νύχια, μαζί με το άγχος ή τη φτωχή διατροφή, μπορεί να οφείλονται σε φτωχή κυκλοφορία του αίματος; Μάθετε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο!

Η φτωχή κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ συχνή, ειδικά το καλοκαίρι. Επηρεάζει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων.

Όμως, γνωρίζατε ότι η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας; Δώστε προσοχή στα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας, ώστε να μπορέσετε να φροντίσετε τα ζητήματα εγκαίρως.

Πώς ξέρω αν έχω φτωχή κυκλοφορία του αίματος;

Το σώμα σας εργάζεται καθημερινά ώστε να κατανείμει το αίμα μέσω των φλεβών και των αρτηριών. Έτσι λειτουργούν σωστά τα όργανά σας, οι θρεπτικές ουσίες μετακινούνται εκεί όπου χρειάζονται και οι ορμόνες σας ρυθμίζουν το pH.

Όταν υπάρχει φτωχή κυκλοφορία του αίματος σε ορισμένα σημεία του σώματος, δεν λαμβάνουν το αίμα που χρειάζονται.

Ορισμένες συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η καθιστική ζωή και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή η παχυσαρκία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του προβλήματος.

Τα κύρια εμφανή σημάδια της φτωχής κυκλοφορίας του αίματος είναι:

Νιώθετε κρύα τα άκρα σας

Φτωχή κυκλοφορία του αίματος - Πόδια

Εφόσον το αίμα δεν πηγαίνει στα χέρια και τα πόδια σας, τότε πέφτει η θερμοκρασία τους. Γι’ αυτό τα αισθάνεστε κρύα το καλοκαίρι όπως συμβαίνει τον χειμώνα.

Σημάδια στο δέρμα σας

Οι αλλαγές στο χρώμα και η εμφάνιση σημαδιών στα άκρα σας είναι ακόμη μια ένδειξη φτωχής κυκλοφορίας του αίματος. Ένα ακόμη σημάδι πως το αίμα σας δεν ρέει σωστά.

  • Προσέξτε για κόκκινα ή μωβ σημάδια στα πόδια ή τις γάμπες σας. Τα δάκτυλα των ποδιών σας μπορεί να δείχνουν μελανιασμένα.
  • Το αποχρωματισμένο δέρμα είναι σημάδι πως το αίμα και το οξυγόνο δεν ρέουν σωστά μέσα από τις φλέβες σας.
  • Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό ως κυάνωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ. Christen Lundsgaard υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κυάνωση.

Πρήξιμο

Η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζει τα νεφρά σας και έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή ορισμένων περιοχών του σώματός σας.

Αν παρατηρήσετε πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια, είναι επειδή το κυκλοφορικό σας σύστημα προσπαθεί να μειώσει τη ροή του αίματος, προκαλώντας έτσι το πρήξιμο.

Μυρμήγκιασμα και κάψιμο

Το μούδιασμα των άκρων σας είναι ένα ακόμη σημάδι το οποίο δεν θα πρέπει ν’ αγνοήσετε.

Αυτό συμβαίνει όταν αποθέματα λίπους εμποδίζουν τη ροή του αίματος στις αρτηρίες σας. Το μούδιασμα δείχνει λίγη ποσότητα αίματος στην περιοχή.

Απώλεια μαλλιών και εύθραυστα νύχια

Φτωχή κυκλοφορία του αίματος - Εύθραυστα νύχια

Παρότι μπορεί να υποδεικνύουν άλλα προβλήματα, όπως άγχος ή φτωχή διατροφή, μπορεί να είναι ένα ακόμη κύριο σημάδι πως έχετε φτωχή κυκλοφορία του αίματος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά σας μπορεί να είναι ξηρά και να πέφτουν και τα νύχια σας να σπάνε εύκολα ή να μη μεγαλώνουν, καθώς το κρανίο, τα χέρια και τα πόδια σας δεν δέχονται τις σωστές ποσότητες θρεπτικών ουσιών.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Γιατί ξεφλουδίζονται τα νύχια; Αιτίες, θεραπείες και λύσεις

Κιρσοί

Όταν αποδυναμώνονται οι βαλβίδες της καρδιάς οι οποίες είναι υπεύθυνες να αντλούν το αίμα, ανεβαίνει η πίεση. Αυτό προκαλεί το πρήξιμο και το στρίψιμο των φλεβών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Κιρσοί εμφανίζονται κοντά στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Πιθανόν να βιώσετε μια αίσθηση καύσου τη νύχτα εφόσον καθόσαστε όλη την ημέρα.

Ευρυαγγείες μπορούν επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας προβλημάτων της κυκλοφορίας του αίματος. Είναι μικρότερες και πιο χοντρές από τους κιρσούς, εμφανίζονται στο πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος και είναι κοκκινωπές ή μπλε.

Κόπωση

Φτωχή κυκλοφορία του αίματος - Γυναίκα κουρασμένη

Όταν δεν διανέμονται σωστά οι θρεπτικές ουσίες στο σώμα σας, αισθάνεστε λήθαργο και αδυναμία. Το αίμα αντλείται πιο αργά και η μετακίνηση του οξυγόνου στους μυς (και τον εγκέφαλο) είναι επίσης αργή.

Γι’ αυτό, είναι συχνό να αισθάνεστε κουρασμένοι, το σώμα σας βαρύ και να σας δυσκολεύουν ορισμένες δραστηριότητες.

Αργή πέψη

Αν αισθάνεστε γεμάτοι για ώρες αφότου έχετε φάει (ακόμη και αν δεν είχατε ένα μεγάλο γεύμα), μπορεί να οφείλεται στη φτωχή κυκλοφορία του αίματος.

Το ίδιο αν έχετε συχνά καούρα, δυσκοιλιότητα και αέρια. Δώστε προσοχή στην εντερική σας κινητικότητα, καθώς μπορεί να μην αντλείται σωστά το αίμα στο έντερό σας.

Ρίξτε μια ματιά εδώ: 9 φυσικοί τρόποι για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Αργή επούλωση πληγών

Όταν υπάρχει φτωχή κυκλοφορία του αίματος, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μεταφέρονται με τη σωστή ταχύτητα, και έτσι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους (η οποία περιλαμβάνει την επούλωση πληγών, κοψιμάτων και τομών).

Μολύνσεις και κρυολογήματα

Αν είναι αργή η ροή του αίματός σας, το σώμα σας δεν μπορεί ν’ ανιχνεύσει ή να πολεμήσει αποδοτικά τα παθογόνα. Είναι πολύ συχνό να αρρωσταίνετε από ιούς ή βακτήρια.

Έτσι, τα αντισώματα είναι πιο “αργά” και δεν σας προστατεύουν όπως θα έπρεπε.

Στυτική δυσλειτουργία

Φτωχή κυκλοφορία του αίματος - Πρόβλημα σε σχέση

Κάποιοι άνδρες με φτωχή κυκλοφορία του αίματος ίσως έχουν επίσης προβλήματα με τη σεξουαλική τους απόδοση, καθώς το αίμα δεν ρέει σωστά στα αναπαραγωγικά τους όργανα.

Στηθάγχη

Ο επώδυνος θωρακικός πόνος έχει πολλές αιτίες. Μία απ’ αυτές είναι η έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά.

Ωστόσο, το αίσθημα βάρους ή ασφυξίας περνάει: περνάει τόσο ξαφνικά όσο εμφανίζεται.

Απώλεια όρεξης

Το στομάχι σας στέλνει σήματα πείνας στον εγκέφαλό σας, το οποίο λαμβάνει τη σωστή ποσότητα αίματος.

Αν κατά τη διάρκεια της ημέρα έχετε λιγότερη όρεξη ή δεν αισθάνεστε πείνα, ίσως οφείλεται στο ότι τα όργανα πέψης δεν είναι σε θέση να στείλουν σήματα πείνας στον εγκέφαλό σας.

Αυτό οδηγεί συχνά σε απώλεια βάρους.

Φτωχή γνωστική λειτουργία

Όταν ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει το αίμα που χρειάζεται, οι νευρώνες του λειτουργούν πιο αργά. Ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα συγκέντρωσης ή με τη μνήμη σας.