9 φυσικοί τρόποι για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Μάθετε εννέα φυσικούς τρόπους για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας ξεκινώντας από τη ρίζα του προβλήματος.
9 φυσικοί τρόποι για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου, 2019

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή πέψη και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αν πρέπει να παραμείνετε καθιστοί για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, συνηθίστε να σηκώνεστε πότε-πότε για να συμβάλετε στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Όμως, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν την πάθηση παρά το γεγονός ότι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε εννέα συμβουλές για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο, καθώς και μερικές συμβουλές για να διατηρείτε τη σωστή λειτουργία των εντέρων σας, τις οποίες μπορεί να μην έχετε ξανακούσει.

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας στη ρίζα της

Για να αντιμετωπίσετε μια πάθηση με φυσικό τρόπο, πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τι την πυροδότησε. Δεν αρκεί να ξεκουράζεστε και να καλύπτετε τα συμπτώματα ή να ανακουφίζεστε προσωρινά από αυτά.

Για αυτόν τον λόγο η καταπολέμηση της χρόνιας ή σοβαρής δυσκοιλιότητας αποτελεί συχνά ένα περίπλοκο ζήτημα που διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ας δούμε μερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτούν ή να επιδεινώνουν αυτήν τη σοβαρή εντερική διαταραχή έτσι ώστε να την εξαλείψετε μια για πάντα.

1. Πίνετε νερό

Γυναίκα που πίνει νερό καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Αν αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών, ακολουθώντας τη συμβουλή όλων των διατροφολόγων, θα πρέπει επίσης να αυξήσετε την πόση νερού. Διαφορετικά μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσετε το πρόβλημα.

Η πόση νερού συνεισφέρει στην χώνεψη των φυτικών ινών προλαμβάνοντας το φούσκωμα και υποστηρίζοντας την εντερική κινητικότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που καταναλώνουν τακτικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα, πέρα από ό,τι πίνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.

 

2. Καταπολεμήστε τα νεύρα

Πολλές δύσκολες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας οφείλονται στη νευρικότητα, που επηρεάζει την εντερική δραστηριότητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα πρέπει να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα με άσκηση, συνειδητή αναπνοή και φυσικά συμπληρώματα διατροφής, όπως η πασιφλόρα, το λεμονοβάλσαμο και η λεβάντα.

3. Ελέγξτε τον θυρεοειδή αδένα σας

Γυναίκα που αγγίζει τον λαιμό της καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε εξετάσεις της γενικής σας υγείας όταν αντιμετωπίζετε κάποιο επαναλαμβανόμενο ή χρόνιο πρόβλημα.

Όταν πρόκειται για τη δυσκοιλιότητα, ένας από τους παράγοντες που μπορούν να την επιδεινώσουν χωρίς φανερό λόγο είναι η ανεπαρκής λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αν οι ιατρικές εξετάσεις το επιβεβαιώσουν αυτό, η θεραπευτική αγωγή σας θα πρέπει να εστιάζει στη ρύθμιση της δραστηριότητας αυτού του αδένα, προκειμένου να βελτιωθεί έμμεσα η δραστηριότητα των εντέρων σας.

4. Δώστε τέλος στην καθιστική ζωή

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάνει καθιστική ζωή. Δεν μιλάμε απλώς για τους ανθρώπους που δεν αθλούνται, αλλά και για εκείνους που τείνουν να περνούν ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους καθιστοί χωρίς να σηκώνονται πολύ.

Η έλλειψη κίνησης και άσκησης κάνει την κοιλιά σας να αδρανεί. Η κοιλιά χρειάζεται κίνηση για τη διευκόλυνση της εντερικής δραστηριότητας.

Η δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα.

5. Προσοχή με τα υπακτικά

Γυναίκα με δυσπεψία καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα με χημικά υπακτικά, ή ακόμα και με φυσικά υπακτικά τα οποία προκαλούν ερεθισμούς (όπως το φύλλο σέννας, για παράδειγμα), μπορεί τελικά να καταλήξουν με χρόνιες παθήσεις των εντέρων.

Τα υπακτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να αντιμετωπίσετε οξείες κρίσεις δυσκοιλιότητας.

Αν έχετε πάρει υπακτικά, θα πρέπει να λάβετε συμπληρώματα βακτηριακής χλωρίδας για να αποκαταστήσετε την εντερική χλωρίδα σας, καθώς και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε γλίσχρασμα, όπως:

 • Σπόροι chia.
 • Λιναρόσπορος.
 • Βρώμη.
 • Φύλλα μπανάνας Αντιλλών.

6. Βοηθήστε το συκώτι σας

Σε μερικές περιπτώσεις, η εξασθενημένη λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης μπορεί να κάνει την εντερική διάβαση ακόμα πιο δύσκολη. Αν έχετε προβλήματα πέψης ή όρασης, είναι πιθανό αυτή να είναι η περίπτωσή σας.

Για να βελτιώσετε τη δραστηριότητα του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, θα πρέπει να καταναλώνετε πικρές τροφές και πικρά συμπληρώματα διατροφής. Επιλέγετε προϊόντα που βασίζονται στο γαϊδουράγκαθο, την πικραλίδα ή τα φύλλα αγκινάρας.

7. Παντού είναι καλά

Γυναίκα με πόνο στην κοιλιά καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ενεργηθούν αν δεν βρίσκονται στο σπίτι τους. Αυτή η κακή συνήθεια βλάπτει την εντερική λειτουργία μακροπρόθεσμα.

Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να βρίσκετε τρόπο να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που το σώμα σας το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το πού είστε.

8. Τα σημαντικά συστατικά στη διατροφή σας

Μερικές τροφές έχουν υπακτικές ιδιότητες που είναι καλές για την ήπια και φυσική βελτίωση της εντερικής λειτουργίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

 • Βερίκοκα.
 • Ώριμα ακτινίδια.
 • Ψητά μήλα με τη φλούδα.
 • Σπόροι chia και λιναρόσπορος.
 • Βραστή βρώμη.
 • Ψύλλιο.

9. Δώστε προσοχή στην κοιλιά σας

Η τελευταία συμβουλή είναι να είστε συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στην κοιλιά σας και να την ακούτε πραγματικά, έτσι ώστε να της δίνετε αυτό που χρειάζεται.

Μερικές φορές μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα μασάζ με έλαιο, ένα απαλό τρίψιμο ή λίγη θερμότητα πριν πάτε για ύπνο.

Ελπίζουμε ότι μάθατε μερικά πράγματα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και ότι οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ζείτε μια ζωή με υγεία και χωρίς δυσκοιλιότητα!

 

Ευγενική παραχώρηση εικόνας: wikiHow.com

 

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andrews, C. N., & Storr, M. (2011). The pathophysiology of chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology.
 • Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
 • Bae, S. H. (2015). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.