Σπυράκια στα γεννητικά όργανα: Χαρακτηριστικά και αιτίες

Τα σπυράκια στα γεννητικά όργα είναι δερματικές βλάβες που συνήθως οφείλονται στην αποτρίχωση της περιοχής του μπικίνι. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πιο περίπλοκες και λιγότερο καλοήθεις αιτίες. Το σημερινό άρθρο θα σας πει περισσότερα για αυτά.
Σπυράκια στα γεννητικά όργανα: Χαρακτηριστικά και αιτίες

Τελευταία ενημέρωση: 08 Απριλίου, 2021

Η γυναικεία γεννητική περιοχή είναι ένα ευαίσθητο μέρος του ανθρώπινου σώματος και γι ‘αυτό υπάρχει η ηβική τρίχα. Δηλαδή, είναι ένα χαρακτηριστικό που διαθέτουμε για τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας και υγρασίας αυτής της περιοχής. Επιπλέον, αποτρέπει επίσης την πρόσβαση των παθογόνων. Η πολιτιστική προπαγάνδα λέει συνεχώς στις γυναίκες ότι πρέπει να αφαιρέσουν το ηβικό τριχωμα για αισθητικούς λόγους και τους προσφέρουν κάθε είδους μεθόδους για να το κάνουν, όπως το κερί. Αυτή και άλλες πολλές διαδικασίες προκαλούν συχνά γεννητικά σπυράκια.

Είτε με ξυράφι, κερί ή λέιζερ, η αφαίρεση του τριχώματος από την περιοχή του αιδοίου προκαλεί ερεθισμό και μεταβάλλει τα θυλάκια των μαλλιών. Υπάρχει πάντα κίνδυνος μόλυνσης και φλεγμονής, ακόμη και όταν γίνεται σωστά.

Χαρακτηριστικά ενός τριχοθυλακίου

Το θυλάκιο των μαλλιών είναι ένα παράρτημα του δέρματος όπου οι τρίχες βγαίνουν μέσα από ένα κανάλι και έξω από το χόριο. Φτάνουν στην επιφάνεια του σώματος σε ένα ορισμένο σημείο και αναδύονται.

Λίγο πριν βγει η τρίχα, αυτό το κανάλι γίνεται πιο στενό. Υπάρχουν πολλοί αδένες εκεί που εκκρίνουν υγρά. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας σμηγματογόνος αδένας που βρίσκεται πάντα στο θυλάκιο των μαλλιών. Εμφανίζεται μια λιπαρή έκκριση που ανταποκρίνεται σε ορμόνες σε μεγάλο βαθμό.

Παρομοίως, ορισμένοι αδένες είναι αποκλεισμένοι από ορισμένες ανατομικές περιοχές όπως η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες και η μεσογλουτική πτυχή. Οι αδένες αυτοί εκλύουν μια παχιά εκκένωση με μυρωδιά.

αποτρίχωση στο μπικίνι
Η αποτρίχωση είναι η πιο κοινή αιτία για τα σπυράκια στην περιοχή του μπικίνι

Τι είναι τα σπυράκια στα γεννητικά όργανα;

Μικρά εξογκώματα εμφανίζονται με τις τρίχες παγιδευμένες στο εσωτερικό όταν υπάρχει απόφραξη στο κάτω μέρος του θυλακίου των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή είναι πολύ στενό είτε επειδή υπάρχει μεγάλη παραγωγή λίπους. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν υπάρχει φλεγμονή. Προφανώς, θα ξέρετε ότι πρόκειται για σπυράκια των γεννητικών οργάνων εάν βρίσκονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως κολπικά σπυράκια, αλλά αυτό το όνομα δεν είναι απολύτως σωστό. Πολλοί από εμάς αναφέρονται σε ολόκληρη την περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως κόλπος. Ωστόσο, αυτή η λέξη περιγράφει μόνο τον επεκτάσιμο εικονικό χώρο που ξεκινά από την κολπική είσοδο και τελειώνει στον τράχηλο.

Αυτός ο χώρος είναι επενδεδυμένος με βλεννογόνο που δεν περιέχει θυλάκια μαλλιών. Επομένως, τα σπυράκια δεν μπορούν να σχηματιστούν εκεί. Από την άλλη πλευρά, οι ενδοκολπικές βλάβες προκαλούν ανησυχία και θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Υπάρχει μια σειρά από πτυχώσεις που ευθυγραμμίζουν την είσοδο στον κόλπο (τα μεγάλα και τα μικρά χείλη) που αποτελούν το αιδοίο. Τα γεννητικά σπυράκια σχηματίζονται λόγω αλλαγής της ηβικής τρίχας μεταξύ των χειλιών και μέχρι τον ηβικό λοφίσκο και τη βουβωνική χώρα – τα ανώτερα όρια της περιοχής.

Αιτίες για τα σπυράκια στα γεννητικά όργανα

Ο σχηματισμός αυτών των σπυριών έχει πολλαπλές αιτίες όπως υγρασία, θερμότητα, ορμόνες, ακόμη και στρες. Ωστόσο, μια αιτία ξεχωρίζει σε σχέση με τις άλλες: η αποτρίχωση.

Η αποτρίχωση της περιοχής του αιδοίου μεταβάλλει την υγιή ανάπτυξη των ηβικών τριχών. Στη συνέχεια, η υπερχείλιση του θυλακίου της τρίχας γίνεται φλεγμονή, εμποδίζοντας την έξοδο των τριχών. Επίσης, η αποτρίχωση προκαλεί πληγές και τραυματισμούς στο δέρμα και επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερες φλεγμονές και πιθανότητες μόλυνσης.

Αυτά τα είδη σπυριών σχετίζονται επίσης με δερματίτιδα εξ επαφής, φαγούρα αλλεργική αντίδραση του δέρματος. Συμβαίνει κάθε φορά που εκθέτετε την περιοχή σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα είτε πρόκειται για σαπούνι, λοσιόν, αποσμητικό, μαξιλάρι, ταμπόν, φάρμακο, ακόμη και με το ύφασμα του εσώρουχου. Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε αυτές τις πιθανές αιτίες.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με μια φυσική μέθοδο αποτρίχωσης με καραμέλα

Προβλήματα που σχετίζονται με τα σπυράκια στα γεννητικά όργανα

αποτρίχωση με κερί
Μεγάλη προσοχή πρέπει να ληφθεί σχετικά με τις αποτριχωτικές τεχνικές στην ηβική περιοχή, καθώς το δέρμα εκεί είναι πιο ευαίσθητο.

Γενικά, τα σπυράκια είναι ακίνδυνα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγετε δεν είναι ούτε το ξύρισμα ούτε το κερί. Αντ ‘αυτού, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία που μπορεί να σας μιλήσει για τις καλύτερες επιλογές για την αποτρίχωση και την περιποίηση του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπυράκια των γεννητικών οργάνων είναι σίγουρα ενοχλητικά και η προσπάθειά σας να τα αφαιρέσετε όπως κάνετε με τα σπυράκια στο πρόσωπο αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής. Επιπλέον, η συμπίεση τους ή η προσπάθεια να τα σπάσετε δεν είναι καλή ιδέα, καθώς αυτή η περιοχή είναι πολύ πιο ευαίσθητη.

Τα σπυράκια των γεννητικών οργάνων θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν τα χειριστείτε εσφαλμένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μπορείτε να τα ξεχωρίζετε από άλλες δερματικές βλάβες που μπορεί να οφείλονται σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως:

  • Το Molluscum contagiosum, ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και πλήττει κυρίως μικρά παιδιά. Όταν συμβαίνει σε ενήλικες, είναι συνήθως πιθανό να οφείλεται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Εκδηλώνεται ως μικρά βλατίδια που δεν προκαλούν φαγούρα, αλλά είναι σίγουρα μεταδοτικά. Επιπλέον, τείνουν να εξαφανίζονται μόνα τους.
  • Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος, ένας ιός που δημιουργεί κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Ορισμένοι τύποι είναι επικίνδυνοι επειδή μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Απλός έρπης, μια μάλλον ενοχλητική και επώδυνη ασθένεια που αποτελείται από μια ομάδα κυστιδίων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που είναι οδυνηρά και προκαλούν φαγούρα. Πρόκειται για μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ανθεκτική στη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, ο ιός είναι άφθαρτος και θα παραμείνει στη ζωή ενός μολυσμένου ατόμου μετά το πρώτο επεισόδιο.

Βεβαιωθείτε ότι είναι σπυράκια στα γεννητικά όργανα

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες, όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, που επίσης εκδηλώνονται ως σπυράκια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν βρείτε αυτό που νομίζετε ότι είναι ένα σπυράκι στην περιοχή του αιδοίου. Μιλήστε με έναν γιατρό αν έχετε φαγούρα, εάν είναι επώδυνο ή εάν έχει ανώμαλο σχήμα.

Τέλος, να θυμάστε ότι το ηβικό τρίχωμα δεν είναι καθόλου ανθυγιεινό. Αντίθετα, προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα μας και δρα ως εμπόδιο στη δημιουργία μικροοργανισμών που θα γίνουν παθογόνοι. Επομένως, σκεφτείτε δύο φορές πριν πέσετε στην επιβλαβή πολιτιστική πεποίθηση ότι πρέπει να το αφαιρέσετε.

Είναι καιρός να αλλάξουμε την ιδέα μας για το τι είναι πραγματικά η γυναικεία ομορφιά: μια υγιής, φυσική ομορφιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Restrepo R. Anatomía microscópica del folículo piloso. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. [Internet]. 26 de febrero de 2019 [citado 5 de julio de 2020];18(3):123-38. Disponible en: https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/324
  • Granados, Pedro Mauricio Moreno. “Histofisiología del folículo piloso y su importancia para la medicina regenerativa.” Morfolia 9.1 (2017).
  • Ferrándiz. Dermatología clínica – 9788491132646 | Elsevier España. (n.d.). Retrieved July 5, 2020, from https://tienda.elsevier.es/ferrandiz-dermatologia-clinica-9788491132646.html
  • Adauy, Arlette, et al. “Quistes vaginales.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 71.4 (2006): 252-258.
  • Machet, L., L. Martin, and L. Vaillant. “Infecciones bacterianas cutáneas superficiales foliculares y no foliculares.” EMC-Dermatología 52.4 (2018): 1-9.
  • Velázquez Mendoza, J. Dolores, et al. “Prevalencia de infección del sitio quirúrgico en pacientes con cirugía abdominal.” Cirujano general 33.1 (2011): 32-37.
  • del Tanago, Gómez González, et al. “Infecciones bacterianas de la piel.” Panorama actual del medicamento 41.406 (2017): 723-728.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.