8 συμπτώματα κλειδιά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου στις γυναίκες. Θεωρείται από τα θεραπεύσιμα είδη καρκίνου, με την προϋπόθεση να γίνει εγκαίρως αντιληπτός. Ενημερωθείτε παρακάτω και ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε ένα τεστ Παπ, αν εμφανίζετε κάποια από τα συμπτώματα.
8 συμπτώματα κλειδιά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό.

Παρότι τα νούμερα μπορεί να είναι τρομακτικά, το είδος του καρκίνου αυτού μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί επιτυχώς αν ανιχνευθεί εγκαίρως.

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτό το είδος καρκίνου και σε 8 πιθανά συμπτώματα εκδήλωσης του. Περισσότερα στοιχεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορείτε να διαβάσετε στη μελέτη των Cohen, P. A., Jhingran, A., Oaknin, A., & Denny, L.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως ξεκινά από τα κύτταρα της επιφάνειας του τραχήλου της μήτρας.

Ως κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μητράς ορίζεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.Έτσι, μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσω μιας κολπικής εξέτασης ρουτίνας, εφόσον η πρόοδός του είναι αργή.

Το πρώτο στάδιο είναι μια προ-καρκινική πάθηση γνωστή ως δυσπλασία. Στη συνέχεια, απαιτείται αρκετός χρόνος για την εξέλιξη της σε καρκίνο.

Η αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και κάποια άλλα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να λειτουργήσουν ως “κλειδιά” στην έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου.

Ας τα δούμε παρακάτω.

1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - απώλεια βάρους

Η ξαφνική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή άσκηση δε θα πρέπει να αγνοείται ποτέ και για κανέναν λόγο. Ναι, σωστά, ακόμα κι αν είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Η αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πεπτική σας υγείαΑυτό προκαλεί στο σώμα σας την παύση της σωστής επεξεργασίας θρεπτικών ουσιών.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, κάτι το οποίο οφείλεται σε ακούσια ανορεξία και διατροφική ανεπάρκεια.

2. Φλεγμονή και κατακράτηση υγρών

Αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μπορούν επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας της ανισορροπίας στις διεργασίες του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση υγρών στους ιστούς σας.

Οι πάσχουσες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα παρατηρήσουν φλεγμονή στην κάτω κοιλιακή χώρα, στα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της ασθένειας στα αιμοφόρα αγγεία.

3. Κυστίτιδα

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - κυστίτιδα

Γυναίκες με συχνά επεισόδια κυστίτιδας θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Παρότι είναι σπάνιο, το σύμπτωμα αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας και της ουροδόχου κύστης, και υπεύθυνος είναι ο καρκίνος του τραχήλου.

Οι όγκοι έχουν την τάση να πιέζουν αυτά τα όργανα, εμποδίζοντας το πέρασμα των ούρων και προκαλώντας πόνο στο ουροποιητικό σύστημα.

4. Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ξεκάθαρο σημάδι μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι πρωταρχικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μικρές αλλοιώσεις του δέρματος δεν είναι μόνο άσχημες, αλλά τείνουν να επεκτείνονται εύκολα.

5. Αφύσικη εκκένωση

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - εκκένωση

Αλλαγές στις εκκενώσεις του εντέρου σας είναι συνήθως αποτέλεσμα μυκητιακής ή βακτηριακής λοίμωξης που προκαλείται από ανισορροπίες στο φυσικό σας pH.

Όταν η εκκένωση είναι νερουλή ή με ασυνήθιστη υφή ή οσμή θα μπορούσε να σχετίζεται με καρκίνο του τραχήλου.

Αυτό οφείλεται στις αλλαγές της κυτταρικής δραστηριότητας στα τοιχώματα του τραχήλου σας που μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες εκκρίσεις.

6. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Όμως, η ανάπτυξη όγκων στον τράχηλο είναι μία πιθανότητα την οποία δε θα πρέπει ποτέ να αποκλείετε.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης στα τοιχώματα του τραχήλου. Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει τη φυσική σας λίπανση και έτσι, προκαλείται ο πόνος κατά την σεξουαλική πράξη.

7. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

πόνος στη μέση

Όπως με οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει ισχυρές επιπτώσεις στις ανοσοποιητικές διεργασίες των ιστών του σώματός σας.

Επίσης, επειδή μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολίες με το κυκλοφορικό σας σύστημα, οι μυς και οι ιστοί σας δε θα δέχονται επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν την συμπίεση των μυών, με αποτέλεσμα μία μόνιμη αίσθηση πόνου. Τέλος, ο πόνος εντοπίζεται σχεδόν πάντοτε στο κάτω μέρος της πλάτης και στα άκρα.

8. Αναιμία και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Όσο προχωρά η ασθένεια, το σώμα σας σταματά να χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες όπως θα έπρεπε, και έτσι υποφέρετε από ανορεξία.

Πρώτα απ’ όλα, αυτό αυξάνει την αίσθηση της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί ταυτόχρονα να οδηγήσει επίσης σε σοβαρές περιόδους αναιμίας, η οποία μάλιστα αποδείχτηκε ότι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Δρ. Δέσποινα Καρασαββίδου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα εδώ.

Αυτό το σύμπτωμα είναι επίσης συχνό στις περιπτώσεις που ο καρκίνος προκαλεί ακανόνιστη αιμορραγία ή πολύ βαριές περιόδους.

Ως γυναίκα, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα. Προβείτε σε μια εξέταση Παπ εάν έχετε υποψίες από την εμφάνιση μερικών από τα πραπάνω συμπτώματα.

Οι συχνοί ιατρικοί έλεγχοι είναι κρίσιμοι για την επιτυχημένη αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.