Δερματίτιδα Neglecta: Όταν δεν κάνετε ντους όσο πρέπει

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν κάνετε ντους είναι μια σειρά αλλαγών που επηρεάζουν κυρίως το δέρμα σας. Η πιο κοινή κλινική μορφή αυτής της επιπλοκής είναι η δερματίτιδα neglecta.
Δερματίτιδα Neglecta: Όταν δεν κάνετε ντους όσο πρέπει

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου, 2021

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε ντους είναι μάλλον παράξενο. Είναι αλήθεια ότι οι άσχημες οσμές και οι λοιμώξεις του δέρματος είναι αποτέλεσματα της έλλειψης υγιεινής. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη έχει μελετήσει αυτά τα αποτελέσματα και έχει εντοπίσει μια παθολογία γνωστή ως δερματίτιδα neglecta.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το δέρμα αποικίζεται συνεχώς από μικροοργανισμούς. Αυτό το μικροβίωμα, που υπάρχει στην επιδερμίδα, αποτελείται από βακτήρια και μύκητες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηρίων και ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα και την ηλικία ενός ατόμου.

Το μικροβίωμα του δέρματος εκπληρώνει διάφορες λειτουργίες και η υγιεινή του σώματος παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία διατήρησής του. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε ντους είναι ότι σταματάμε να παρεμβαίνουμε θετικά στην ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Έτσι, του δίνουμε μια ευκαιρία για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή.

Το να μην κάνουμε ντους ή μπάνιο διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και το σώμα αρχίζει να αφομοιώνει παθογόνους μικροοργανισμούς που δεν εκπληρώνουν πλέον υγιείς λειτουργίες στο σώμα. Εν ολίγοις, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι σε εξωτερικά βακτήρια και μύκητες.

Η δερματίτιδα neglecta συμβαίνει όταν δεν κάνουμε μπάνιο

Το σώμα μας αλλάζει όταν δεν κάνουμε μπάνιο για αρκετές ημέρες. Παρόλο που μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι εσωτερικές, όπως η αλλαγή στο μεταβολισμό, οι περισσότερες είναι εξωτερικές. Συγκεντρώνονται στο δέρμα. Μεταξύ αυτών των αλλαγών, έχουμε:

  • Αργός μεταβολισμός. Το ντους και τα μπάνια διεγείρουν εσωτερικές κυτταρικές διαδικασίες. Έτσι, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται με την υγιεινή επειδή λαμβάνει ένα ερέθισμα για την παραγωγή ενέργειας. Αντίθετα, χωρίς σωστή υγιεινή, οι διαδικασίες παραγωγής ενέργειας ελαττώνονται.
  • Συσσώρευση νεκρού ιστού. Το πλύσιμο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας έτσι ώστε τα νέα κύτταρα να πάρουν τη θέση τους. Αυτό μειώνει επίσης την παραγωγή σμήγματος και επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα με ακμή.
  • Δερματικές λοιμώξεις. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε ντους είναι ότι προωθεί την εμφύτευση παθογόνων μικροοργανισμών. Η δερματίτιδα neglecta είναι μια κλινική μορφή που θα εξετάσουμε αργότερα.
  • Άσχημη μυρωδιά. Το δέρμα αρχίζει να μυρίζει άσχημα όταν δεν κάνουμε ντους τακτικά. Και παρόλο που η αιτία της δυσάρεστης οσμής αποδίδεται συνήθως στον ιδρώτα, αυτή δεν είναι η πραγματική πηγή. Η έλλειψη ντους δημιουργεί την εμφύτευση βακτηρίων που δεν αποτελούν μέρος του φυσιολογικού μικροβιώματος του δέρματος. Έτσι, τα βακτήρια συσσωρεύονται και το δέρμα αποθηκεύει σάπια συντρίμμια νεκρών κυττάρων. Από εδώ προέρχεται η μυρωδιά.
γυναίκα που ενοχλείται από τη μυρωδιά

Δερματίτιδα Neglecta

Σχετικά πρόσφατα, το 1987, οι ερευνητές περιέγραψαν αυτήν την παθολογία. Επομένως, είναι μια νέα ασθένεια και οι ερευνητές συνεχίζουν να κάνουν μελέτες για αυτήν την κατάσταση.

Η δερματίτιδα neglecta εμφανίζεται στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε συχνά μπάνιο. Εκδηλώνεται ως φολιδωτό δέρμα. Αυτές οι φολίδες έχουν υψηλή συγκέντρωση σμήγματος. Η κύρια αιτία εδώ είναι η κακή υγιεινή.

Η κακή υγιεινή δεν έχει πάντα σχέση με την τεμπελιά ή την έλλειψη ενδιαφέροντος για την προσωπική εμφάνιση κάποιου. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για άτομα με ψυχική ασθένεια, αυτοί οι άνθρωποι δεν καλλωπίζονται ως συνέπεια της ψυχικής τους κατάστασης. Υπάρχουν επίσης τοπικές μορφές αυτής της κατάστασης, συχνά γύρω από χειρουργικές ουλές που δεν απολυμαίνονται επειδή είναι αρκετά επώδυνο.

Μια άλλη κλινική κατάσταση που οι άνθρωποι συχνά κάνουν μπερδεύουν είναι η δερματίτιδα τύπου terra firma. Η κύρια διαφορά είναι η ηλικία έναρξης, καθώς οι έφηβοι επηρεάζονται περισσότερο από την τελευταία. Αυτοί είναι έφηβοι που παραμελούν την υγιεινή τους λόγω των αλλαγών συμπεριφοράς που είναι χαρακτηριστικές σε αυτό το στάδιο της ζωής. Αυτά, φυσικά, περιλαμβάνουν τυπικές κακές συνήθειες υγιεινής.

Η κακή μυρωδιά συνοδεύει τραυματισμούς λόγω της συσσώρευσης κυτταρικών συντριμμιών και των βακτηρίων που πολλαπλασιάζονται εκεί. Το πλύσιμο είναι η μόνη θεραπεία και η πάθηση δεν απαιτεί αντιβιοτικά.

ασχημη μυρωδιά σε μασχάλη

Δεν είναι επίσης υγιές να πλένεστε πολύ συχνά

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε ντους είναι επιβλαβές, αλλά και το να πλένεστε πολύ συχνά μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα. Η ισορροπία είναι το καλύτερο μέτρο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπερβολικές φορές ντους την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν σε δερματίτιδα. Μπορεί να υπάρχει υπερβολική απολέπιση και συνεπώς απώλεια κυττάρων που είναι σημαντικά για την προστασία της επιδερμίδας.

Επιπλέον, συνήθως χρησιμοποιούμε χημικές ουσίες όπως σαπούνια, τζελ και σαμπουάν όταν κάνουμε μπάνιο και αυτό οδηγεί επίσης σε ορισμένα αποτελέσματα. Το δέρμα μπορεί να αντιδράσει σε τέτοιες ενώσεις και μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπέρασμα

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε ντους είναι μια σειρά δερματικών αντιδράσεων. Περισσότερες από τρεις ημέρες χωρίς ντους μπορεί να είναι επιβλαβείς λόγω της αλλοίωσης των μικροβίων, με αποτέλεσμα την παραγωγή κακής οσμής.

Ομοίως, δεν πρέπει να υπερβάλλετε στη συχνότητα των ντους. Πρέπει να υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας που σας επιτρέπει να διατηρείτε την υγιεινή του σώματος στα σωστά επίπεδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Saritha M, Karthikeyan K. Dermatitis neglecta-to be remembered, not neglected! Indian Dermatol Online J 2015; 6(2): 138-9.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.