Σκορβούτο: Ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ίσως αναρωτιέστε γιατί μιλάμε τα συμπτώματα και τη θεραπεία του σκορβούτου εάν και είναι μια ασθένεια που δεν εμφανίζεται πια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει και είναι σημαντικό να αποφευχθεί.
Σκορβούτο: Ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Το σκορβούτο είναι μέρος της ομάδας ασθενειών γνωστών ως αβιταμίνωση. Η ομάδα περιλαμβάνει διαταραχές στις οποίες οι άνθρωποι έχουν έλλειψη σε ορισμένες από τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα τους για φυσιολογική ανάπτυξη των σωματικών λειτουργιών. Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε για τα συμπτώματα και τη θεραπεία του σκορβούτου.

Τα άτομα που έχουν σκορβούτο έχουν έλλειψη βιταμίνης C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ. Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό επειδή μπορείτε εύκολα να τη βρείτε στα φρούτα, γι ‘αυτό αυτή η ασθένεια δεν είναι πολύ συχνή αυτές τις μέρες.

Ωστόσο, στην ιστορία, υπήρξαν πολλές φορές όπου οι άνθρωποι υπέφεραν από διατροφική ανεπάρκεια, όπως το σκορβούτο. Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν φρούτα διαθέσιμα σε μεγάλα ταξίδια με βάρκα. Επιπλέον, οι παρατεταμένες ξηρασίες σε διαφορετικές περιοχές που εξαρτιόνταν από τη συγκομιδή φρούτων οδηγούσαν σε αυτήν την ασθένεια.

Σήμερα, οι γιατροί κάνουν διάγνωση ατόμων σε καταυλισμούς προσφύγων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κακών συνθηκών ζωής. Άλλες φτωχές περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπου οι καλλιέργειες είναι η μόνη πηγή εισοδήματος, αναπτύσσουν επίσης σκορβούτο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα συμπτώματα και τη θεραπεία του σκορβούτου.

Σκορβούτο και βιταμίνη C;

λογότυπο βιταμίνης C με ένα πορτοκάλι

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Γιατί αυτή η ουσία είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο; Η εξήγηση βρίσκεται στο ρόλο της ως βοηθητικού παράγοντα για τα ένζυμα.

Για τη σύνθεση κολλαγόνου, το σώμα χρειάζεται ένα ένζυμο που ονομάζεται προπυλο-λυσυλο υδροξυλάση για να ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, αυτό το ένζυμο δεν θα λειτουργήσει εάν δεν έχει βιταμίνη C. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν υπάρχει παραγωγή κολλαγόνου, διάφοροι ιστοί υφίστανται τις συνέπειες, από το δέρμα μέχρι το οστό.

Επιπλέον, χρειάζεστε βιταμίνη C για να συνθέσετε κορτικοστεροειδή και ορμόνες, όπως η αλδοστερόνη. Επίσης, στο πεπτικό σύστημα, ο σίδηρος μπορεί να διεισδύσει στον βλεννογόνο του εντέρου με τη βοήθεια ασκορβικού οξέος. Έτσι, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να αποφύγει την αναιμία από έλλειψη σιδήρου.

Επίσης, η βιταμίνη C είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Αποκλείει την αρνητική επίδραση των ελεύθερων ριζών που παράγει ο κυτταρικός μεταβολισμός. Έτσι, βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε βιταμίνη C από την αρχή, οπότε πρέπει να την πάρουμε από τα τρόφιμά μας. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν το περισσότερο ασκορβικό οξύ. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να πάρετε μια επαρκή ποσότητα από μούρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Το σώμα μας χρειάζεται ένα σχεδόν σταθερό απόθεμα από 1.500 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C για να λειτουργήσει σωστά. Μπορείτε να διατηρήσετε αυτήν την ποσότητα παίρνοντας τουλάχιστον 60 χιλιοστόγραμμα ασκορβικού οξέος την ημέρα. Γενικά, οι κανονικές δίαιτες πληρούν αυτό το ελάχιστο.

Συμπτώματα από το σκορβούτο

Όταν έχετε σκορβούτο, θα παρατηρήσετε ότι τα πρωταρχικά συμπτώματα έχουν να κάνουν με την παραγωγή κολλαγόνου. Επομένως, ένα κοινό σημάδι είναι η φλεγμονή των ούλων. Επίσης, τείνουν να αιμορραγούν όταν αγγίζετε το στόμα σας ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Το σκορβούτο επηρεάζει επίσης το δέρμα σας για τον ίδιο λόγο που επηρεάζει το κολλαγόνο. Μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές που θα καταλήξουν να αιμορραγούν εάν είναι αρκετά βαθιές. Επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν ραγάδες. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε δερματικά συμπτώματα κάτω από τα νύχια σας.

Ένα άλλο σύμπτωμα σκορβούτου είναι η αναιμία λόγω της έλλειψης απορρόφησης σιδήρου. Η αναιμία θα οδηγήσει σε κόπωση, έλλειψη δύναμης, αυξημένη ξηρότητα του δέρματος και γνωστικές διαταραχές.

Επιπλέον, οι πληγές δεν επουλώνονται γρήγορα σε ασθενείς με σκορβούτο. Αυτό έχει να κάνει με την αναιμία τους και επειδή δεν έχουν αρκετό κολλαγόνο για να επιδιορθώσουν το δέρμα τους.

Θεραπεία με σκορβούτο

Μια σειρά τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β.

Όπως πιθανώς να μαντέψατε, η θεραπεία του σκορβούτου συνίσταται στην λήψη επαρκούς ποσότητας ασκορβικού οξέος που λείπει στο σώμα σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αντικαταστήσει τις ελλείψεις. Ωστόσο, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αμέσως με το φαγητό επειδή είναι πιθανό ότι ο βλεννογόνος του εντέρου σας έχει υποστεί βλάβη.

Κανονικά, ο γιατρός θα ξεκινήσει δίνοντάς σας μια δόση βιταμίνης C, είτε ενδοφλεβίως είτε σε ειδικά στοματικά σκευάσματα. Αυτή η αρχική δόση μπορεί να είναι έως και 1.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, για έως και δύο πλήρεις εβδομάδες.

Μόλις σταθεροποιηθεί το σώμα σας, ο γιατρός θα συνεχίσει να σας δίνει μικρότερες δόσεις μέχρι τα αποθέματα ασκορβικού οξέος να φτάσουν σε επαρκείς ποσότητες. Η απάντηση είναι γενικά γρήγορη και οι ασθενείς δεν τείνουν να έχουν επιπλοκές από τη θεραπεία.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσετε ότι είναι πολύ σπάνιο το σκορβούτο να εμφανίζεται μόνο του. Είναι σύνηθες να εμφανίζονται και άλλες διατροφικές ελλείψεις. Οι επαγγελματίες υγείας τείνουν να παρακολουθούν διάφορες ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, θα εφαρμόσουν μια γενική και πλήρη θεραπεία.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σκορβούτο εξακολουθεί να υπάρχει. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο πριν από αιώνες ή δεκαετίες, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις.

Το κλειδί είναι η κατανόηση των συμπτωμάτων και της θεραπείας του σκορβούτου και η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς. Αυτό συνήθως υποδεικνύει διατροφικές ελλείψεις που περιλαμβάνουν βιταμίνη C και άλλες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Shand AG, Wilding JPH. Nutritional factors in disease. In: Ralston SH, Penman ID, Strachan MWJ, Hobson RP, eds. Davidson’s Principles and Practice of Medicine. 23rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 19.
  • Nguyen, Roland TD, David M. Cowley, and James B. Muir. “Scurvy: a cutaneous clinical diagnosis.” Australasian journal of dermatology 44.1 (2003): 48-51.
  • Khalife, Roy, et al. “Scurvy, an old story in a new time: The hematologist’s experience.” Blood Cells, Molecules, and Diseases 76 (2019): 40-44.
  • Maxfield, Luke, and Jonathan S. Crane. “Vitamin C deficiency (scurvy).” (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.