Τι είναι το χαμόγελο των ούλων και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα χαμόγελο των ούλων μπορεί να είναι άβολο για το άτομο που πάσχει από αυτό. Αν και δεν είναι πρόβλημα υγείας, μπορεί να είναι μια αισθητική ατέλεια. Εδώ, θα σας πούμε γιατί μπορεί να συμβεί και πώς να το λύσετε.
Τι είναι το χαμόγελο των ούλων και πώς αντιμετωπίζεται

Τελευταία ενημέρωση: 27 Μαΐου, 2021

Το χαμόγελο είναι μια υγιής πράξη – μια επίδειξη χαράς και σύνδεσης με άλλους ανθρώπους. Αλλά για μερικούς, είναι πραγματικά εφιάλτης. Έχετε ακούσει για το χαμόγελο των ούλων; Η παρουσία ενός ουλικού χαμόγελου μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των ανθρώπων.

Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία το χαμόγελο ενός ατόμου εκθέτει περισσότερους ιστούς των ούλων από το κανονικό. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό πιστεύουν ότι τα ούλα τους είναι πολύ μεγάλα, ότι τα δόντια τους είναι πολύ μικρά ή ότι τα χείλη τους κινούνται πάρα πολύ όταν γελούν.

Παρακάτω, θα σας πούμε σε τι συνίσταται αυτή η τροποποίηση και γιατί συμβαίνει. Επίσης, θα σας πούμε ποιες λύσεις υπάρχουν.

Τι θεωρείται χαμόγελο των ούλων;

Ένα χαμόγελο των ούλων, ή ένα ουλικό χαμόγελο, είναι μια κατάσταση στην οποία ο ιστός των ούλων κυριαρχεί πάνω από τα δόντια. Η αντίληψη εξαρτάται από κάθε ασθενή και από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Όμως, σε γενικές γραμμές, είναι όταν εμφανίζονται περισσότερα από 3 ή 4 χιλιοστά ούλων όταν χαμογελάτε.

Αυτή η έλλειψη αναλογίας μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να προκαλέσει οπτικά εφέ όπως πολύ μεγάλα ούλα, πολύ μικρά δόντια ή μικρά χείλη. Αν και δεν αντιπροσωπεύει πρόβλημα υγείας, είναι ένα αισθητικό ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει την ευημερία όσων υποφέρουν από αυτό.

γυναίκα που χαμογελά
Το χαμόγελο είναι μια σημαντική κοινωνική πράξη, γι ‘αυτό μερικοί άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται αυτοπεποίθηση σχετικά με την εμφάνιση του χαμόγελου τους.

Τι προκαλεί ένα χαμόγελο των ούλων;

Η αιτία ενός χαμόγελου των ούλων μπορεί να είναι οδοντιατρική, οστική ή μυώδης. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην παρουσία αποφρακτικών ή σκελετικών παθολογιών. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τις πιο κοινές αιτίες.

Υπερβολικός ουλικός ιστός

Πρόκειται για την παρουσία περισσότερου ιστού των ούλων. Τα ούλα φαίνονται μακριά και τα δόντια, αν και έχουν φυσιολογικό μέγεθος, φαίνεται να είναι μικρά λόγω της έλλειψης αναλογίας μεταξύ των δύο ιστών.

Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη ανάπτυξη ιδιοπαθούς ουλικού ιστού (αυτό σημαίνει ότι η αιτία είναι άγνωστη). Αλλά ο αυξημένος όγκος των ούλων μπορεί επίσης να οφείλεται σε φλεγμονή των ούλων ή ουλίτιδα και στη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Η φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων, αντιυπερτασικών φαρμάκων ή αναστολέων του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει υπερπλασία των ούλων. Τα ούλα αναπτύσσονται πάρα πολύ γύρω από τα δόντια και απαιτούν θεραπεία, διότι μπορούν να καλύψουν πλήρως τα δόντια και να προκαλέσουν περιοδοντικά προβλήματα.

Κοντό χείλος ή με μεγαλύτερη κινητικότητα

Εάν το χείλος είναι μικρότερο, δεν είναι αρκετά ευρύ για να καλύψει τα ούλα όταν ένα άτομο χαμογελά. Στην περίπτωση υπερτονικών ή υπερκινητικών χειλιών, τα χείλη τεντώνουν και σηκώνονται πάρα πολύ. Ως αποτέλεσμα, αποκαλύπτουν υπερβολική ποσότητα ιστού των ούλων.

Διαφορές στην ανάπτυξη των δοντιών

Μερικές φορές ένα χαμόγελο των ούλων οφείλεται στον τρόπο που εμφανίζονται μόνιμα τα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συνήθως ένας οικογενειακός κληρονομικός παράγοντας.

Η αλλοιωμένη παθητική έκρηξη συμβαίνει όταν τα ούλα καλύπτουν περισσότερο την επιφάνεια των δοντιών από το κανονικό όταν αναδύονται τα δόντια, αφήνοντας μέρος του στεφάνου του δοντιού καλυμμένο από τα ούλα. Αυτό δημιουργεί το χαμόγελο των ούλων.

Το αποτέλεσμα είναι η “έκρηξη” και η υπερβολική εξώθηση ενός δοντιού. Σε γενικές γραμμές, συμβαίνει όταν ένα οδοντικό στοιχείο αναζητά επαφή με τον ανταγωνιστή του, ο οποίος έχει μειώσει το επίπεδό του λόγω υπερβολικής φθοράς ή όταν δεν υπάρχει πλέον λόγω εξαγωγής. Το ούλο συνοδεύει αυτήν την οδοντική κίνηση αυξάνοντας το πάχος του, δημιουργώντας το ουλικό χαμόγελο.

Προβλήματα σύγκλισης

Σε περιπτώσεις όπου τα άνω δόντια καλύπτουν σχεδόν πλήρως τα κάτω δόντια κατά την απόφραξη, μιλάμε για υπερβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ένα χαμόγελο ούλων, καθώς το ύψος των δοντιών και των άνω ούλων είναι κάτω από το φυσιολογικό και απεικονίζεται όταν χαμογελά.

Ένα ανοιχτό δάγκωμα μπορεί επίσης να είναι η προέλευση ενός χαμόγελου των ούλων. Όταν το ύψος του μπροστινού τομέα αυξάνεται και δεν μπορεί να φράξει, τα χείλη δεν καλύπτουν τα ούλα, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα.

Οστικές αιτίες

Όταν η άνω γνάθος μεγαλώνει περισσότερο από το κανονικό, εμφανίζεται μια κατάσταση που ονομάζεται κατακόρυφη περίσσεια γνάθου. Το επίπεδο των ούλων και των άνω δοντιών είναι χαμηλότερο από το υπόλοιπο πρόσωπο, καθιστώντας τα πιο ορατά όταν κάποιος χαμογελά.

Διαθέσιμες θεραπείες για το χαμόγελο των ούλων

Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά την επίλυση αυτής της κατάστασης και τη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου ενός ατόμου. Η επιλογή της θεραπείας θα εξαρτηθεί από τις αιτίες που προκαλούν το ζήτημα.

Εδώ είναι μερικές από τις επιλογές για την επίλυση αυτού του αισθητικού προβλήματος.

Χειρουργείο στα ούλα

Η εγχείρηση στα ούλα είναι μια στοματική χειρουργική επέμβαση που αποτελείται από το περίγραμμα των ούλων με την αφαίρεση του υπερβολικού ιστού. Είναι μια απλή παρέμβαση με τοπική αναισθησία που πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο στο οδοντιατρείο.

Με ένα νυστέρι ή ένα λέιζερ, τα περιθώρια των ούλων κόβονται, εξαλείφοντας την περίσσεια ιστού. Μια μεγαλύτερη επιφάνεια των δοντιών αφήνεται ακάλυπτη. Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο να κόψετε το οστό.

Τα ούλα μπορεί να αιμορραγούν και να τραυματιστούν μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Αλλά η ανάκαμψη είναι γρήγορη, απλή και δεν αφήνει σημάδια.

Χειρουργική επανατοποθέτηση χειλιών

Όταν η αιτία του χαμόγελου είναι χειλική, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αλλάξετε τη θέση των χειλιών που αφορούν τα δόντια. Συνίσταται στην απομάκρυνση ενός τμήματος του συνδετικού ιστού από το κάτω μέρος του άνω χείλους για να αποφευχθεί η υπερβολική ανύψωση των μυών που εμπλέκονται στο γέλιο.

Και πάλι, εκτελείται με τοπική αναισθησία. Οι τομές γίνονται στο χείλος για την αφαίρεση του συνδετικού ιστού και μετά ράβονται. Η ανάκτηση είναι συνήθως γρήγορη και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αν και υπάρχουν περιπτώσεις υποτροπής.

Ορθοπαθητική χειρουργική επέμβαση

Η ορθογναθική χειρουργική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η προέλευση του ουλικού χαμόγελου είναι η ανάπτυξη των οστών. Μέσω της χειρουργικής επέμβασης των σιαγόνων, το ύψος των σιαγόνων μπορεί να εξισορροπηθεί.

Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με διεπιστημονικό τρόπο, απαιτούν πολύ προηγούμενο σχεδιασμό και συνοδεύονται από ορθοδοντική θεραπεία. Η αλλαγή στο πρόσωπο του ασθενούς είναι πολύ αισθητή.

Περιλαμβάνει τη χρήση γενικής αναισθησίας στο χειρουργείο. Ο χειρουργός τεμαχίζει ένα κλάσμα του άνω και κάτω οστού της γνάθου και στη συνέχεια συνδέει τα άκρα με πλάκες ή βίδες.

Η νοσηλεία διαρκεί αρκετές ημέρες και η διαδικασία ανάρρωσης είναι αργή. Οι ελαστικές ταινίες και οι συσκευές χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν το σαγόνι ακίνητο ενώ θεραπεύεται. Στη συνέχεια, πρέπει να συμπληρώνεται με ορθοδοντική θεραπεία. Είναι μια αργή διαδικασία που διαρκεί αρκετά χρόνια.

Ορθοδοντική

Η χρήση συνδεδεμένων ή αφαιρούμενων συσκευών θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των οδοντικών στοιχείων στη σωστή θέση. Χρησιμεύει στη μετεγκατάσταση των δοντιών με υπερβολική έκρηξη, για παράδειγμα.

Είναι επίσης χρήσιμο για τη θεραπεία μαζικών προβλημάτων, τα οποία παράγουν το οπτικό αποτέλεσμα του ουλικού χαμόγελου.

καθαρισμός δοντιών
Η ορθοδοντική μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία ενός ουλικού χαμόγελου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης

Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botox) μπορούν να είναι η λύση σε περιπτώσεις όπου το ούλο εμφανίζεται υπερβολικά λόγω της υπερβολικής κίνησης των χειλιών προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του χαμόγελου.

Οι ενέσεις τοποθετούνται στη βάση της μύτης. Αυτό παραλύει τους μυς που ανασηκώνουν τα χείλη, αφήνοντάς τους με λιγότερη δύναμη να σηκωθούν εντελώς όταν χαμογελάτε.

Το μειονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι απαιτεί επανάληψη κάθε 3 ή 4 μήνες για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων. Επίσης, εάν εγχυθεί πάρα πολύ, το χαμόγελο θα παραμορφωθεί.

Υαλουρονικό οξύ και το χαμόγελο των ούλων

Αυτή η ουσία είναι επίσης χρήσιμη για τα χαμόγελα λόγω των υπερκινητικών χειλιών. Αποτελείται από την εφαρμογή ενέσεων πλήρωσης στο χείλος. Αυτό περιορίζει την κίνηση των μυϊκών ινών.

Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει έως και 8 μήνες. Αν και οι δόσεις είναι συνήθως μικρές και οι επιπλοκές από τη χρήση του είναι σπάνιες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της ουσίας.

Χαμόγελο χωρίς ντροπή και χαμόγελο των ούλων

Πρόκειται για ένα χαμόγελο που δεν είναι μεν πρόβλημα στοματικής υγείας, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό για όσους υποφέρουν από αυτό. Συμπλέγματα, αμηχανία και συνήθειες όπως το να καλύπτετε το στόμα όταν γελάτε είναι κοινά σε αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την προέλευσή τους για να φτάσετε σε μια σωστή διάγνωση και έτσι να επιλέξετε μια κατάλληλη λύση. Οι θεραπείες ποικίλλουν, οπότε η διαβούλευση με έναν οδοντίατρο είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Το χαμόγελο πρέπει να είναι ευχάριστο για όλους. Εάν ένα χαμόγελο ούλων σας εμποδίζει από το να χαμογελάτε ελεύθερα, πρέπει να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια. Όπως αναφέραμε, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ένα χαμόγελο που ταιριάζει στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ogando, Mónica González, Nuno Gustavo d’Oliveira, and Josep Mª Ustrell Torrent. “Protocolo diagnóstico de la sonrisa gingival.” Revista Española de Ortodoncia 47.3 (2017): 136-145.
  • Pintado Barros, Ángela María. Diagnòstico y tratamiento para la corrección de la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Del Rey, Sulay Fonseca. “Sonrisa gingival. CaracterÃsticas, etiologÃa y opciones de tratamiento.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.1 (2018).
  • Briones Manzo, Scarlett. Efectividad estética del alargamiento de corona en casos de sonrisa Gingival. BS thesis. 2020.
  • Guaranda Acuña, Karen Michelle. Tratamiento quirúrgico para la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Falcón-Guerrero, Britto. “Tratamiento de la sonrisa gingival excesiva mediante reposicionamiento labial.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.2 (2018): 112-116.
  • Gregnanin Pedron, Irineu, and Patricia Verónica Aulestia-Viera. “La toxina botulínica como adyuvante en el tratamiento de la sonrisa gingival.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 10.2 (2017): 87-89.
  • Álvarez Romero, Cristina. “Papel de la toxina botulímica en el tratamiento de la sonrisa gingival.” (2018).
  • Mancheno Gálvez, Davis Nicolas. Gingivectomía en paciente con sonrisa gingival a causa de erupción pasiva alterada en dientes anterosuperiores. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Díaz, Deysi Desirée Domínguez, and Ana Isabel López Flores. “Tratamiento multidisciplinario mínimamente invasivo de la sonrisa gingival.” Revista Científica Odontológica 8.2 (2020): e008-e008.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.