Φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία

Οι φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία εξαρτώνται από την αιτία πρόκλησης της πάθησης. Είναι σημαντική η σωστή διάγνωση προκειμένου να επιλεχθεί η σωστή θεραπεία.
Φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία εξαρτώνται από την αιτία πρόκλησής της. Δεν προκαλούνται όλοι οι τύποι αναιμίας από το ίδιο πράγμα, γι’ αυτό και οι θεραπείες ποικίλλουν.

Η αναιμία είναι μια πάθηση που προκαλεί τη μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει όταν η συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, ένα μόριο πλούσιο σε σίδηρο που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, μειώνεται.

Στις μέρες μας για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τις οποίες θα μάθετε σε αυτό το άρθρο. Οι φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία βασίζονται, κυρίως, στη ρύθμιση ή τη διόρθωση της συγκεκριμένης αιτίας για την πάθηση. Ανάμεσα στις θεραπείες βρίσκουμε:

  • Θεραπεία αντικατάστασης βασικών θρεπτικών ουσιών
  • Αιματοποιητικά διεγερτικά
  • Ανοσοκατασταλτικά
  • Μεταμόσχευση μυελού των οστών

Φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία – Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες αναιμίας;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αναιμίας. Αρχικά, μπορεί να συμβεί επειδή το σώμα σας δε μπορεί να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι τα κύτταρα που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη. Όπως αναφέραμε, η αιμοσφαιρίνη είναι το μόριο που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα.

Δεύτερον, μπορεί να προκληθεί από υπερβολική αιμορραγία, είτε λόγω τραυματισμού, είτε από την εμμηνόρροια στις γυναίκες. Πολλές νεαρές γυναίκες χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου εξαιτίας αυτού.

Τρίτον, υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Διάφορα φιαλίδια με αίμα
Όταν έχετε αναιμία, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά.

Φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία

Θεραπεία αντικατάστασης βασικών θρεπτικών ουσιών

Η πρώτη από τις φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία αποτελείται από τη λήψη συμπληρωμάτων που βοηθούν στη σύνθεση ερυθροποιητίνης. Αυτή είναι η πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα σας για να δημιουργεί νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ανάμεσα στα συμπληρώματα που συνιστούν συνήθως οι γιατροί βρίσκονται:

  • Τα άλατα σιδήρου: Αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου.
  • Βιταμίνες: Ιδιαίτερα βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη, βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη, και φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Διεγερτικά ερυθροποιητίνης ή σύνθεση ερυθροποιητίνης

Άλλη μία από τις φαρμακευτικές επιλογές για την αναιμία είναι η χορήγηση διεγερτικών ερυθροποιητίνης. Αυτά τα φάρμακα προάγουν τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.

Γενικά, χρησιμοποιούνται για την αναιμία η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, συνιστώνται για τη μείωση του αριθμού των απαραίτητων μεταγγίσεων αίματος κατά τη διάρκεια ορισμένων σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και μετεγχειρητικά.

Ορισμένα φάρμακα είναι:

  • Ερυθροποιητίνη: Αυτή η ουσία διεγείρει τη διαφοροποίηση και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα φυσιολογικά επίπεδα ερυθροποιητίνης του σώματος αυξάνονται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μειώνονται. Όμως, είναι χρήσιμη μόνο στην αναιμία με ανεπάρκεια ερυθροποιητίνης, όπως στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  • Διεγερτικοί παράγοντες αποικιών: Η φιλγραστίμη ή η λενογραστίμη, και τα διεγερτικά μακροφάγων-κοκκιοκυττάρων, όπως η σαρραμοστόμη, είναι ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη αιμοσφαιρίων που παράγονται στον μυελό των οστών. Λόγω αυτού, χρησιμεύουν σε περιπτώσεις ουδετεροπενίας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία ή και κατά τη διάρκεια μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ανοσοκατασταλτικά

Αυτά είναι φάρμακα τα οποία αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και, έτσι, χρησιμεύουν σε παθήσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται ή βλάπτει τον ασθενή. Ορισμένοι τύποι αναιμίας σχετίζονται με τη φτωχή λειτουργία αυτού του φυσικού αμυντικού συστήματος στο σώμα. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί γράφουν αυτά τα φάρμακα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πάθηση.

Διάφορα φάρμακα σε πολλές μορφές
Τα ανοσοκατασταλτικά είναι μια επιλογή αντιμετώπισης της αναιμίας που προκαλείται από αυτοάνοσα νοσήματα.

Μεταμόσχευση μυελού των οστών

Αυτή η θεραπεία έχει δείξει καταπληκτικά αποτελέσματα σε ορισμένους τύπους αναιμίας. Παραδείγματος χάρη, στη δρεπανοκυτταρική αναιμία η οποία επηρεάζει σημαντικό αριθμό ατόμων. Αυτή η ασθένεια κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια δύσκαμπτα, κολλώδη, και το σχήμα τους μοιάζει σαν δρεπάνι. Οι γιατροί έχουν εκτελέσει ήδη μια εξειδικευμένη μεταμόσχευση μυελού των οστών η οποία αντέστρεψε με επιτυχία την ασθένεια.

Όμως, παρά τα καλά αποτελέσματά της, είναι επίσης σημαντικό να γίνονται εξετάσεις παρακολούθησης για να αξιολογηθεί καλύτερα η θεραπεία καθώς είναι ακόμη πειραματική.

Φαρμακευτικές θεραπείες για την αναιμία – Κάθε τύπος αναιμίας έχει μια θεραπεία

Όπως εξηγήσαμε σε αυτό το άρθρο, ανάλογα με τον τύπο αναιμίας από τον οποίο υποφέρει ο ασθενής, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές. Σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε αμφιβολίες, και να αποφασίσετε μαζί του για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πάθησής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.