Συναισθηματική επικοινωνία: Συμβουλές για να συνδεθείτε και να εκφραστείτε καλύτερα

Αν κατακτήσετε την τέχνη της συναισθηματικής επικοινωνίας, θα βοηθήσετε τους άλλους να ανοιχτούν περισσότερο, να αισθάνονται πιο κοντά σας, και να σας έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη. Το να τα βρείτε με τα συναισθήματά σας σημαίνει να κατανοήσετε τους μηχανισμούς που μας κάνουν ανθρώπους και να τους αγκαλιάσετε ως κομμάτι μια υγιούς ζωής.
Συναισθηματική επικοινωνία: Συμβουλές για να συνδεθείτε και να εκφραστείτε καλύτερα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Η συναισθηματική επικοινωνία είναι ένα επιτακτικό ζήτημα για πολλούς από εμάς. Έχετε νιώσει ποτέ τόσο θυμωμένοι που δε μπορούσατε να εκφράσετε τις σκέψεις σας σε κάποιον χωρίς να φωνάξετε; Παλεύετε να κάνετε τον σύντροφο ή τα παιδιά σας να καταλάβουν ξεκάθαρα αυτό που θέλετε να πείτε;

Γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία είναι αυτή που μας επιτρέπει να μεταδίδουμε μηνύματα. Θεωρητικά, δε θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολο. Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζει χωρίς να έχει τελειοποιήσει αυτή τη διαδικασία.

Ορισμένοι άνθρωποι μονάχα ακούν για να ανταποκριθούν, άλλοι χρησιμοποιούν επιθετική γλώσσα, και υπάρχουν και εκείνοι που αδυνατούν να κατανοήσουν τη μη προφορική επικοινωνία. Εξάλλου, αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την αποστολή μιας φράσης από τον πομπό στον δέκτη.

Ως άνθρωποι, υπάρχει λόγος που είμαστε συναισθηματικά όντα. Για την ακρίβεια, όλα όσα κάνουμε και σκεφτόμαστε έχουν ένα ξεκάθαρο συναισθηματικό φορτίο.

Γνωρίζοντας πώς να τελειοποιήσουμε, κατανοήσουμε, ακόμα και να ευχαριστηθούμε αυτόν τον τύπο επικοινωνίας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Επιπλέον, θα αντιληφθείτε πως είστε πιο ικανοί, και αυτό με τη σειρά του θα βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας.

Γυναίκα μιλά με δύο άτομα
Γνωρίζοντας πώς να κατανοούμε τα συναισθήματα τα δικά μας και των άλλων, θα μπορέσουμε ν’ απολαύσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας.

Συναισθηματική επικοινωνία: Πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Γενικά, δεν είναι μια πρακτική μονάχα η οποία θα κάνει πιο εύκολες τις σχέσεις μας. Για την ακρίβεια, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι διαφημιστικές εταιρείες.

Επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή της Δρ. Blair Kidwell του Πανεπιστημίου του Οχάιο, μας δείχνουν ότι οποιαδήποτε καμπάνια που είναι ικανή να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση από τον καταναλωτή, έχει μεγαλύτερη επίδραση και βελτιώνει τις πωλήσεις.

Η επαρκής επικοινωνία των συναισθημάτων σας, αφήνει μια εντύπωση στον εγκέφαλο. Υπό αυτή την έννοια, όσοι έχουν τελειοποιήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη και γνωρίζουν πώς να ελέγχουν ό,τι νιώθουν ώστε να εκφράζουν σωστά αυτό που σκέφτονται, θα αναγνωρίσουν τα ακόλουθα οφέλη:

 • Αποφυγή διαπληκτισμών και παρεξηγήσεων. Η συναισθηματική επικοινωνία θα μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε με άλλους χωρίς να νευριάσουμε. Τελικώς, θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε μια συμφωνία.
 • Εδραίωση καλύτερης σχέσης με τον συνομιλητή μας. Επίσης, η ικανότητα επικοινωνίας μέσω των συναισθημάτων δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης που διαρκούν περισσότερο.
 • Μας βοηθά να εκφράσουμε όσα νιώθουμε με σαφήνεια και βεβαιότητα.
 • Έχουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για το άτομο που βρίσκεται μπροστά μας. Επιπλέον, θα μας βοηθήσει ν’ αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος.
 • Η έκφραση των συναισθημάτων μας δικαιολογεί τις πράξεις μας. Σε αυτή την περίπτωση, μας επιτρέπει να εξηγούμε γιατί δράσαμε όπως δράσαμε.
 • Νιώθουμε καλύτερα. Ορισμένες φορές, συναισθήματα όπως ο θυμός ή η απόγνωση θάβονται όταν δεν εκφράζουμε σωστά όσα νιώθουμε. Η συναισθηματική επικοινωνία είναι η γέφυρα για να το πετύχουμε αυτό.

Πώς μπορείτε ν’ αναπτύξετε τις δεξιότητες συναισθηματικής επικοινωνίας;

Το πρώτο πράγμα για να βελτιώσετε τη συναισθηματική επικοινωνία, περιλαμβάνει την κατανόηση ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας εμφανίζονται ξαφνικά.

Για την ακρίβεια, αυτό τονίζει ο ψυχολόγος Richard S. Lazarus. Όταν νιώθουμε θυμωμένοι, για παράδειγμα, πολύ συχνά η ροή των σκέψεών μας κινείται ταχύτερα και ανοργάνωτα.

Επιπλέον, αυτές οι σκέψεις είναι άβολες συνήθως. Έτσι, ορισμένες φορές, δεν αρκεί να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για το τι θα πείτε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη συζήτηση. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να καταλάβετε πώς νιώθετε. Έπειτα, θα μπορέσετε να εξηγήσετε τον εαυτό σας με αποφασιστικότητα.

Συνείδηση και συναισθηματικός έλεγχος

Δε θα μπορέσετε να δώσετε μια ομιλία αποτελεσματικά αν νιώθετε άγχος σε υψηλό επίπεδο, ούτε θα μπορέσετε να επιλύσετε κάτι με τον σύντροφό σας αν έχετε εγκλωβιστεί από αντίφαση, θυμό ή αγωνία.

Το πρώτο βήμα είναι να ξεχωρίσετε κάθε συναίσθημα που νιώθετε, ένα προς ένα: αναγνωρίστε το, κατανοήστε το, και διοχετεύστε το. Κάθε συναίσθημα έχει έναν σκοπό τον οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Μόνο όταν έχετε ελέγξει κάθε συναίσθημα και αίσθηση θα μπορέσετε να εξηγήσετε τον εαυτό σας ξεκάθαρα και με ασφάλεια.

Ενσυναίσθηση: Κατανοήστε και σεβαστείτε την πραγματικότητά σας

Με την εξάσκηση της ενσυναίσθησης θα μπορέσετε να μπείτε στη θέση του άλλου, και έτσι να κατανοήσετε την δική του πραγματικότητα.

Δε θα πρέπει να μολύνουμε τον εαυτό μας με τα συναισθήματα των άλλων. Χρειάζεται απλώς να μάθουμε να διαβάζουμε, να διαισθανόμαστε, και να καταλαβαίνουμε τι περνά κάποιος, και να δρούμε αντίστοιχα.

Η ενσυναίσθηση απαιτεί παρακολούθηση και ακρόαση. Ορισμένες φορές, οι χειρονομίες μας αποκαλύπτουν πραγματικότητες τις οποίες δε λένε τα λόγια μας. Και κάποιες φορές, ο τόνος της φωνής λέει πολλά παραπάνω από το ίδιο το μήνυμα. Δώστε προσοχή, αισθανθείτε, διαβάστε ανάμεσα από τις λέξεις, και ανταποκριθείτε, με σεβασμό και προσαρμοζόμενοι στη συναισθηματική κατάσταση του άλλου ατόμου.

Συναισθηματική επικοινωνία: Η γλώσσα της αυτοπεποίθησης

Η συναισθηματική επικοινωνία έχει μια άγκυρα η οποία την προσδένει, την ενεργοποιεί, και καθιστά δυνατή την ανταλλαγή καλών πληροφοριών. Μιλάμε φυσικά για την αυτοπεποίθηση. Για να την εδραιώσετε με τον συνομιλητή σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

 • Χρήση χαμόγελου κατανόησης. Αποφύγετε να το ζορίσετε. Αυτό έχει να κάνει με το να βάλετε στο πρόσωπό σας ένα χαμόγελο που εκπέμπει διαθεσιμότητα και θετικότητα.
 • Κουνάτε το κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνείτε στο άλλο άτομο ότι το καταλαβαίνετε και ότι προσέχετε αυτά που σας λέει.
 • Μια φιλόξενη ματιά. Η συναισθηματική επικοινωνία δεν είναι δυνατή χωρίς να κοιτάτε στα μάτια τον συνομιλητή σας.
Ζευγάρι στη δύση του ηλίου
Η καλή χρήση της συναισθηματικής επικοινωνίας είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση.

Σιγουριά: Αποτελεσματική επικοινωνία γεμάτη σεβασμό

Η σιγουριά είναι η ικανότητα να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, σταθερά, και με σεβασμό. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι διάλογοι είναι πιο αρμονικοί, και μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατανόηση και να επιλύσουμε προβλήματα.

Αυτά είναι τα θεμελιώδη στοιχεία:

 • Αφήστε στην άκρη όλες τις αρνητικές σας σκέψεις.
 • Εμπιστευθείτε ό,τι νιώθετε και όσα θέλετε να πείτε. Η αλήθεια σας, οι ανάγκες σας, και οι ιδέες σας, θα πρέπει ν’ ακουστούν.
 • Προσέξτε αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας και ακούστε με σεβασμό και ενεργά. Μην επιτρέψετε να σας κυριεύσουν τα συναισθήματά σας.
 • Επιτρέψτε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε.
 • Να είστε ξεκάθαροι. Τα μικρά μηνύματα είναι πιο άμεσα και γίνονται κατανοητά ευκολότερα.
 • Επικεντρωθείτε στα γεγονότα, όχι σε απόψεις.
 • Να είστε ήρεμοι και θετικοί.

Όλοι μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα της επικοινωνίας των συναισθημάτων μας. Αρκεί μόνο να το θέλουμε και να αφοσιωθούμε στην αλλαγή. Κάντε μια προσπάθεια!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fernandez, P. y Ramos, N. (2002) Corazones inteligentes. Barcelona: Cairos.
 • Gallego, D. J. y otros (1999) Implicaciones educativas de la inteligencia emocional. Madrid: UNED.
 • Goleman, D. (1996) La inteligencia emocional. Madrid: Kairós.
 • Goleman, D. (1999) La práctica de la inteligencia emocional. Madrid: Kairós
 • Kidwell, B., & Hasford, J. (2014). Emotional ability and nonverbal communication. Psychology & Marketing, 31(7), 526-538. doi:10.1002/mar.20714
 • Salovey, P. y Sluyter (eds.). Emocional Development and Emocional Intelligence: Implications for Educators. Pp. 3-31. New York: Basic Books.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.