Οι συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας

Οι συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποιες συνήθειες πρέπει να τους διδάξετε για να τους βοηθήσετε να γίνουν καλοί και υγιείς άνθρωποι.
Οι συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως γονείς είναι ενσταλάξετε στα παιδιά σας συνήθειες για να τους βοηθήσουν να γίνουν καλοί άνθρωποι. Πρέπει να ενσταλάξετε υγιείς και θετικές συνήθειες στα παιδιά σας, ώστε να μεγαλώσουν σωστά στον κόσμο. Εξάλλου, αυτή είναι ίσως μια από τις κύριες ευθύνες των γονέων.

Οι συνήθειες είναι συμπεριφορές που αποκτώνται επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ή παρόμοιες ενέργειες. Σύμφωνα με την ψυχολογία, μια συνήθεια μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από μια χειρονομία έως την ικανοποίηση των προσωπικών επιθυμιών. Είναι ένα βασικό συστατικό της μαθησιακής διαδικασίας, που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να τα διδάξουν στα παιδιά τους.

Πώς να ενσταλάξετε στα παιδιά συνήθειες ή ρουτίνες

Πρέπει να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές. Πρέπει να γνωρίζουν τι έρχεται μετά από κάθε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, να τρώτε δείπνο, να βουρτσίζετε τα δόντια και να κοιμάστε. Πρέπει να τους δώσετε ηρεμία και προνοητικότητα.

Κάνοντας αυτό, τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα, πιο ασφαλή και πιο σίγουρα στον εαυτό τους. Θα είναι ακόμη πιο στοργικά στο οικογενειακό περιβάλλον.

Είναι πιο εύκολο να ενσταλάξετε τις συνήθειες στα παιδιά εάν όλα τα μέλη του νοικοκυριού έχουν τα ίδια πρότυπα συμπεριφοράς. Είναι καλύτερο για τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και ποιος είναι ο ρόλος τους στην οικογένεια. Πρέπει να τους δώσετε έναν ρόλο στο σπίτι και να τους ενθαρρύνετε να το ακολουθήσουν.

Αλλά να θυμάστε ότι είναι σημαντικό για αυτούς να έχουν σταθερές ρουτίνες. Στο βιβλίο της «Η σημασία των συνηθειών και των ρουτίνων σε παιδιά ηλικίας 3 ετών», η Badia δηλώνει ότι οι συνήθειες βοηθούν τα παιδιά να είναι αυτόνομα. Η υιοθέτησή τους βοηθά τα παιδιά να έχουν περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή τους ζωή.

πατέρας και παιδί
Η ανάγνωση και η αποφασιστικότητα να μάθουν νέα πράγματα είναι καλές συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας.

Οι συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας

Είναι καλύτερο να τους διδάσκετε πάντα καλές συνήθειες και να εξηγείτε γιατί πρέπει να αποφεύγουν τις κακές. Αυτό είναι ένα κρίσιμο καθήκον για τους γονείς και ένα σημείο καμπής στη ζωή των παιδιών. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε μερικά πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα.

  1. Μην παραλείψετε το πρωινό ή κανένα γεύμα

Το πρωινό είναι σίγουρα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τα παιδιά. Ναι, τα παιδιά πρέπει να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, αλλά το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι αυτό που τους δίνει την ενέργεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την ημέρα.

Εάν δεν τρώνε πρωινό, το σώμα τους οδηγείται σε κόπωση. Με άλλα λόγια, σε ένα είδος «τρόπου εξοικονόμησης ενέργειας». Αυτό επηρεάζει τη συγκέντρωση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη κόπωση.

  1. Η ανάγνωση κάθε μέρα είναι μια από τις συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά

Η ανάγνωση οξύνει τις αισθήσεις, τονώνει την ανταλλαγή γνώσεων, ενισχύει τη συγκέντρωση και την ενσυναίσθηση και βοηθά στη διεύρυνση της γνώσης του κόσμου.

Μπορείτε να διαβάσετε μια ιστορία ή ένα μυθιστόρημα στο παιδί σας πριν από τον ύπνο. Μια καλή ιδέα είναι να διαβάζετε ένα κεφάλαιο την ημέρα, έτσι ώστε το παιδί σας να θέλει να μάθει τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να κάνετε αυτήν τη συνήθεια ενδιαφέρουσα για το παιδί σας, όχι υποχρέωση.

  1. Κοιτάξτε τις ετικέτες τροφίμων

Για να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που τρώτε. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε τι τρώτε, τα σάκχαρα και τις θερμίδες σε κάθε φαγητό, τη λήξη τους και τις ημερομηνίες παρασκευής τους, καθώς και τα συστατικά και τα πρόσθετα που περιέχουν.

Διαβάζοντας τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες, μπορείτε να συγκρίνετε τα τρόφιμα για να ανακαλύψετε ποια είναι πιο υγιεινά.

  1. Να είστε κατανοητοί

Όταν ένα παιδί γίνεται ανυπόμονο ή θυμώνει εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου άλλου, υπενθυμίστε του ότι δεν είναι ούτε τέλειο και ρωτήστε το αν θα ήθελε να του φέρεται κάποιος έτσι.

Κάντε τους να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα ή αδυναμίες και αυτό δεν τους κάνει κατώτερους. Δείξτε τους ότι, αν είναι καλοί σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που αποδεικνύεται δύσκολη για ένα άλλο άτομο, μπορούν να διδάξουν τα άλλα άτομα πώς να το κάνουν καλά.

  1. Ο επαρκής ύπνος είναι μια από τις συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά

Η ηλικία επηρεάζει τις ώρες ύπνου. Τα παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών πρέπει να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας έξι έως 13 ετών πρέπει να κοιμούνται 9 έως 11 ώρες την ημέρα. Εάν δεν κοιμηθούν αρκετά, η σχολική τους απόδοση θα μπορούσε να υποφέρει. Θα δυσκολεύονται να σκεφτούν καθαρά και να λάβουν αποφάσεις.

  1. Περιορίστε το χρόνο στις οθόνες

Ρυθμίστε την ώρα που τους επιτρέπετε να παρακολουθούν τηλεόραση και να βρίσκονται στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet τους. Ορίστε χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε να το κάνουν πάντα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε είναι με τους γονικούς ελέγχους.

  1. Κάνετε μια φυσική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα

Μπορείτε να εγγράψετε τα παιδιά σας σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως χορός, πολεμικές τέχνες, κολύμβηση ή σκοποβολή, από πολύ μικρή ηλικία. Εάν το παιδί σας δεν αγαπά τα αθλήματα, μπορείτε να το εγγράψετε σε μαθήματα σκακιού, γλώσσας, πιάνου ή τέχνης.

  1. Η καθαριότητα είναι μια από τις συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καλή συνήθεια. Το να το κάνετε πριν φάτε ή μετά το μπάνιο αποτρέπει τη μόλυνση και θα κρατήσει το παιδί σας υγιές.

παιδί με μπάλα
Η σωματική άσκηση είναι μέρος των καλών συνηθειών που πρέπει να ενσταλάξετε σε παιδιά από νεαρή ηλικία.

Οι συνήθειες που πρέπει να ενσταλάξετε στα παιδιά σας αντικατοπτρίζουν τη γονική συμπεριφορά

Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι η αντανάκλαση των γονιών τους και ότι οι συνήθειες δεν μαθαίνονται γρήγορα. Μαθαίνονται από την επανάληψη και βλέποντας τους άλλους να τις κάνουν. Η διδασκαλία των συνηθειών στα παιδιά σας όχι μόνο σας κάνει έναν σπουδαίο γονέα, αλλά έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Μην αποθαρρύνεστε στην πορεία. Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. Απολαύστε τη διαδικασία και λάβετε υπόψη ότι μεγαλώνετε τα παιδιά του μέλλοντος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.