Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: 7 συμπτώματα

Παρότι κάθε σύμπτωμα ξεχωριστά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης, αν παρουσιάζετε αρκετά από αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα, θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να εξετάσει την κατάσταση της υγείας των ωοθηκών σας.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: 7 συμπτώματα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ορμονική αστάθεια είναι η αιτία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Εξαιτίας της επίπτωσής του στην υγεία, μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Το PCOS είναι μία πάθηση η οποία συμβαίνει όταν σχηματίζονται στις ωοθήκες μικρές κύστες ή θύλακες και τα τοιχώματά τους γίνονται πυκνότερα. Συνήθως λαμβάνει χώρα στην εφηβική ηλικία, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε άλλες φάσεις κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Εξαιτίας των υψηλών ποσοτήτων ανδρογόνων, που προκαλούν το σύνδρομο, οι επηρεαζόμενες γυναίκες πιθανόν να υποφέρουν και από υπογονιμότητα.

Επιπλέον, η αστάθεια μπορεί να προξενήσει άλλα δυσάρεστα σύνδρομα τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε μια πλήρη και υγιή ζωή.

Ευτυχώς, μόλις ανιχνευθεί το σύνδρομο, οι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να τις βοηθήσει να το ελέγξουν.

Γνωρίζοντας ότι κάποιες γυναίκες πιθανόν να παραβλέπουν τα συμπτώματα, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε 7 προειδοποιητικά σημάδια για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

1. Δημιουργία φακίδων

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και φακίδες

Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στις φακίδες. Όμως, όταν εμφανιστούν ξαφνικά και σε ορατές περιοχές, η πιθανότερη αιτία είναι η ορμονική αστάθεια.

Οι γυναίκες με ακανόνιστη παραγωγή ανδρογόνων έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι το οποίο οδηγεί σε φακίδες στις ακόλουθες περιοχές:

  • Λαιμό
  • Μασχάλες
  • Πρόσωπο
  • Χέρια
  • Άνω μηρό

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Πώς να μειώσετε τις κηλίδες στα χέρια

2. Δυσκολία στη σύλληψη και υπογονιμότητα

Υπάρχουν γυναίκες με υγιή μήτρα και ωοθήκες ασχέτως αν υποφέρουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, η πρώτη επίπτωση της πάθησης είναι η μείωση της ωορρηξίας που μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στη σύλληψη αργότερα.

Οι ορμονικές αστάθειες δυσκολεύουν πολύ τη σύλληψη. Ακόμη και αν συλλάβει μια γυναίκα, έχει συνήθως σοβαρές επιπλοκές και κινδύνους.

Στις μέρες μας πλέον, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν αρκετές θεραπείες διαθέσιμες για την ύπαρξη φυσιολογικής ωορρηξίας.

3. Αύξηση βάρους

το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αύξηση βάρους

Σύμπτωμα της ορμονικής αστάθειας μπορεί να είναι και η μη ελεγχόμενη αύξηση βάρους, ένα χαρακτηριστικό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Δυστυχώς, περίπου οι μισές ασθενείς βιώνουν συνήθως αύξηση στο βάρος τους καθώς προχωράει το πρόβλημα.

Μία υγιεινή διατροφή μαζί με τακτική άσκηση, δεν θα σας προστατεύσει από το σύνδρομο γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να ελέγξετε την υπερπαραγωγή ορμονών.

4. Χρόνια ακμή

Η ακμή είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να διαφέρει στη σοβαρότητά του ανάλογα με το ποιοι παράγοντες την προκαλούν.

Επειδή είναι εμφανές σύμπτωμα, η ακμή μπορεί να οδηγήσει συχνά σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια.

Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερβολική παραγωγή τεστοστερόνης προκαλεί χρόνια ακμή. Στις γυναίκες, αυτή η ορμόνη εκκρίνεται κανονικά σε μικρές ποσότητες.

5. Υπερβολική τριχοφυΐα

το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπερτρίχωση

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συνήθως υπερτρίχωση ή υπερβολική ανάπτυξη τριχών του σώματος.

Παρόλο που είναι φυσιολογικό για όλους μας να έχουμε κάποια ποσότητα τριχών σε διάφορες περιοχές του σώματός μας, οι πυκνές τρίχες και η υπερβολική τους ποσότητα που σχετίζεται με την υπερτρίχωση, δεν είναι κοινά.

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης προκαλούν αυτού του είδους την ανάπτυξη επειδή επηρεάζει τους θύλακες του δέρματος και των τριχών στις γυναίκες.

6. Τριχόπτωση από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Υπάρχουν άπειροι λόγοι πρόκλησης τριχόπτωσης, με αυτό στο μυαλό, είναι κρίσιμο να ανακαλύψετε αν το αίτιο είναι εσωτερικό ή εξωτερικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αναιμία ή η ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες οδηγούν στην τριχόπτωση επειδή τα μαλλιά μας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά ώστε να παραμείνουν δυνατά.

Η χρήση ορισμένων καλλυντικών ή θερμαντικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση με την απευθείας αποδυνάμωση των τριχοειδών ινών. Διαβάστε επίσης την έρευνα των Δρ. Meza et. al. εδώ.

Όμως, αν παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών μαζί με κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, σας προτείνουμε να ελέγξετε αν υπάρχει συσχέτιση με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε το αίτιο, όχι μόνο επειδή η ορμονική αστάθεια επηρεάζει την υγεία των τριχών, αλλά μπορεί να αποτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

7. Άγχος και κατάθλιψη

το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, άγχος

Η ορμονική δραστηριότητα σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οδηγεί σε απότομες αλλαγές διάθεσης, θυμώνουν εύκολα και είναι ευερέθιστες.

Οι γυναίκες με PCOS έχουν την τάση να πέφτουν εύκολα σε κατάθλιψη και άγχος επειδή τα συμπτώματά του επηρεάζουν την εμφάνιση του σώματος, τη σεξουαλική ζωή και τη γονιμότητα.

Δε θα πρέπει να προσπερνάμε αυτές τις περιπτώσεις. Εξάλλου, πέραν από τη φαρμακευτική αγωγή, συχνά απαιτούν και ψυχολογική βοήθεια.

Εν κατακλείδι, παρότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες παθήσεις, είναι σημαντικό να τους αφιερώσουμε χρόνο για να δούμε αν σχετίζονται με το PCOS.

Οι γιατροί μπορούν να το ανιχνεύσουν μέσω ιατρικών εξετάσεων και έπειτα να προσχωρήσουν σε αγωγή σύμφωνα με την κάθε περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vargas-carrillo, M. a, Herrera-polanco, J., Vargas-ancona, L., General, H., & Salud, S. De. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Rev Biomed.
  • Torpy, J., Lynm, C., & Glass, R. (2007). Síndrome de Ovarios Poliquísticos. REVISTA DE LA ASOCIACIÓN MÉDICA AMERICANA. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(07)70650-5
  • Meza, X. (2011). SINDROME DE OVARIOS POLIQUISTICOS Y TRASTORNOS MENTALES. Revista Hondureña Del Postgrado de Psiquiatría. https://doi.org/10.1007/s00114-010-0655-1

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.