Τι είναι το σύνδρομο του μουσικού αυτιού και πώς θεραπεύεται;

Ίσως έχετε το σύνδρομο του μουσικού αυτιού αν ξαφνικά ακούτε μουσική και δε γνωρίζετε από πού έρχεται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα με πολλές, διάφορες αιτίες. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Τι είναι το σύνδρομο του μουσικού αυτιού και πώς θεραπεύεται;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι έχουν βιώσει το κουδούνισμα των αυτιών τους κάποια στιγμή. Όμως, μπορεί να πρόκειται για το σύνδρομο του μουσικού αυτιού αν το κουδούνισμα είναι μια πραγματική μελωδία που δε μπορεί ν’ ακούσει κανείς άλλος. Αυτό είναι γνωστό και ως εμβοή και επηρεάζει πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι νομίζετε.

Παραδείγματος χάρη, περίπου το 15% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών υποφέρει από αυτό το σύνδρομο, σύμφωνα με τον American Tinnitus Association (ATA). Αυτό το ποσοστό είναι σαφές σημάδι του πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε περισσότερα για τις εμβοές.

Τι είναι το σύνδρομο του μουσικού αυτιού;

Έχετε σίγουρα μια ιδέα του τι είναι το σύνδρομο του μουσικού αυτιού, όμως θα σας το εξηγήσουμε λεπτομερώς εδώ, καθώς πολλοί άνθρωποι δε το γνωρίζουν. Το περιεχόμενό μας, βασίζεται στο άρθρο “Συχνό Αλλά Με Σπάνια Διάγνωση: Το Σύνδρομο του Μουσικού Αυτιού.” Αυτό το σύνδρομο έχει το ακρωνύμιο: MES.

Αυτή η πάθηση είναι ένα είδος αναπηρίας. Ωστόσο, δεν είναι ψυχιατρική, αλλά ακουστική καθώς αφορά μουσική και μελωδίες ή τη μουσική που αντιλαμβάνονται κάποιοι άνθρωποι, ένα είδος ψευδαισθήσεων. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι αυτή η πάθηση σχετίζεται και με το σύνδρομο Charles Bonnet.

Το σύνδρομο Charles Bonnet αποτελείται από οπτικές ψευδαισθήσεις. Άτομα με αυτή την αναπηρία τις βιώνουν ως αποτέλεσμα μιας μη αναστρέψιμης μυωπίας. Το σύνδρομο του μουσικού αυτιού είναι κάτι παρόμοιο, αλλά επηρεάζει τα αυτιά αντί των ματιών.

Γυναίκα με ακουστικά ακούει μουσική
Το σύνδρομο του μουσικού αυτιού δεν είναι μια αίσθηση ακρόασης μουσικής για ευχαρίστηση, αλλά μια μορφή εμβοών.

Πόσο συχνό είναι;

Όπως αναφέραμε ήδη, περίπου το 15% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών βιώνει αυτό το σύνδρομο. Όμως, τα νούμερα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Για την ακρίβεια, αναφέρουν ότι περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανών έρχονται τακτικά αντιμέτωποι με αυτό το σύνδρομο.

Επίσης, υπάρχουν ισχυρισμοί που αναφέρουν ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σοβαρές μορφές μουσικών εμβοών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις αντιμετωπίζουν καθημερινά και επηρεάζουν τη ζωή τους, τις κοινωνικές σχέσεις τους, και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Άλλα δεδομένα που έδειξε ο ΑΤΑ δείχνουν ότι οι εμβοές είναι πολύ πιο συχνές στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα και σε λάτρεις της μουσικής (μουσικούς). Παρόλα αυτά, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και άτομα που εργάζονται σε περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο και όσοι κατέχουν θέσεις στον στρατό.

Σύνδρομο του μουσικού αυτιού – Αιτίες

Το σύνδρομο του μουσικού αυτιού δεν έρχεται από το πουθενά. Γι’ αυτό και υπάρχουν διάφορες αιτίες, όπως η υπερακουσία. Άτομα τα οποία εκτίθενται σε υψηλές εντάσεις ήχου για μεγάλο διάστημα ίσως βιώσουν αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, ο λόγος που επηρεάζει ηλικιωμένα άτομα είναι η απώλεια ακοής. Όπως με το σύνδρομο Charles Bonnet, οι ψευδαισθήσεις ίσως εμφανιστούν ως μια προσπάθεια αναπλήρωσης της μειωμένης λειτουργίας όταν μια αίσθηση αρχίζει να ξεθωριάζει.

Όπως εξηγεί το άρθρο που αναφέραμε παραπάνω, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αιτία των ήχων-φαντασμάτων είναι η υπερευαισθησία στον ακουστικό φλοιό. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για βουητό ή σφύριγμα, αλλά για μελωδίες και τραγούδια. Με άλλα λόγια, ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για ν’ αντιμετωπιστεί το σύνδρομο. Ένας από αυτούς είναι η διαχείριση του άγχους που προκαλεί τις ψευδαισθήσεις εξαιτίας της ανησυχίας για την απώλεια ακοής. Η εξάσκηση γιόγκα, διαλογισμού, και pilates, και η φυσική άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ.

Η χρήση βοηθημάτων ακοής, σε περιπτώσεις που μπορούν να βοηθήσουν, μειώνει επίσης τις ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από το σύνδρομο του μουσικού αυτιού. Ένας άλλος τρόπος είναι η προσθήκη περισσότερου θορύβου. Η ακρόαση μουσικής στο σπίτι, ή το άνοιγμα της τηλεόρασης είναι τρόποι για να σταματήσει τις ψευδαισθήσεις το αυτί και να επικεντρωθεί στους ήχους που βρίσκονται πραγματικά εκεί.

Η τελευταία επιλογή είναι η χρήση φαρμάκων που θα δώσει ένας γιατρός. Αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία προσέγγιση αφότου δεν έχουν λειτουργήσει οι υπόλοιπες, για να μπορέσει να συνεχίσει με τη ζωή του ο ασθενής χωρίς να νιώθει απελπισμένος.

Η λέξη εμβοές γραμμένη με κύβους
Το σύνδρομο του μουσικού αυτού είναι ένα είδος εμβοών, και οι γιατροί το αντιμετωπίζουν ως τέτοιο αρχικά.

Το σύνδρομο του μουσικού αυτιού είναι μια ψευδαίσθηση

Πολύ πιθανόν να έχετε βιώσει βουητό και κουδούνισμα στα αυτιά σας, αλλά ίσως δεν είχατε ιδέα ότι υπάρχουν οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Ευτυχώς, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε χάρη στις διάφορες διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σήμερα.

Έχετε βιώσει αυτό το φαινόμενο εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cakmak, Mirac Aysen, et al. “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome/Sik Görülen Ancak Nadir Konan Bir Tani: Müzikal Kulak Sendromu.” Noro-Psikyatri Arsivi 53.1 (2016): 91.
  • Fabregat-Rossell, Alexandra, Laia Serra-Tomás, and Cristian Amézaga-Asensio. “Síndrome de Charles Bonnet; a propósito de un caso.” Gaceta Médica de Bilbao 117.3 (2020): 229-232.
  • Bauer, Carol A. “Tinnitus.” New England Journal of Medicine 378.13 (2018): 1224-1231.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.