Τα 5 οφέλη που έχουν τα φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων

Τα φωτιστικά από αλάτι είναι ολόκληρα κομμάτια από ορυκτά μέταλλα, τα οποία δεν διακοσμούν μονάχα ένα δωμάτιο αλλά εξισορροπούν την ενέργεια.
Τα 5 οφέλη που έχουν τα φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων

Τελευταία ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου, 2019

Τα φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα βακτήρια που βρίσκονται στον αέρα και μολύνουν το σώμα σας. Δυστυχώς, όσο καθαρό και να είναι το σπίτι σας, υπάρχει πάντα ένα ποσοστό βακτηρίων στον αέρα.

Έχετε ακούσει ποτέ για τα φωτιστικά από αλάτι; Πρόκειται για φυσικές πέτρες οι οποίες σχηματίζονται για πάνω από 250 χιλιάδες χρόνια. Δεν έχουν καμία σχέση με το αλάτι που βρίσκεται στην κουζίνα σας. Προέρχονται από τα Ιμαλάια και χαρακτηρίζονται από την ακατέργαστη και κρυσταλλική τους σύνθεση.

Επειδή είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν, καμία πέτρα δεν έχει το ίδιο σχήμα, μέγεθος ή υφή με κάποια άλλη. Μόλις σχηματιστούν φυσικά, χρησιμοποιούνται ως φωτιστικά, κεριά ή απλώς ως διακοσμητικά χώρου. Χάρη στις ιδιότητες των μεταλλικών τους στοιχείων, μπορούν να φωτίσουν ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αυτά τα φωτιστικά από αλάτι ήταν όσοι ζούσαν στις πόλεις γύρω από τα ορυχεία. Τα φωτιστικά σχηματίζονται από διαφορετικά είδη μετάλλων όπως: κόκκινο, κίτρινο ή λευκό αλάτι. Επιπλέον, άλλα περιέχουν λίθιο, αλίτη και σεληνίτη.

Όμως, τι οφέλη έχουν αυτά τα φωτιστικά από αλάτι; Οι ειδικοί του φένγκ σούι τα έχουν σε υπόληψη επειδή αναλαμβάνουν τη διατήρηση της ισορροπίας του σπιτιού. Αυτό το επιτυγχάνουν καλώντας σας να μπείτε σε ένα στάδιο χαλάρωσης, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε καλύτερα, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη.

Το ιώδιο βοηθά το σώμα σας επειδή δημιουργεί αρνητικά ιόντα, τα οποία βοηθούν το κυκλοφορικό, το πεπτικό, το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Τα οφέλη που έχουν τα φωτιστικά από αλάτι

1. Μειώνουν τις αλλεργίες και τα αναπνευστικά προβλήματα

τα φωτιστικά από αλάτι

Ένα φωτιστικό από αλάτι σε ένα υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι είναι εκπληκτικό για όσους έχουν αλλεργίες, επειδή εξουδετερώνουν τη σκόνη, τους μύκητες και τη μούχλα. Τα φωτιστικά από αλάτι είναι καταπληκτικά για το ξεμπλοκάρισμα των ρουθουνιών.

Είναι ωφέλιμα ακόμη και για κρίσεις άσθματος. Από τη στιγμή που ζεσταίνονται, απορροφούν τα βακτήρια και τα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα. Αφαιρούν τα θετικά ιόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: 8 βότανα για πιο υγιείς πνεύμονες

2. Ώθηση ενέργειας

Η παραλία, τα φυσικά ρυάκια, η εξοχή ή η αναρρίχηση, όλα τους απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα πακέτο θετικής ενέργειας και αναζωογόνησης για το σώμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων. Τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν το οξυγόνο και μας κρατούν σε εγρήγορση ενάντια σε κινδύνους.

3. Πείτε αντίο στην αϋπνία

τα φωτιστικά από αλάτι γυναίκα που κοιμάται σε κρεβάτι

Όταν το περιβάλλον μας είναι γεμάτο θετικά ιόντα, επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος και ο τρόπος που ταξιδεύει το οξυγόνο στον εγκέφαλό μας.

Κατά συνέπεια, αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα όταν πέφτουμε για ύπνο. Δεν χρειάζεται ν’ ανάψετε το φωτιστικό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας. Είναι αρκετό να το ανοίξετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσετε τα θετικά ιόντα.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για να διαβάσετε: Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας

4. Βελτιώνουν την συγκέντρωση

Η απελευθέρωση αρνητικών ιόντων επιτρέπει στο σώμα να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Η ουσία αυτή προσφέρει ένα γενικό αίσθημα ευεξίας και ευτυχίας στον εγκέφαλο.

Βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν αισιόδοξοι, μειώνει την κατάθλιψη ενώ ταυτόχρονα διοχετεύει την ευχαρίστηση. Όλα αυτά τα οφέλη βοηθούν το σώμα να μπει σε μια κατάσταση χαλάρωσης και βελτιώνουν την συγκέντρωση.

5. Επιταχύνουν τον μεταβολισμό

τα φωτιστικά από αλάτι φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων

Τα στοιχεία που βρίσκονται στο αλάτι Ιμαλαΐων ρυθμίζουν την πέψη, επιταχύνοντας τόσο την εντερική κινητικότητα όσο και το κυκλοφορικό σύστημα. Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν τον μεταβολισμό καθώς επιτρέπουν στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος ν’ απορροφήσουν τις θρεπτικές ουσίες.

Μην ξεχνάτε ότι το νευρικό σύστημα ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και οι ορμόνες οι οποίες εξουδετερώνουν τα θετικά ιόντα στα φωτιστικά από αλάτι κρατούν τα πάντα υπό έλεγχο.

Προτάσεις

  • Μην αφήνετε τη σκόνη να συσσωρεύεται στο σπίτι σας. Θα πρέπει να καθαρίζετε το φωτιστικό με ένα πανί κάθε τρεις ημέρες.
  • Ποτέ και για κανένα λόγο μη βάζετε το φωτιστικό κοντά σε βρύση, η υγρασία μπορεί να το φθείρει.
  • Θα πρέπει να κρατάτε το φωτιστικό αναμμένο όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, θα εξισορροπηθούν τα ιόντα στο περιβάλλον.
  • Μπορείτε να έχετε αρκετά φωτιστικά από αλάτι στο σπίτι σας χωρίς να προκληθεί ζημιά στο σώμα σας. Το ιδανικότερο θα ήταν να έχετε ένα ανά 4 τετραγωνικά μέτρα.
  • Αν δεν χρησιμοποιήσετε το φωτιστικό από αλάτι, καλύψτε το με μια πλαστική σακούλα ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του και να παραμείνει σε καλή κατάσταση.

Από πού μπορείτε ν’ αγοράσετε ένα φωτιστικό από αλάτι;

Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Μπορείτε να κοιτάξετε σε φαρμακεία, σε καταστήματα με φυσικές τροφές ή βότανα και σε κάποιες ιστοσελίδες. Το κόστος τους ποικίλει ανάλογα με το βάροςΤα φωτιστικά από αλάτι ζυγίζουν συνήθως από 2 κιλά και πάνω. Καθώς διαφέρουν σε μέγεθος, μπορείτε να επιλέξετε πόσα χρήματα θέλετε να διαθέσετε για ν’ αποκτήσετε το δικό σας φωτιστικό από αλάτι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Llerandi Cruz M. El uso de los iones negativos como complemento a la terapia psicológica con el propósito de mejorar estado de ánimo depresivo o depresión. Universidad del Turabo (Puerto Rico), ProQuest Dissertations Publishing, (2017)
  • Rodríguez Picazo A. Meteorología y salud. (1978)
  • Healthline.com Himalayan Salt Lamps: Benefits and Myths [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/himalayan-salt-lamp-benefits
  • Healthline.com Salt Lamps: Your Questions Answered [Online] Available at: www.healthline.com/health/under-review-salt-lamps

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.