6 πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Έχετε προβλήματα με την απώλεια βάρους; Η πρωινή σας ρουτίνα μπορεί να σας εμποδίζει. Μάθετε για τις 6 πρωινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους και να παρεμποδίσουν τους στόχους σας.
6 πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2019

6 πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος. Δεν είναι μυστικό ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του υπερβολικού βάρους.

Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν ποτέ τα αποτελέσματα που περιμένουν. Η απογοήτευσή τους μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, επειδή πιστεύουν ότι όλη η σκληρή δουλειά τους είναι μάταιη.

Εκτός από την ενσωμάτωση αυτών των καλών πρακτικών στην καθημερινή σας ρουτίνα, είναι σημαντικό να διορθώσετε μερικές από τις πρωινές σας συνήθειες. Μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά στην πραγματικότητα  μπορούν  να αποτρέψουν την απώλεια βάρους.

Αν και μπορεί να μην είναι εύκολο να το παρατηρήσετε, οι συνήθειες αυτές επηρεάζουν τη φυσιολογική μεταβολική σας δραστηριότητα. Επίσης, σας εμποδίζουν να ξοδεύετε τις βέλτιστες ποσότητες ενέργειας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αυτός είναι ο σημαντικός λόγος που πρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε αυτές τις συνήθειες και να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις αποτρέψουμε να γίνουν μέρος του κανονικού τρόπου της ζωής σας.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί δεν ξέρουν ποιες είναι αυτές οι συνήθειες, γι ‘αυτό θα θέλαμε να τις μοιραστούμε λεπτομερώς.

Πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

1.Ο πολύς ύπνος

ύπνος, πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Ο ύπνος διάρκειας λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, ο υπερβολικός ύπνος δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Οι έρευνες που έγιναν το 2014 αποκάλυψαν ότι όσοι κοιμούνται περισσότερο από 10 ώρες έχουν αύξηση του δείκτη μάζας σώματος.

Φαίνεται ότι ο υπερβολικός ύπνος αυξάνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σας. Αυτή είναι μια ορμόνη που, εκτός του ότι προκαλεί στρες, οδηγεί επίσης στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες τη νύχτα χωρίς διακοπή για να επιτευχθεί η βέλτιστη ποιότητα ύπνου.

2.Έλλειψη ηλιακού φωτός, από τις πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Μπορεί να φανεί πως αυτός ο παράγοντας δεν έχει να κάνει με τα περιττά κιλά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το ηλιακό φως βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού στις αρχές της ημέρας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ακτίνες UV το πρωί είναι υγιείς. Παρέχουν ενέργεια στο σώμα ενώ προκαλούν μεταβολική δραστηριότητα.

Η παραμονή στον ήλιο 20 με 30 λεπτά το πρωί είναι αρκετή για να έχει θετικές επιπτώσεις στον δείκτη μάζας του σώματος σας.

3.Τρώτε πολύ λίγο για πρωινό

πρωινό, γεύματα πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Μια από τις πρωινές συνήθειες που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από όλες την αύξηση του σωματικού βάρους είναι η κατανάλωση ενός πρωινού με χαμηλά θρεπτικά συστατικά.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αγνοήσουν αυτό το γεγονός, είναι απαραίτητο να παράσχετε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να εργαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωινό σας πρέπει να περιέχει μεταξύ 500 και 600 θερμίδων που κατανέμονται στις ακόλουθες πηγές:

4. Περιμένετε πάρα πολύ για να φάτε πρωινό

Η αναμονή για πάρα πολλή ώρα για να φάτε το πρωινό σας μετά το ξύπνημα μπορεί επίσης να επηρεάσει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες του. Παρόλο που έχετε συνήθως αποθέματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα σημαντικό ποσό αυτών εξαντλείται.

Εκτός από αυτό, νιώθετε το στομάχι σας  άδειο και ως αποτέλεσμα αυξάνεται η παραγωγή όξινων υγρών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και συμπτώματα γαστρίτιδας.

Γι ‘αυτό είναι μια καλή ιδέα να φάτε μέσα στην πρώτη ώρα αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν είναι δυνατόν, πιείτε ένα υγιεινό ρόφημα όπως τσάι ή χλιαρό νερό με χυμό λεμονιού.

5.Κάνετε πάρα πολλά πράγματα και βιαστικά

πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Κάνοντας πολλαπλές δραστηριότητες που ξεκινούν από τη στιγμή που ξυπνάτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Έτσι, αρχίζετε να κάνετε τα πάντα βιαστικά.

Αν και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τα πράγματα εγκαίρως, η λειτουργία σε αυτό το επίπεδο σε τακτική βάση αυξάνει τα συναισθήματα άγχους. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει το σωματικό σας βάρος.

Το ξύπνημα μόλις 20 με 30 λεπτά νωρίτερα είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε αυτό.

 

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο:  Κατάθλιψη: Οι 3 κύριες αιτίες της 

 6.Η κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ, από τις πρωινές συνήθειες που σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Τα μεσημεριανά σνακ είναι υπέροχα για την καταπολέμηση αυτού του αισθήματος πείνας που εμφανίζεται ξανά αφού κάψατε λίγες θερμίδες.

Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν εμπορικά, τροποποιημένα προϊόντα.

Μπορεί να είναι πολύ νόστιμα, αλλά αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με θερμίδες και άλλες ουσίες. Αντί να ελέγχουν την πείνα σας, στην πραγματικότητα το μεταμφιέζουν. Δηλαδή αυξάνουν την επιθυμία σας να τρώτε περισσότερα.

Αφού τα φάτε, αισθάνεστε χορτασμένοι για λίγα λεπτά. Αλλά χάρη στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, σύντομα θέλετε να φάτε και πάλι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να επιλέξετε υγιείς εναλλακτικές λύσεις όπως:

  • Μια χούφτα καρύδια
  • Μια μερίδα φρούτων
  • Ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα smoothie
  • Ένα φλιτζάνι σκέτο γιαούρτι

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού σας βάρους. Προσπαθήστε να τις αποφεύγετε από τώρα και στο εξής και να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές, τόσο για το σώμα σας όσο και για τη γενική υγεία σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635.
  • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.