Τονώστε τον μεταβολισμό σας και χάστε βάρος

Εάν μπορέσετε να τονώσετε το μεταβολισμό σας, ώστε να είναι ενεργός και γρήγορος, θα καταφέρετε να αδυνατίσετε.
Τονώστε τον μεταβολισμό σας και χάστε βάρος
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τονώστε τον μεταβολισμό σας σήμερα και χάστε εύκολα κιλά και πόντους. Ο μεταβολισμός είναι μια σειρά χημικών αντιδράσεων που μετατρέπουν τις τροφές που προσλαμβάνουμε σε ενέργεια, η οποία αποτελεί το καύσιμο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του σώματος. Εάν μπορέσετε να τονώστε τον μεταβολισμό σας, ώστε να είναι ενεργός και γρήγορος, θα καταφέρετε να αδυνατίσετε, αφού αυτή η διαδικασία καίει αποτελεσματικά τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Όσοι τρώνε πολύ, κάνουν καθιστική ζωή, προτιμούν τις ανθυγιεινές τροφές ή έχουν ορισμένες παθήσεις, όπως εκείνες του θυρεοειδούς αδένα, τείνουν να έχουν πιο αργό μεταβολισμό και σαν αποτέλεσμα, το σώμα τους δεν επεξεργάζεται σωστά τα σάκχαρα, τα λιπαρά και τις θερμίδες, συσσωρεύοντας λίπος, κυτταρίτιδα και βάρος. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας και να δείτε τα κιλά να φεύγουν εύκολα αλλάζοντας μόνο λίγες καθημερινές συνήθειες και ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές. Θέλετε να μάθετε πώς θα τονώστε τον μεταβολισμό σας;

Σωστές διατροφικές συνήθειες για να τονώστε τον μεταβολισμό σας

Τονώστε τον μεταβολισμό σας - Φρούτα, βρώμη και γιαούρτι σε μπολ, φυσικό χυμός σε ποτήρι

Οι περισσότεροι βάζουμε βάρος λόγω κακών διατροφικών συνηθειών, που επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας. Είναι αλήθεια ότι οι τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά και σάκχαρα μας κάνουν να παχαίνουμε απότομα, όμως υπάρχουν και άλλες που επηρεάζουν το βάρος μας και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, ξεκινήστε έχοντας υπόψη σας ότι το πρωινό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του. Πολλοί κάνουν το λάθος να παραλείπουν το πρωινό, είτε επειδή δεν έχουν αρκετό χρόνο είτε επειδή έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι έτσι θα χάσουν βάρος. Η αλήθεια είναι ότι το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα, επειδή ενεργοποιεί το μεταβολισμό και τον θέτει σε σωστή λειτουργία για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σημασία του σωστού πρωινού

Το πρωινό είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσετε εάν θέλετε να τονώσετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε κιλά. Συχνά ακούμε ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αυτό είναι αλήθεια καθώς  όταν τρώτε πρωινό ενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας και ξεκινάτε να καίτε θερμίδες σχεδόν με το που ξυπνάτε. Επιπλέον, αποκτάτε αίσθηση κορεσμού κατά τη διάρκεια της μέρας και αποφεύγετε περιστατικά άγχους. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι το πρωινό πρέπει να το τρώτε το αργότερο μία ώρα μετά το ξύπνημα, αλλιώς χάνει την ιδιότητά του να κινητοποιεί το μεταβολισμό.

Ένα σωστό πρωινό περιλαμβάνει μια πρωτεΐνη, όπως ένα αβγό, αντιοξειδωτικά, όπως πχ. από φρούτα, και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες τροφές.

Να τρώτε πολλές φορές την ημέρα

Τονώστε τον μεταβολισμό σας - Φρουτοσαλάτα σε μπολ

Άλλη μια διατροφική συνήθεια-κλειδί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι τα υγιεινά γεύματα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον 5 φορές. Έχει αποδειχτεί ότι αυτή η πρακτική ενεργοποιεί το μεταβολισμό, αφού όταν δεν τρώμε αρκετά, το σώμα μας ενεργοποιεί έναν αμυντικό μηχανισμό για να προσπαθήσει να αποθηκεύσει όσο περισσότερες θερμίδες γίνεται για να ισορροπήσει την έλλειψη τροφής. Απεναντίας, όταν τρώτε σωστά σε μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο μεταβολισμός σας λειτουργεί συνεχώς και επεξεργάζεται τις θρεπτικές ουσίες που του δίνονται.

Να γυμνάζεστε τακτικά και τονώστε τον μεταβολισμό

Η γυμναστική σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι κλειδί για έναν υγιή οργανισμό, για τόνωση του μεταβολισμού και για απώλεια βάρους. Όπως αναφέρει και στην έρευνά του ο Δρ. Joram D. Mul, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η άσκηση έχει αξιοσημείωτα οφέλη στην υγεία του μεταβολισμού σε βάθος χρόνου.

Εάν έχετε στόχο να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, είναι σημαντικό να συνδυάσετε αεροβική άσκηση με ασκήσεις αντιστάσεων, όπως μηχανήματα με βάρη στο γυμναστήριο

Σύμφωνα με τις σχετικές ιατρικές έρευνες, αν αφιερώνετε 40 λεπτά κάθε ημέρα σε άθληση θα τονώσετε σημαντικά το μεταβολισμό σας.

Πίνετε περισσότερο νερό

Τονώστε τον μεταβολισμό σας - Άτομο πίνει νερό

Η ενυδάτωση είναι άλλο ένα κλειδί στην τόνωση του μεταβολισμού. Όταν πίνετε πολύ νερό, καθαρίζετε το σώμα σας και απομακρύνετε τις τοξίνες, κάτι που με τη σειρά του αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, όταν πίνετε νερό επιταχύνετε το μεταβολισμό σας κατά 30% μέσα στην επόμενη ώρα και καίτε 24 θερμίδες.

Τρώτε πικάντικα φαγητά και τονώστε τον μεταβολισμό

Τα καυτερά και πικάντικα φαγητά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια απλά και μόνο επειδή είναι θερμαντικά, κάτι που επιταχύνει την καύση των λιπαρών κατά τη διάρκεια της πέψης. Αρχίστε λοιπόν να καρυκεύετε τα φαγητά που φτιάχνετε και να επιλέγετε καυτερά υλικά και μπαχαρικά, όπως κάρι, πιπέρι καγιέν, μαύρο πιπέρι, κύμινο, κουρκουμά και άλλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tim Morris. (2003). Breakfast. Gastronomica3(3), 67–71. https://doi.org/10.1525/gfc.2003.3.3.67
  • Zarrinpar, A., Chaix, A., & Panda, S. (2016, February 1). Daily Eating Patterns and Their Impact on Health and Disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.tem.2015.11.007
  • Egan, B., & Zierath, J. R. (2013, February 5). Exercise metabolism and the molecular regulation of skeletal muscle adaptation. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2012.12.012
  • Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409
  • Xue, Y., He, T., Yu, K., Zhao, A., Zheng, W., Zhang, Y., & Zhu, B. (2017). Association between spicy food consumption and lipid profiles in adults: A nationwide population-based study. British Journal of Nutrition118(2), 144–153. https://doi.org/10.1017/S000711451700157X

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.