9 επιπτώσεις που έχουν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης

Πέρα από το ότι προκαλούν ανησυχία και κατάθλιψη, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μάς στέλνουν πολλά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε ούτε να αποκλείουμε ότι συνδέονται με αυτόν τον νευροδιαβιβαστή.
9 επιπτώσεις που έχουν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης

Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγούστου, 2019

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης; Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που μας κάνει χαρούμενους. Γενικά μας εξασφαλίζει μια αίσθηση γενικής ευεξίας.

Ωστόσο η λειτουργία της δεν περιορίζεται μονάχα στην εξασφάλιση μιας καλής συναισθηματικής κατάστασης.

Πέρα από το ότι αποτελεί έναν νευροδιαβιβαστή που δρα μέσα στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη, επίσης γνωστή ως 5-υδροξυτρυπταμίνη (5-HT), είναι μια ορμόνη που βρίσκεται επίσης στο αίμα.

Η σεροτονίνη επηρεάζει μια τεράστια ποικιλία σωματικών και φυσιολογικών λειτουργιών. Συγκεκριμένα, παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού των οστών μας, της ανάπλασης του συκωτιού μας και ακόμα και της κυτταρικής διαίρεσης στο σώμα μας.

Οι χημικές ουσίες που περιέχει το σώμα μας είναι πραγματικά συναρπαστικές.

Χάρη στην 5-υδροξυτρυπταμίνη, για παράδειγμα, μπορούμε να βασιζόμαστε σε μια εσωτερική ισορροπία που μας εξασφαλίζει γενική ευεξία συνεισφέροντας στη συνολική υγεία μας.

Σήμερα θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε πώς η χαμηλή σεροτονίνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας.

Αξίζει να έχετε υπόψη σας αυτά τα συμπτώματα. Πολλές φορές τα συσχετίζουμε με άλλα προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα ευθύνεται μια απλή ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές και στις ορμόνες.

1. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν πεπτικά προβλήματα

Πιθανώς να μην έχετε ακούσει για την περίσταλση. Ο όρος αυτός αναφέρεται στις μυϊκές συσπάσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την πεπτική οδό με μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή: να κάνουν τις τροφές και τα υγρά να περάσουν μέσα από το πεπτικό σύστημα. Ο Δρ. Marcus Manocha έχει διεξαγάγει λεπτομερή έρευνα για τη σχέση των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης με τα πεπτικά προβλήματα.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης κάνουν τα κύτταρά μας να σταματήσουν να απορροφούν επαρκή ποσότητα ασβεστίου.

Με λιγότερο ασβέστιο, οι μύες του πεπτικού συστήματος αποδυναμώνονται και δεν συσπώνται αποτελεσματικά. Έτσι η διαδικασία της πέψης επιβαρύνεται και γίνεται πολύ πιο αργή.

2. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και το ευερέθιστο έντερο

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης - Πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα

Να κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: σχεδόν το 95% της σεροτονίνης παράγεται και αποθηκεύεται στο έντερο. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν αλλαγές στις εντερικές λειτουργίες.

  • Είναι πιθανό να παρουσιαστούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσκοιλιότητας.
  • Επιπλέον, λόγω της αποδυνάμωσης των μυών του πεπτικού συστήματος, είναι επίσης πολύ συνηθισμένη η εμφάνιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).

Συνεπώς, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι καλό ο γιατρός σας να σας γράψει μια εξέταση αίματος και να πραγματοποιήσει μια συνολική αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν το πραγματικό πρόβλημα είναι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

3. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αν περνάτε μια περίοδο εξασθένησης, για παράδειγμα αισθάνεστε μυϊκή αδυναμία, υπερβολική κόπωση, κακή διάθεση και αντιμετωπίζετε περισσότερες λοιμώξεις ή κρυολογήματα από ό,τι συνήθως, μη διστάσετε να πάτε στον γιατρό.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

4. Αλλαγές στο βιολογικό ρολόι σας

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης - Γυναίκα δε μπορεί να κοιμηθεί

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κιρκαδικό ρυθμό σας. Μάλιστα, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η μεγαλύτερη νύστα κατά τη διάρκεια της μέρας από ό,τι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Επιπλέον η νύστα κατά τη διάρκεια της μέρας θεωρείται ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης.
  • Είναι γνωστό ότι οι ενδογενείς καταθλίψεις οφείλονται ακριβώς στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

5. Λαχτάρα για αλμυρές τροφές

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για κάτι που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα τους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από νάτριο και επομένως αισθάνονται λαχτάρα για αλμυρές τροφές.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό το σύμπτωμα ως απόλυτη ένδειξη έλλειψης σε σεροτονίνη. Πρέπει να είναι παρόντες και άλλοι παράγοντες, όπως μια μόνιμη αίσθηση αποθάρρυνσης, η κούραση, τα πεπτικά προβλήματα κ.λπ..

6. Κατάθλιψη

Μελαγχολική γυναίκα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κακή διάθεση. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες της Δρ. Trisha A. Jenkins η μείωση σεροτονίνης και τρυπτοφάνης σχετίζονται άμεσα με την κακή διάθεση.

  • Μάλιστα, υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και την εμφάνιση κατάθλιψης.
  • Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι οι υποδοχείς δεν προσλαμβάνουν αρκετή σεροτονίνη ή τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ρυθμίζει τη σεροτονίνη.

Μερικές φορές, αν η κατάθλιψη δεν είναι πολύ σοβαρή, κάτι τόσο απλό όσο η βελτίωση της διατροφής και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να ληφθούν συνταγογραφούμενα φάρμακα για να αποκατασταθούν στα επίπεδα της σεροτονίνης.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Οχτώ συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη.

7. Μεγαλύτερη ανησυχία και χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης

Το σώμα μας διαθέτει τουλάχιστον 14 διαφορετικούς υποδοχείς σεροτονίνης, με τον 5-HT1A να είναι ο σημαντικότερος από αυτούς.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, αν ο συγκεκριμένος υποδοχέας δεν λειτουργεί σωστά, αμέσως προσέχουμε ότι αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευαισθησία, νευρικότητα, ανησυχία και άγχος.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη προκειμένου να κατανοήσουμε ότι, πολλές φορές, τόσο η ανησυχία όσο και η κατάθλιψη οφείλονται σε κάποια χημική ανισορροπία.

8. Ημικρανίες και χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης

Γυναίκα με ημικρανίες

Τα επίπεδα σεροτονίνης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην εμφάνιση ημικρανιών.

Η αιτία για ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων ημικρανίας βρίσκεται στην έλλειψη τρυπτοφάνης, του προδρόμου της σεροτονίνης, που μεσολαβεί για την επαρκή παραγωγή της.

9. Μικρά προβλήματα μνήμης

Η έλλειψη προσοχής, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης σε συγκεκριμένα πράγματα και η συγκράτηση πληροφοριών συνδέονται επίσης με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα τείνει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης επηρεάζουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό σωματικών διεργασιών. Μάλιστα, οι εννέα που μόλις παρουσιάσαμε αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα.

Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό με το που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.

Η καλή διατροφή, η άσκηση και η σωστή φαρμακευτική αγωγή θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την ευεξία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.