Φυσικές θεραπείες που βοηθούν με τον νευροπαθητικό πόνο

Ο νευροπαθητικός πόνος είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή μιας δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος. Εξαιτίας αυτού, ο ασθενής αισθάνεται πόνο, αδυναμία, και μούδιασμα. Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την ανακούφισή του; Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε όσα πρέπει να ξέρετε.
Φυσικές θεραπείες που βοηθούν με τον νευροπαθητικό πόνο

Τελευταία ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου, 2021

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί έχουν αποδεχθεί ορισμένες φυσικές θεραπείες ως συμπλήρωμα στη βοήθεια με τον νευροπαθητικό πόνο. Παρότι δεν είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για την ασθένεια, οι ασθενείς μπορούν να τις χρησιμοποιούν σαν δευτερεύουσες θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και άρα της ποιότητας ζωής τους.

Ο νευροπαθητικός πόνος είναι ο πόνος που εμφανίζεται ως συνέπεια ενός τραυματισμού ή δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος, όπως ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μελέτη του Πόνου (IASP). Εντοπίζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα – τον μυελό των οστών και τον εγκέφαλο – ή στις περιφερειακές περιοχές – τα νεύρα, τα μικροσκοπικά νευρικά πλέγματα και τις νευρικές απολήξεις.

Είναι συχνά έντονος, χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει δύσκολη. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας και ν’ αξιολογήσετε τις θεραπευτικές επιλογές κατά περίπτωση.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέραμε, μπορείτε να λάβετε υπόψιν σας και ορισμένες φυσικές θεραπείες οι οποίες φαίνεται να βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Θα τις αναφέρουμε λεπτομερώς στη συνέχεια.

Φυσικές θεραπείες που βοηθούν με τον νευροπαθητικό πόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Neurology, ο νευροπαθητικός πόνος χαρακτηρίζεται από ένα ξαφνικό, συνεχή ή διαπεραστικό πόνο που εμφανίζεται έπειτα από ένα επώδυνο ή μη ερέθισμα. Σε όσους υποφέρουν από αυτόν, ο πόνος οξύνεται και έτσι μειώνεται η ποιότητα ζωής.

Λόγω της πολυπλοκότητάς του, τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία επιτυγχάνονται δύσκολα. Όμως, σύμφωνα με κάποιες πηγές, υπάρχουν προηγμένες φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αμιτριπτυλίνη, γκαμπαπεντίνη και πρεγκαμπαλίνη, που είναι συνήθως οι πρώτες επιλογές.
 • Ντουλοξετίνη, δεύτερη επιλογή.
 • Οπιοειδή, τραμαδόλη, και φάρμακα τοπικής εφαρμογής.
 • Άλλα αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στις μέρες μας, χάρη σε πρόσφατες έρευνες, έχουν προταθεί ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του νευροπαθητικού πόνου. Αν και είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, υπάρχουν επιλογές που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν. Ας τις δούμε.

Βελονισμός

Άτομο δέχεται βελονισμό από ειδικό
Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια καλή δευτερεύουσα θεραπεία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τη μείωση της απόκρισής σας στον πόνο.

Αυτός είναι ένας τύπος συμπληρωματικής θεραπείας ο οποίος αποτελεί μέρος της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής. Κατά τον βελονισμό, εισέρχονται στο δέρμα σας πολλές λεπτές βελόνες, σε διάφορα σημεία πίεσης, με στόχο να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της ενέργειας του σώματος.

Από την οπτική της Δυτικής ιατρικής, αυτή η θεραπεία βοηθά στη διέγερση των νεύρων και των μυών. Λόγω αυτού, μπορεί να γίνει μια καλή δευτερεύουσα θεραπεία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της μείωσης της απόκρισης στον πόνο. Ωστόσο, απαιτούνται παραπάνω μελέτες πάνω σε αυτή.

Πολλοί ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο έχουν επιλέξει αυτή τη θεραπεία για τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Για την ακρίβεια, μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neurology έδωσε ενδιαφέροντα αποτελέσματα στη διαχείριση του πόνου που προκλήθηκε από αυτή την πάθηση.

Όπως και να ‘χει, ο βελονισμός θα πρέπει να γίνεται μόνο από πιστοποιημένο επαγγελματία καθώς έχει κινδύνους. Οι λανθασμένες πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό, λοιμώξεις, και άλλες επιπλοκές.

Φυσική άσκηση

Μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τον νευροπαθητικό πόνο είναι η φυσική άσκηση. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις συνήθειες που συνιστά η συμβατική ιατρική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής ασθενών που επηρεάζονται από αυτή την πάθηση.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση της μυϊκής τόνωσης και στην προαγωγή της κυκλοφορίας του αίματος. Χάρη αυτών, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νευροπάθειας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cellular Neuroscience έδειξε ότι η φυσική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της νευρικής λειτουργίας και μειώνει τον νευροπαθητικό πόνο, και άλλους τύπους αισθητηριακής δυσλειτουργίας, όπως το μούδιασμα.

Από την άλλη, η άσκηση προάγει τη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης, κάτι που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών οι οποίες σχετίζονται με τη διαβητική νευροπάθεια. Ιδανικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε σταδιακά, χωρίς να το παρακάνετε. Επιπλέον, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από έναν προπονητή ή φυσιοθεραπευτή.

Διαλογισμός και γιόγκα

Γυναίκα κάνει γιόγκα
Ο διαλογισμός βοηθά να μειωθεί η κόπωση και ο πόνος που προκαλούνται από τη νευροπάθεια.

Τεχνικές όπως διαλογισμός και γιόγκα μπορούν να συμπληρώσουν τις θεραπείες για τον νευροπαθητικό πόνο. Και οι δύο πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσετε τον πόνο που προκαλεί η ασθένεια. Ομοίως, είναι εξαιρετικές για τη μείωση του άγχους και άλλων συναισθημάτων που μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο.

Μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of MS Care έδειξε ότι ο διαλογισμός βοηθά να μειωθούν η κούραση και ο πόνος που προκαλεί η νευροπάθεια. Επιπροσθέτως, βοηθά στη βελτίωση της πνευματικής υγείας των ασθενών που είναι επιρρεπείς στο άγχος, την αγωνία και την κατάθλιψη.

Μία ακόμη, πρόσφατη, μελέτη στο Annals of Neurosciences αναφέρει πως η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στη διαχείριση του νευροπαθητικού πόνου που προκαλείται από τραύμα του μυελού των οστών. Η προσεκτική εξάσκηση γιόγκα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διαχείριση του πόνου.

Οι συστάσεις για την εξάσκηση των δύο πρακτικών είναι όμοιες και, για την ακρίβεια, μπορείτε να τις συνδυάσετε. Το καλύτερο είναι να βρείτε μια ήρεμη και χαλαρωτική περιοχή, μακριά από πράγματα που σας αποσπούν. Αν είναι δυνατό, θα πρέπει να τις κάνετε με έναν ειδικό ο οποίος θα σας βοηθήσει να τις εκτελέσετε σωστά.

Ποιες άλλες φυσικές θεραπείες βοηθούν με τον νευροπαθητικό πόνο;

Πέραν των προαναφερθέντων θεραπειών, υπάρχουν και άλλες επιλογές όταν υποφέρετε από νευροπαθητικό πόνο. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε όμως είναι ότι καμία από αυτές δε μπορεί ν’ αντικαταστήσει το πλάνο θεραπείας του γιατρού σας, και θα πρέπει όλες τους να εκτελούνται με τη δέουσα προσοχή. Οι επιλογές είναι:

 • Μπάνιο με ζεστό νερό.
 • Χρήση τοπικών αλοιφών με καψαϊκίνη.
 • Η βέλτιστη πρόσληψη βιταμινών, ιδιαίτερα συμπλέγματος βιταμίνης Β.
 • Χρήση αιθέριων ελαίων σε μασάζ ή αρωματοθεραπεία.
 • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Αν υποφέρετε από αυτή την πάθηση να θυμάστε να κάνετε συχνές ιατρικές εξετάσεις. Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας είναι οι μόνοι που μπορούν να σας δώσουν μια ολοκληρωμένη θεραπεία γι’ αυτό το είδος πόνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Colloca, L., Ludman, T., Bouhassira, D., Baron, R., Dickenson, A. H., Yarnitsky, D., … Raja, S. N. (2017). Neuropathic pain. Nature Reviews Disease Primers3. https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.2
 • Macone, A., & Otis, J. A. D. (2018). Neuropathic Pain. Seminars in Neurology38(6), 644–653. https://doi.org/10.1055/s-0038-1673679
 • Baron, R., Binder, A., & Wasner, G. (2010, August). Neuropathic pain: Diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatment. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70143-5
 • Baute, V., Zelnik, D., Curtis, J. et al. Complementary and Alternative Medicine for Painful Peripheral Neuropathy. Curr Treat Options Neurol 21, 44 (2019). https://doi.org/10.1007/s11940-019-0584-z
 • Dimitrova, A., Murchison, C., & Oken, B. (2017, March 1). Acupuncture for the Treatment of Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0155
 • Schröder, S., Liepert, J., Remppis, A., & Greten, J. H. (2007). Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. European Journal of Neurology14(3), 276–281. https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2006.01632.x
 • Tavee J, Rensel M, Planchon SM, Butler RS, Stone L. Effects of meditation on pain and quality of life in multiple sclerosis and peripheral neuropathy: a pilot study. Int J MS Care. 2011;13(4):163–168. doi:10.7224/1537-2073-13.4.163
 • Telles, S., Sayal, N., Nacht, C., Chopra, A., Patel, K., Wnuk, A., … Anand, A. (2019). Yoga: Can it be integrated with treatment of neuropathic pain? Annals of Neurosciences26(2), 82–91. https://doi.org/10.5214/ans.0972.7531.260208

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.