Πώς ο βελονισμός βοηθά στον πόνο στις αρθρώσεις;

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις. Ποια είναι τα οφέλη;
Πώς ο βελονισμός βοηθά στον πόνο στις αρθρώσεις;
Fabiola Marín Aguilar

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Fabiola Marín Aguilar.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρετε πώς ο βελονισμός βοηθά να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις;

Ο βελονισμός είναι η βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την προώθηση της ανακούφισης πολλών διαφορετικών ασθενειών και παθήσεων.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς λειτουργεί η θεραπευτική ικανότητα αυτού του κλάδου εναλλακτικής ιατρικής. Ο βελονισμός, ωστόσο, έχει επίσης γίνει δημοφιλής σήμερα στον δυτικό κόσμο και πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αυτόν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Τι είναι ο βελονισμός;

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί ο βελονισμός, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τις φυσιολογικές αλλαγές που προκύπτουν μετά τη θεραπεία. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού του τύπου θεραπείας είναι η ανακούφιση από τον πόνο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στις αρθρώσεις.

Ο βελονισμός βασίζεται σε ένα σύνολο διαδικασιών που διεγείρουν ορισμένα ανατομικά σημεία στο σώμα σας. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές και ίσως η πιο γνωστή είναι η χρήση βελόνων. Επιπλέον, τα οφέλη για την υγεία έχουν μελετηθεί σε βάθος. Ας δούμε πώς λειτουργεί: μικρές, λεπτές βελόνες εισάγονται στρατηγικά στο δέρμα για να ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από ορισμένες ασθένειες.

Ο βελονισμός βοηθά κατά του πόνου στις αρθρώσεις;

Πόνος σε γόνατο
Ο πόνος στις αρθρώσεις έχει γίνει ένα κοινό πρόβλημα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό οφείλεται συχνά στη φθορά του χόνδρου, το οποίο εμποδίζει το τρίψιμο των οστών.

Περισσότερο από το 70% των γυναικών άνω των 35 ετών υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοαρθρίτιδας (OAFI). Αυτός ο τύπος διαταραχής επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα και προσβάλλει τις αρθρώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κινητικότητα των οστών στα γόνατα, τους αστραγάλους, τους γοφούς ή τους καρπούς. Οι πιο σοβαρές μορφές αυτής της νόσου μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν τους ασθενείς να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το κάθισμα σε μια καρέκλα.

Ο πόνος στις αρθρώσεις ξεκινά ως ένα αίσθημα οξέος, απότομου πόνου και δυσκαμψίας, που περιορίζει τις κινήσεις των αρθρώσεων ως αποτέλεσμα της φλεγμονής στην πληγείσα περιοχή. Αυτός ο περιορισμός παρεμβαίνει σοβαρά στην ποιότητα ζωής, καθιστώντας τις καθημερινές δραστηριότητες και εργασίες πολύ δύσκολες.

Τα ακόλουθα είναι μερικά από σημάδια και συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις:

 • Φλεγμονή, ζεστή στην αφή και ερυθρότητα της άρθρωσης.
 • Δερματικό εξάνθημα ή μοβ κηλίδες.
 • Πόνος στο στήθος, αναπνευστική δυσχέρεια.
 • Κοιλιακό άλγος.
 • Πυρετός, εφίδρωση ή ρίγη.

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι ένας από τους κύριους τύπους αναπηριών που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις. Είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που περιλαμβάνει την καταστροφή του χόνδρου, αφήνοντας την άρθρωση απροστάτευτη. Τα οστά φθείρονται λόγω του τριψίματος μεταξύ τους, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση.

Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του πόνου;

βελονισμός σε χέρι
Ο βελονισμός είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Είναι επίσης αποτελεσματικός για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Συνολικά, η ηλικία, το βάρος και η γενετική είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να σας προδιαθέσουν για την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, μερικές φορές μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού ως εναλλακτική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Μια μελέτη που βρέθηκε στη βάση δεδομένων υγείας του Cochrane έδειξε ότι ο βελονισμός θα μπορούσε ελαφρώς να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη σωματική κινητικότητα σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με οστεοαρθρίτιδα.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα θα λάμβανε θεραπεία με βελονισμό και η δεύτερη θα ήταν ομάδα ελέγχου και δεν θα λάμβανε καμία θεραπεία. Μετά από 8 και 26 εβδομάδες, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία βελονισμού εμφάνισαν λιγότερο πόνο και είχαν αυξημένη σωματική κινητικότητα, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε θεραπεία.

Πόνος στις αρθρώσεις που προκαλείται από φάρμακα;

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Οι αναστολείς της αρωματάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού ή σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτού. Αυτή η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονο πόνο στις αρθρώσεις που ορισμένοι ασθενείς σταματούν ακόμη και να παίρνουν το φάρμακο εντελώς.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό ερευνητικό δίκτυο SWOG (Southwest Oncology Group) έδειξε ότι ο βελονισμός μείωσε σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις που προέκυψε από τη θεραπεία με αναστολείς αρωματάσης σε ασθενείς με πρώιμη εμμηνόπαυση ή καρκίνο του μαστού.

Οι 226 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη προέρχονταν από διαφορετικά ιατρικά κέντρα και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

 • Θεραπεία βελονισμού
 • Πλασίμπο θεραπεία βελονισμού
 • Χωρίς θεραπεία

Μετά από 12 εβδομάδες, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με βελονισμό ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο, η οποία διήρκεσε επίσης αρκετούς μήνες. Συνολικά, αυτό αντιπροσωπεύει πρόοδο όσον αφορά την εναλλακτική χρήση οπιοειδών φαρμάκων και τις ανεπιθύμητες παρενέργειές τους.

Συμπέρασμα

Αν και χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες μελέτες για να ερευνήσουμε πώς λειτουργεί ο βελονισμός, είναι πολύ αποτελεσματικός στη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις. Επίσης, αυτή η εναλλακτική θεραπεία έχει δείξει οφέλη για τη θεραπεία της ινομυαλγίας και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Πάρκινσον.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν στους ασθενείς τους τη δυνατότητα να λάβουν θεραπεία βελονισμού σε συνδυασμό με τις άλλες θεραπείες τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
 • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
 • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
 • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
 • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
 • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.