Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση

Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την προσοχή, τη συγκέντρωση, και τον ύπνο. Όταν τα καταναλώνετε, δε θα πρέπει να οδηγείτε ή να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς γνωρίζατε πως υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση;

Για την ακρίβεια, πολλά φάρμακα έχουν διάφορες παρενέργειες που αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες είναι. Ορισμένες από αυτές είναι η ναυτία, ο εμετός, ή ο κοιλιακός πόνος. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν ύπνο, μία κατάσταση η οποία επηρεάζει την οδήγηση ή τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων.

Όλα τα εμπορικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Όμως, αυτές ποικίλουν τόσο σε σοβαρότητα, όσο και σε συχνότητα. Οι παρενέργειες είναι ανεπιθύμητες και ακούσιες ενέργειες που βιώνει ένας ασθενείς όταν αρχίσει να λαμβάνει ένα φάρμακο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση.

Τέσσερα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση

1. Βενζοδιαζεπίνες

Διάφορα χάπια

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι φάρμακα τα οποία δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι ικανές να προκαλέσουν καταπραϋντική, αντισπασμωδική, και υπνωτική δράση. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας, και άλλων παθήσεων, όπως για την επιληψία ή το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ.

Τα περισσότερα ψυχοτρόπα φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα. Γενικά, το 15% των ασθενών που λαμβάνουν αγχολυτικά και το 1,6% των ενήλικων από 18 έως 79 ετών που λαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, περνούν σε μια χρόνια και στην ουσία αόριστη χρήση του φαρμάκου.

Ασθενείς οι οποίοι έλαβαν μεγαλύτερη δόση από την ενδεδειγμένη ίσως υποφέρουν από υπνηλία, απώλεια συντονισμού των κινήσεων, και αναπνευστική καταστολή, ειδικά αν τα έλαβαν με αλκοόλ. Επίσης, έχουν μειωμένη προσοχή, συγκέντρωση, και κινητική λειτουργιά, ακόμη και σε φυσιολογικές δόσεις. Αυτές οι παρενέργειες επηρεάζουν την οδήγηση.

Επιπλέον, οι βενζοδιαζεπίνες μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, η οποία είναι συχνή σε ασθενείς που έχουν ήδη υποφέρει απ’ αυτή τη διαταραχή.

Αφότου λάβει τα φάρμακα ο ασθενής, μπορεί να υποφέρει από σύνδρομο στέρησης αν τα διακόψει απότομα. Αυτό με τη σειρά του, ίσως οδηγήσει σε άγχος, ευερεθιστότητα, τρέμουλο, παραισθήσεις, και άλλα συμπτώματα.

Κάποιοι ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί βενζοδιαζεπίνες σε χαμηλότερες δόσεις για μακροπρόθεσμη θεραπεία, ίσως υποφέρουν από αγωνία και αϋπνία όταν σταματήσουν τη χρήση του φαρμάκου. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην έλλειψη του φαρμάκου, είτε στην επανεμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων.

2. Πρώτης γενιάς ή κλασικά αντιισταμινικά – Ένα από τα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση

Σε αντίθεση με άλλα αντιισταμινικά, τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς μπορούν να περάσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως:

Λόγω των παραπάνω, οι ειδικοί είναι ενάντια στην οδήγηση μετά τη λήψη τους.

Παρόλα αυτά, η δράση είναι διαφορετική αν ο ασθενής λάβει αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς, όπως εβαστίνη, λοραταδίνη ή σετιριζίνη. Όμως, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά παρενεργειών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μέχρις ενός σημείου, που σημαίνει ότι και αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Γενικά, είναι σημαντικό να προσέχετε όταν παίρνετε φάρμακα για αλλεργίες.

3. Αντικαταθλιπτικά

Γυναίκα οδηγεί

Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση. Όπως και οι προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και αυτά μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες σε ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από κατάθλιψη και αϋπνία, φάνηκε ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων βελτιώνει τα προβλήματα ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι σας κάνουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Είναι πολύ συχνό να συνταγογραφούν οι γιατροί ένα αντικαταθλιπτικό με υπνωτική δράση σε χαμηλές δόσεις για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, καθώς έχουν καλά αποτελέσματα, αν δεν υποφέρει από κατάθλιψη ο ασθενής. Οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν τους ασθενείς για τις πιθανές παρενέργειες και τις αντενδείξεις της χρήσης των φαρμάκων.

4. Αντιεπιληπτικά φάρμακα

Τέλος, αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες όπως:

Πέραν του κινδύνου κατά την οδήγηση, η επιληψία από μόνη της μπορεί να αλλοιώσει την κινητική και τη γνωστική λειτουργία ενός ασθενή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση

Είναι απαραίτητο να είστε ενημερωμένοι για το ποια φάρμακα επηρεάζουν την οδήγηση εξαιτίας της υπερβολικής υπνηλίας που μπορούν να προκαλέσουν. Η άγνοια αυξάνει την πιθανότητα εμπλοκής σε σοβαρά ατυχήματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας αν έχετε απορίες. Πάνω απ’ όλα, δεν θα πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία. Αν παίρνετε ήδη βενζοδιαζεπίνες ή αντικαταθλιπτικά, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις αντί της οδήγησης για να αποτρέψετε τυχόν ατυχήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • MJ, Antonijoan, R., García-Gea, C., Clos, S., Grasa, E., & Giménez, S. (2003). Fármacos que pueden producir somnolencia excesiva. Vigilia-Sueño.
  • Josefina Velert, Lucrecia Moreno1 , Luis Salar, M.a Teresa Climent, S. A. (2006). Estudio sobre la adecuación de la prescripción de Benzodiazepinas en la Comunidad Valenciana. E-Farmacéutico Comunitario.
  • Caro, I., Aguas, M., Ayestarán, A., & Pascual, B. (2007). Antiepilépticos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(14)67013-x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.