Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνια και γενική υπερευαισθησία στον πόνο.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία

Έχει γραφτεί από María Vijande

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία. Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια μυοσκελετική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία στον πόνο σε ορισμένα σημεία του σώματος χωρίς καμία σχετική οργανική αιτία. Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που περιλαμβάνει πόνο στους μύες, υπερβολική κούραση, διαταραχές ύπνου και διακυμάνσεις της διάθεσης.

Η ινομυαλγία αναγνωρίστηκε ως διαταραχή τη δεκαετία του 1990. Από τότε, αρκετοί τη θεωρούν ψυχοσωματική διαταραχή. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς υποφέρουν από συμπτώματα που δεν έχουν φυσική αιτία. Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η αιτία είναι νευρολογική. Πιο συγκεκριμένα, η ινομυαλγία οφείλεται σε ανισορροπίες του νευρικού συστήματος.

Ποιους προσβάλλει η ινομυαλγία;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία προσβάλλει το 2%-5% του πληθυσμού. Τα περισσότερα περιστατικά συναντώνται σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η ομάδα των ανθρώπων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ινομυαλγία είναι κυρίως οι γυναίκες. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ό,τι οι άνδρες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης:

 • Οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Οι άνθρωποι ηλικίας 20 ως 50 ετών.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας.

 

Σημαντικοί αιτιώδεις παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία μοιάζει να συνδέεται με αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Επίσης στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνονται οι νευροορμονικές αλλαγές, οι γενετικοί παράγοντες και παράγοντες του περιβάλλοντος όπως η διατροφή ή το άγχος.

Άλλες σημαντικές αιτίες είναι οι υπερδραστήριες και υπερευαίσθητες αλγαισθητικές οδοί στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κεντρική ευαισθητοποίηση. Και η ευαισθητοποίηση συνήθως έχει ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενη, οδυνηρή διέγερση. Δυστυχώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο.

Συμπτώματα

 • Πονοκέφαλοι
 • Κατάθλιψη
 • Αλλοδυνία
 • Μυϊκή δυσκαμψία
 • Διαταραχές ύπνου
 • Υπεραλγησία
 • Παροξυσμικές κινήσεις
 • Κούραση και υπερβολική κόπωση
 • Αύξηση της ευαισθησίας στο άγγιγμα
 • Μη συγκεκριμένος, έντονος μυοσκελετικός πόνος
 • Αλλαγές στην ακοή (εμβοές) και στην όραση (φωταψίες)

Σχετιζόμενες ασθένειες

Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς με ρευματικές ασθένειες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πρόκειται για ρευματοειδή αρθρίτιδα ή για αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Επίσης η ινομυαλγία φαίνεται να συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Επιπλέον, η ινομυαλγία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κοιλιοκάκη ή για τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Σχετιζόμενες διαταραχές

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποφέρουν από αυτήν την πάθηση δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Ή, καταφέρνουν να κοιμηθούν αλλά ανήσυχα, γεγονός που επιδεινώνει τα άλλα συμπτώματα. Επίσης οι ασθενείς με ινομυαλγία τείνουν να αισθάνονται νύστα κατά τη διάρκεια της μέρας και να έχουν οδυνηρές νυχτερινές κράμπες. Παράλληλα, ορισμένες αλλαγές της διάθεσης και οι κρίσεις κατάθλιψης και ανησυχίας μερικές φορές αποτελούν συνέπειες της ινομυαλγίας. Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε άρθρο των Δρ. Revuelta et. al. για την κατάθλιψη εδώ.

Διαγνωστικά κριτήρια για την ινομυαλγία

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ή οριστικά κριτήρια για τη διάγνωση της ινομυαλγίας. Κανονικά, η διάγνωση επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας αποκλεισμού. Με άλλα λόγια, για να γίνει διάγνωση ινομυαλγίας, πρέπει να αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανές νόσοι από τον ειδικό γιατρό.

Η έλλειψη ειδικών εξετάσεων για την ανίχνευση της ινομυαλγίας δυσκολεύει τη διάγνωση. Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες συνεχίζουν τη διαμάχη σχετικά με το αν η ινομυαλγία αποτελεί πραγματικά διαταραχή ή σύνδρομο, ή αν προκύπτει λόγω διαφόρων συμπτωμάτων.

Για να διαγνωστεί η ινομυαλγία, οι ασθενείς πρέπει να αισθανθούν πόνο σε τουλάχιστον 11 από τα 18 σημεία πίεσης. Αυτά τα σημεία πόνου βοηθούν στη διάγνωση επειδή παρουσιάζονται συνήθως στους ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία. Διάχυτος πόνος που διαρκεί για τουλάχιστον 3 μήνες αποτελεί ακόμα ένα διαγνωστικό κριτήριο για τη διαταραχή.

Ωστόσο τα κριτήρια είναι πολύ ευαίσθητα και συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, πάνω από το 85% από αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαφορετική διάγνωση που συνδέεται με άλλες ρευματικές ασθένειες. Επίσης είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ένα υψηλό ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από ινομυαλγία δεν δέχονται κάποια διάγνωση λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 σημαντικά στοιχεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Αντιμετώπιση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ινομυαλγία

Η διατροφική αγωγή και η απώλεια βάρους αποτελούν σήμερα τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της ινομυαλγίας. Για παράδειγμα, η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει αποδειχτεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική αγωγή, χρησιμοποιούνται διάφορα είδη αντικαταθλιπτικών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (ΜΣΑΦ) φαρμάκων και μυοχαλαρωτικών για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Επιπλέον η διακρανιακή μαγνητική διέγερση έχει δώσει θετικά αποτελέσματα ως αντιμετώπιση. Ο στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά ο πόνος και να βελτιωθεί η υγεία των ασθενών.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Revuelta Evrard, E., Segura Escobar, E., & Paulino Tevar, J. (2010). Depresión, ansiedad y fibromialgia. Revista de La Sociedad Espanola de Dolor, 17(7), 326–332. https://doi.org/10.1016/j.resed.2010.07.002
 • Roman, P., Estévez, A. F., Sánchez-Labraca, N., Cañadas, F., Miras, A., & Cardona, D. (2017). Probiotics for Fibromyalgia: Study design for a pilot double-blind, randomized controlled trial. Nutrición Hospitalaria, 34(5), 1246–1251. https://doi.org/10.20960/nh.1300
 • Clauw, D. J. (2014). Fibromyalgia: a clinical review. JAMA, 311(15), 1547–1555. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3266
 • ESTUDIO FAO ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN. (n.d.) Probióticos en los alimentos Propiedades saludables y nutricionales y directrices para la evaluación. Retrieved from http://www.fao.org/3/a-a0512s.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.