5 προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας

Παρόλο που τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να μοιάζουν με εκείνα που σχετίζονται με άλλες ασθένειες, αν παρατηρήσετε περισσότερα από ένα συμπτώματα καλό είναι να δείτε το γιατρό σας για έγκαιρη διάγνωση.
5 προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Γνωρίζετε τα σημάδια της ινομυαλγίας; Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση που αναγνωρίζεται από όλους τους ιατρικούς οργανισμούς (και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1992). Η επικράτησή της είναι χωρίς αμφιβολία υψηλότερη στις γυναίκες.

Στις μέρες μας, η ινομυαλγία αποτελεί πρόκληση τόσο για την επιστήμη όσο και για την ιατρική καθώς το ιατρικό προφίλ της και τα συμπτώματά της ποικίλουν. Κυμαίνονται από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι και σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, τις διαταραχές ύπνου, το βρουξισμό… Περισσότερα για το βρουξισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η υπερευαισθησία στον πόνο και οι διαταραχές της διάθεσης που προκαλεί αυτή η χρόνια πάθηση είναι δυο από τις κοινές πραγματικότητες – όπως επίσης και οι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή – που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Ο πόνος μπορεί να τους παραλύσει και γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να χορηγηθεί μια ολοκληρωμένη και λειτουργική αγωγή στους ασθενείς προκειμένου να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους.

Όπως πάντα, για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων είναι σημαντικό να έχετε όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται και να είστε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να δοκιμάσετε διάφορες θεραπείες μέχρι να αποκτήσετε καλύτερα αποτελέσματα.

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε πέντε προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Τα αρχικά σημάδια της ινομυαλγίας

Ας ξεκινήσουμε λαμβάνοντας υπόψη κάτι πολύ σημαντικό. Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος που πάσχει από ινομυαλγία χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκτήσει σωστή διάγνωση λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων που μπορεί να έχει.

Είναι συνηθισμένο να περνούν από μια σειρά διαφορετικών γιατρών και ειδικών μέχρι να φτάσουν τελικά στη σωστή διάγνωση. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσετε κυρίως για ρευματική ή αρθριτική πάθηση.

Ωστόσο, η ινομυαλγία είναι πολύ ευρύτερη από αυτό.

Οι νευρολόγοι ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα η ινομυαλγία δεν είναι ρευματική πάθηση αλλά ένα πρόβλημα που προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχετε τα παρακάτω συμπτώματα και αν είναι επίμονα ή συνδυάζονται με άλλα προβλήματα τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

σημάδια της ινομυαλγίας

Οστεοποίηση

Η οστεοποίηση ή η αίσθηση απώλειας της κινητικότητας των αρθρώσεων είναι πολύ οδυνηρή.

  • Αυτό το αίσθημα παράλυσης εμφανίζεται συνήθως τα πρωινά και είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα της ινομυαλγίας.
  • Όταν παραμένετε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σώμα και οι αρθρώσεις σας δεν έχουν την ίδια αντίδραση.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσετε επίσης αυτό το σύμπτωμα όταν βιώνετε αλλαγές θερμοκρασίας ή σχετικής υγρασίας.

Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν βρίσκεστε σε ένα χώρο που κλιματίζεται. Όταν βγαίνετε έξω και παρατηρείτε την αλλαγή θερμοκρασίας, θα παρουσιάσετε πονοκέφαλο και ακαμψία στους μυς του λαιμού ή των ώμων.

Διαταραχές ύπνου, από τα σημάδια της ινομυαλγίας

Μπορεί να κοιμούνται αρκετά αλλά οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία μπορεί να ξυπνήσουν και να αισθάνονται ακόμη κουρασμένοι σαν να έχουν κοιμηθεί μόνο λίγες ώρες.

Διάφορες μελέτες για αυτό το θέμα υποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της βαθύτερης φάσης του ύπνου (το στάδιο δέλτα), μπορεί να αντιμετωπίσετε διαταραχές στα εγκεφαλικά κύματα που προωθούν την ηρεμία.

Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι κοιμάστε δεν ξεκουράζεστε.

Μικρές γνωστικές βλάβες

σημάδια της ινομυαλγίας

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία, αναφέρουν συχνά ότι τα πρώτα συμπτώματα που παρατήρησαν ήταν η μερική δυσκολία συγκέντρωσης ή η αργή ικανότητα εστίασης σε συγκεκριμένες εργασίες.

  • Αυτά τα θέματα είναι γνωστά ως “ινο-ομίχλη” και χαρακτηρίζονται από μικρές βλάβες στη μνήμη ή από τη δυσκολία να αναλαμβάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
  • Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να συνδέονται με το στρες. Επομένως, αν προσπαθείτε να προσδιορίσετε αν πάσχετε από ινομυαλγία ή όχι, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας άλλα πιο καθοριστικά συμπτώματα (πόνοι αρθρώσεων, κόπωση, κτλ.).

Κοιλιακή δυσφορία

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία αντιμετωπίζουν διάφορα πεπτικά προβλήματα που παρουσιάζονται νωρίς με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνος στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Δυσκολία πέψης ή κατάποσης της τροφής. Οι ειδικοί λένε ότι μερικές φορές η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μυς του οισοφάγου.

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, από τα σημάδια της ινομυαλγίας

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια νευρομυϊκή πάθηση. Σχηματίζονται πολύ επώδυνα σημεία (γνωστά ως σημεία ενεργοποίησης) και διανέμονται γύρω από τους μυς ή τους συνδετικούς ιστούς.

  • Αν αντιμετωπίζετε επώδυνες επαναλαμβανόμενες κινήσεις που παρουσιάζονται σε απρόσμενα σημεία τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτής της πάθησης.
  • Μερικές φορές ακόμη και η μεταφορά ενός σακιδίου ώμου μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο λαιμό, στον ώμο ή ακόμη και στον αγκώνα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
σημάδια της ινομυαλγίας- πονος στους ωμους

Να θυμάστε ότι η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο διαφορετικά με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ακόμη κοινά συμπτώματα. Σας προτείνουμε να αναζητήσετε βοήθεια αν κάποια από τα συμπτώματα που περιγράψαμε σήμερα γίνουν επίμονα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.