Τι να κάνετε αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αν διατηρείτε μια σχέση που σας προκαλεί δυστυχία, κάνετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις για να δείτε αν πραγματικά αξίζει να τη συνεχίσετε.
Τι να κάνετε αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικές φορές δεν νιώθουμε ικανοποιημένοι με τη σχέση μας και σκεφτόμαστε ότι δεν μας γεμίζει ευτυχία. Αυτό, ωστόσο, που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος σε αυτή την ανεπαρκή σχέση.

Ενδεχομένως έχουμε ξεχάσει ότι οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια. Η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί για να διατηρήσει την ένταση και τη σπίθα που υπήρχαν στην αρχή. Οι σχέσεις προαπαιτούν σημαντική προσπάθεια και πολλή δουλειά για να είναι λειτουργικές.

Ακόμα και αν βρίσκεστε σε μια σχέση, είναι πιθανόν μερικές φορές να νιώθετε δυστυχισμένοι. Ωστόσο, αντί να αναστατωθείτε ή να πανικοβληθείτε, βρείτε το χρόνο για να αξιολογήσετε τι πραγματικά συμβαίνει.

Οι πραγματικοί λόγοι που δεν είστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας

ικανοποιημένοι με τη σχέση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν δυστυχία στη σχέση σας. Ίσως να έχει μειωθεί το πάθος. Ίσως να υπήρξε κάποια περίπτωση προδοσίας ή απιστίας ή ενδεχομένως να νιώσατε πως δεν γίνεται σεβαστή πια η άποψή σας.

Δείτε επίσης το άρθρο: Τρεις αληθινοί κανόνες της ζωής

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι οι οποίοι μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πολύ βαθύτερα αίτια και απαιτούν μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

1. Δεν παραδέχεστε ότι κρατάτε κακίες

Εάν υπήρξε απιστία στη σχέση, μπορεί να συγχωρήσατε τον σύντροφό σας, αλλά μέσα εσάς απλώς κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Δεν τον συγχωρέσατε με όλη σας την καρδιά και μέσα σας φωλιάζει ακόμα η πικρία για αυτή την προδοσία.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν νιώθετε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας. Επομένως, το πρώτο βήμα για να προχωρήσετε γίνεται με το να αποδεχτείτε με ειλικρίνεια ότι αισθάνεστε έτσι.

Νιώθετε θυμό ή πικρία; Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να ξεγελάτε πια τον εαυτό σας. Είναι προτιμότερο να αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματά σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς πληγώνουμε τον εαυτό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

2. Δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι δεν χειρίζεστε καλά τις συγκρούσεις

ικανοποιημένοι με τη σχέση - συγκρούσεις

Υπάρχουν πάντα διαφορές στις σχέσεις. Πολλές φορές, μάλιστα, οδηγούν σε τσακωμούς και συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, εφόσον γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις σωστά.

Ακούτε τη γνώμη του άλλου; Ή μήπως πιστεύετε πάντα πως το δίκιο είναι με το δικό σας μέρος; Κατηγορείτε τον άλλον για λάθη του παρελθόντος; Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνιστούν λόγο για τον οποίο η σχέση σας δεν σας γεμίζει πια.

Το να γνωρίζετε να είστε δυναμικοί μέσα στη σχέση σας είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, πρέπει να σέβεστε πάντα το άλλον όταν εκφράζετε την άποψή σας για κάτι.

Το ουσιαστικό είναι στο τέλος να επιτυγχάνονται συμφωνία και σύγκλιση μεταξύ των δύο διαφορετικών απόψεων.

Δεν πρέπει ποτέ να το θεωρείτε δεδομένο και να το αναβάλλετε. Είναι σημαντικό να επιλύετε τα προβλήματα αυτά το συντομότερο δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφήσετε πολύ γρήγορα στο παρελθόν αυτή τη διαφωνία και θα είστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας.

3. Λείπει το πάθος

Μερικές φορές, ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το σεξ και ότι επηρεάζει πολύ την υγεία της σχέσης μας. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που το πάθος στερεύει και δεν ξέρουμε γιατί.

Τότε είναι καιρός να εξετάσετε αν υπάρχει σωστή και επαρκής επικοινωνία στη σχέση σας.

Εκφράζετε ελεύθερα όλα όσα θέλετε; Ομοίως, είστε σε θέση να απολαμβάνετε σεξ ή το βλέπετε ως υποχρέωση; Αφιερώνετε σε αυτό τον κατάλληλο χρόνο ή έχετε δώσει προτεραιότητα σε άλλα πράγματα;

Το πάθος πρέπει να ενισχύεται. Αν δεν αγγίζετε ο ένας τον άλλο, αν δεν του δείχνετε στοργή, δεν επιτρέπετε στον άλλον να ξέρει πως τον νοιάζεστε και τον αγαπάτε, είναι βέβαιο πως νομοτελειακά θα κάνετε το πάθος να εξαφανιστεί από τη σχέση σας.

Εάν δεν γνωρίζετε πώς να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα μόνοι σας, συμβουλευτείτε έναν οικογενειακό σύμβουλο. Η καθοδήγησή του μπορεί να σας προσφέρει μια πολύ χρήσιμη βοήθεια.

4. Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε ότι η σχέση έχει τελειώσει

ικανοποιημένοι με τη σχέση - αποδοχή

Όταν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας, ίσως να δείχνει ότι δεν είστε πρόθυμοι να την τελειώσετε. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είστε με κάποιον που δεν σας ταιριάζει. Μπορεί ακόμα και να αισθάνεστε πως βαραίνει ακόμα τη σχέση σας μια παλιά απιστία.

Μερικές φορές δεν βρίσκουμε το θάρρος να πούμε “αρκετά, φτάνει!” και να βάλουμε ένα τέλος σε μια σχέση που της λείπει η αγάπη και δεν μεταδίδει καμιά ικανοποίηση στους συντρόφους.

Ωστόσο, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα είναι πολύ καλύτερες από την προσποίηση, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καταστροφικό τέλος που θα πληγώσει όλες τις μεριές.

Όταν ο ένας σύντροφος νιώθει δυσαρεστημένος με τη σχέση, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε αν μπορεί πράγματι να επιλυθεί το πρόβλημα ή αν έχει έρθει η ώρα του χωρισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να σταματήσετε να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας και να αρχίσετε να είστε ειλικρινείς με όσα αισθάνεστε αλλά και με τον σύντροφό σας.

Σε μια σχέση και οι δύο σύντροφοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Εάν διατηρείτε μια σχέση που σας προκαλεί δυστυχία, δεν είναι καιρός να βρείτε μια ικανοποιητική λύση;


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.