10 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από βρουξισμό που είναι το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών το βράδυ. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνούν το πρωί και να πονούν οι μύες της σιαγόνας ή να έχουν πονοκέφαλο.
10 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου, 2019

Όταν κλείνετε τα μάτια σας, θέλετε να έχετε έναν ήσυχο και ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Αλλά στην πραγματικότητα, όταν κοιμάστε, το σώμα σας βιώνει κάποια συναρπαστικά φαινόμενα  που σίγουρα θα θέλατε να γνωρίζετε. Είστε έτοιμοι να ξαφνιαστείτε;

1. Ξαφνικά τραντάγματα, τινάγματα και χτυπήματα

πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε, γάτα, ύπνος

Σίγουρα σας έχει συμβεί αυτό κάποια στιγμή. Μόλις σας έχει πάρει ο ύπνος ξαφνικά αισθάνεστε ένα απότομο τράνταγμα. Αυτό είναι κάτι τόσο κοινό που το βιώνουμε όλοι αρκετά συχνά και δεν είναι κάτι σοβαρό. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό με την ονομασία υπνωτικός παλμός που συμβαίνει μόνο όταν κοιμάστε . Οφείλεται στην προετοιμασία του σώματος για τις αλλαγές στις οποίες πρόκειται να υποβληθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όλες οι λειτουργίες μας επιβραδύνονται και μερικές φορές ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει αυτή την αλλαγή σαν πτώση. Γι’ αυτό έχουμε και αυτήν την αντίδραση.

 

 

2. Παράλυση ύπνου

Αυτό είναι κάτι που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου γνωστός και ως ύπνος REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών). Πρόκειται για τα λεπτά κατά τα οποία ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι ονειρευόμαστε, γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι αυτός ο φρικτός εφιάλτης δεν είναι αληθινός αλλά όσο και αν προσπαθούμε να κινηθούμε ή να αντιδράσουμε δεν μπορούμε. Τα χέρια και τα πόδια μας έχουν παραλύσει. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να μοιάζει πολύ τρομακτικό καθώς δεν μπορούμε να αντιδράσουμε άσχετα με το αν γνωρίζουμε ότι ονειρευόμαστε. Εκείνη τη στιγμή ο εφιάλτης αρχίζει να ζωντανεύει.

3. Τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών

δόντια, πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως βρουξισμός. Τα δόντια μας τρίζουν λόγω του στρες ή της κακής ευθυγράμμισης της γνάθου. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ξυπνήσουμε με πόνο στη σιαγόνα μας ή να αποκτήσουμε άλλα οδοντικά προβλήματα.

4. Παραμιλητό

Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό ή σε κάποιον άλλο που κοιμάται δίπλα σας; Είναι πολύ κοινό και μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα ζευγάρι. Μπορεί να πούμε μια λέξη ή μια φράση ή ακόμη να κάνουμε διάλογο. Αυτά είναι φαινόμενα τα οποία δεν θυμόμαστε αργότερα και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε με τίποτα όσο και αν προσπαθούν οι άλλοι να μας θυμίσουν τι είπαμε.

5. Σεξουαλική διέγερση

πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Σίγουρα δεν σας προκαλεί έκπληξη και σίγουρα το έχετε βιώσει κάποια στιγμή. Για παράδειγμα, οι άνδρες βιώνουν νυκτερινή διέγερση. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική και υγιή συνέπεια της κυκλοφορίας και της οξυγόνωσης του αίματος που οδηγεί τελικά σε αυτή την απότομη διέγερση. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο στους άνδρες. Οι γυναίκες ενδέχεται επίσης να βιώσουν περιστασιακά αυτό το συναίσθημα του αυξημένου ενθουσιασμού που οφείλεται σε κάποια πονηρά όνειρα. Αυτός ο ενθουσιασμός δημιουργείται επειδή είναι βράδυ και ακριβώς τότε εκκρίνονται ορισμένες ορμόνες που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αυτή την περίεργη κατάσταση.

6. Ύπνος REM

Παρά το γεγονός ότι τα βλέφαρά σας είναι κλειστά, τα μάτια σας δεν σταματούν να κινούνται και κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ακόμη για το λόγο που συμβαίνει αυτό. Αν και πολλοί συνδέουν αυτό το φαινόμενο με την αυξημένη νευρική διέγερση, αυτή η έντονη ενέργεια του εγκεφάλου μάς επιτρέπει να οργανώνουμε τις αναμνήσεις μας, να ταξινομούμε πληροφορίες και τέλος βελτιστοποιεί τη μνήμη μας. Επομένως, η απόλαυση ενός ήσυχου και ξεκούραστου ύπνου είναι απαραίτητη βιολογική ανάγκη.

7. Όταν κοιμάστε είστε πιο ψηλοί

ύπνος, πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Ξαφνιαστήκατε; Σίγουρα, αλλά όντως είμαστε λίγο πιο ψηλοί, τίποτα περισσότερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η σπονδυλική μας στήλη ενυδατώνεται περισσότερο και επεκτείνεται λίγο το βράδυ επιτρέποντας στο χώρο του δίσκου μεταξύ των σπονδύλων να απομακρυνθεί λίγο με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο περισσότερο ύψος. Αλλά ναι, το πρωί ο δίσκος συρρικνώνεται και επανέρχεται στην αρχική του θέση. Αρκετά ενδιαφέρον, σωστά;

8. Ο εγκέφαλος αποτοξινώνεται το βράδυ

Όπως βλέπετε, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας και ειδικά για τον εγκέφαλό μας που είναι απίστευτα δραστήριος κατά τις βραδινές ώρες. Εκτός από το ότι οργανώνει και ταξινομεί πληροφορίες, βοηθά στον καθαρισμό των τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών χάρη στο λεμφικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πρωτεΐνες που προστατεύουν τον εγκέφαλό μας βελτιστοποιούνται και έτσι αποφεύγουμε ασθένειες όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

 

9. Στα παιδιά εκκρίνονται αυξητικές ορμόνες

πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Τα παιδιά χρειάζονται ύπνο για να μεγαλώσουν. Είναι απαραίτητος ώστε να εκκρίνεται η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη ή αλλιώς HGH  βοηθώντας τους μυς και τα οστά να μεγαλώσουν. Και να θυμάστε επίσης ότι συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών στους ενήλικες. Επομένως, ναι, προφανώς έχετε ανάγκη τον ύπνο!

10. Χάνετε βάρος όταν κοιμάστε

Ξέρουμε ότι ο ύπνος δεν είναι μια απαιτητική δραστηριότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ενέργεια. Γιατί το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια και όχι μόνο. Όταν κοιμάστε, το σώμα σας εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες, όπως είναι η αποτοξίνωση και η αποβολή βλαβερών ουσιών και αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάστασή σας. Αν δεν αποτοξινωθούμε θα έχουμε κατακράτηση υγρών, θα πρηστούμε και τα νεφρά μας δεν θα λειτουργούν σωστά… Έτσι, αν δεν κοιμηθούμε ή αν δεν κοιμηθούμε καλά θα συμβούν όλα αυτά και μια ορμόνη με την ονομασία γκρελίνη ή αλλιώς η “κακή” ορμόνη της πείνας θα κάνει την εμφάνισή της. Και ξέρετε τι κάνει αυτή η ορμόνη; Μας κάνει να πεινάμε. Αξίζει να το θυμόμαστε αυτό.

 

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.