Η δίαιτα MIND στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ: Μάθετε περισσότερα

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί κορυφαία αιτία δυσχερειών στους ηλικιωμένους. Η δίαιτα MIND είναι ένα πλάνο διατροφής που, σύμφωνα με την επιστήμη, συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Η δίαιτα MIND στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ: Μάθετε περισσότερα
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Lorena González

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Αλτσχάιμερ είναι μία από τις πιο σκληρές εκφυλιστικές νόσους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι πρόληψής της -μεταξύ αυτών είναι η διατροφή και η δίαιτα MIND.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δίαιτα MIND

φύλλα από μαρούλια, Δίαιτα MIND

Η ονομασία της δίαιτας MIND (νους) προέρχεται από τα αρχικά της φράσης “Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay” (μεσογειακή παρέμβαση για την επιβράδυνση της νευροεκφύλισης). Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush δημιούργησε τη δίαιτα MIND με στόχο την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Για τη δημιουργία της δίαιτας οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ, ή ατόμων με γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκαν ασθενείς ηλικίας 65 ετών ή μεγαλύτεροι που ακολουθούσαν τη δίαιτα για να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι πιθανότητές τους να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν αυστηρά τη δίαιτα κατάφεραν να μειώσουν κατά 53% τις πιθανότητές τους να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ.

Μερικοί άνθρωποι με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ επίσης ωφελήθηκαν από τη δίαιτα, μειώνοντας κατά 35% τις πιθανότητές τους να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονταν οι συγκεκριμένες διατροφικές πρακτικές τόσο περισσότερο ωφελούνταν οι ασθενείς. Οι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την κυτταρική εκφύλιση που συνοδεύει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τη δίαιτα MIND. Περιλαμβάνει 15 τροφές που ανήκουν στις 10 ομάδες τροφών.

Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φυσικά έλαια των ψαριών, τα λευκά κρέατα και το κρασί.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κάποιων τροφών. Αυτές είναι οι πρόχειρες τροφές, τα κόκκινα κρέατα, η επεξεργασμένη ζάχαρη και το βούτυρο.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα 5 κορυφαία λαχανικά για αποτοξίνωση και μακροζωία.

 

Η δίαιτα MIND: τι πρέπει να τρώτε κάθε μέρα

ξηροί καρποί σταφίδες και κράνμπερι, Δίαιτα MIND

Μερικές από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται εβδομαδιαία είναι μια μερίδα φασόλια και λαχανικά και δύο μερίδες κόκκινα φρούτα. Επίσης συνιστώνται ιδιαίτερα τα κράνμπερι, μια μερίδα λευκό κρέας πουλερικού ελευθέρας βοσκής, μία μερίδα λευκό ψάρι και μία μερίδα σολομό.

Η δίαιτα MIND περιλαμβάνει επίσης τις παρακάτω τροφές:

  • Τρεις μερίδες δημητριακά.
  • Μία μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σέσκουλο, μαρούλι και ρόκα.
  • Ένα φρούτο.
  • Μια χούφτα ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια, αμύγδαλα και φουντούκια.
  • Μισό ποτήρι κόκκινο κρασί.

Τροφές με μέτρο

Σύμφωνα με τη δίαιτα MIND, δύο τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι το λαρδί και το βούτυρο. Οι μερίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το μισό κουταλάκι του γλυκού τη μέρα.

Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί με τις μερίδες των λιπαρών τυριών, των πρόχειρων τροφών ή των τροφών με επεξεργασμένη ζάχαρη.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ μέσω της ομιλίας .

 

Η δυτική διατροφή και η νόσος του Αλτσχάιμερ

ηλικιωμένος άνδρας με νεότερο σε καναπέ, Δίαιτα MIND

Η παραπάνω μελέτη δεν είναι η μόνη που δείχνει μια σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Scientific Reports Nature, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη νόσο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες τάιζαν ποντίκια με μεγάλες ποσότητες προϊόντων από ζωικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών και ζάχαρης. Οι μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγούσε στη μείωση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο.

Η διατροφή αυτού του τύπου περιλαμβάνει υπερβολική κατανάλωση τηγανητών τροφών, επεξεργασμένης ζάχαρης, λευκού αλευριού και επεξεργασμένων τροφίμων. Οδηγεί σε ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή στην πραγματικότητα αυτό που κάνει το σώμα μας είναι να απορρίπτει αυτές τις τροφές και να αντιδρά. Η ανισορροπία αυτή οδηγεί σε κάθε είδους ασθένειες -μεταξύ των οποίων και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν αυξημένη δραστηριότητα στα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι αυτό το είδος φλεγμονής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Επομένως, τώρα που τα γνωρίζετε όλα αυτά, έχετε ακόμα έναν λόγο να προσέχετε περισσότερο τη διατροφή σας και να επιλέγετε πιο υγιεινές τροφές, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στη δίαιτα MIND.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association11(9), 1007-14.
  • Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
  • Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.