Έλλειψη ύπνου: 5 βιολογικά επακόλουθα

Η έλλειψη ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στο σώμα σας. Μάθετε για μερικά από τα κύρια βιολογικά επακόλουθα της χρόνιας αϋπνίας και για το πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.
Έλλειψη ύπνου: 5 βιολογικά επακόλουθα

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου, 2019

Η έλλειψη ύπνου είναι κάτι το οποίο ο εγκέφαλος ή το σώμα μας δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η περιστασιακή αϋπνία μπορεί να συνδέεται με αρκετά πράγματα. Μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή σε κάποιο προσωρινό ζήτημα. Ωστόσο δεν αποτελεί τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο η χρόνια αϋπνία.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε για τρεις ή περισσότερους μήνες, δώστε προσοχή. Και αν δεν μπορείτε να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο και αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, πρέπει να προσέξετε.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος.

Μερικές φορές, ο χρόνιος πόνος, η κατάθλιψη, η υπνική άπνοια ή μια αλλαγή στον κιρκαδικό ρυθμό σας λόγω δουλειάς μπορεί να σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε απλώς να καθίσετε με σταυρωμένα χέρια. Αν περάσουν αρκετές μέρες χωρίς να κοιμηθείτε πάνω από τρεις ώρες συνεχόμενα, θα ήταν καλό να δείτε έναν ειδικό.

Η αϋπνία δεν είναι κάτι ανίατο. Όμως επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής σας. Μερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες ανίατες ασθένειες.

Κάτι που μπορεί να προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που οφείλονται σε διάφορες διαταραχές ύπνου. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για αυτές.

Τα επακόλουθα που έχει η έλλειψη ύπνου

Πιθανώς έχετε ακούσει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου προκειμένου να είναι υγιείς σε σταθερή βάση.

Στην πραγματικότητα, όμως, όταν μιλάμε για ακριβείς αριθμούς, θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Οι 8 ώρες ύπνου στην ηλικία των 60 ετών δεν είναι το ίδιο με άλλες ηλικίες. Επίσης κάθε άτομο έχει τις δικές του ανάγκες τις οποίες μαθαίνει με τον καιρό.

 • Το National Sleep Foundation υποστηρίζει ότι τα άτομα ηλικίας 26 ως 64 ετών πρέπει να κοιμούνται από 7 ως 9 ώρες κάθε νύχτα. Μετά τα 64 οι άνθρωποι συνήθως δεν χρειάζονται τόσο ύπνο.
 • Τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται από 9 ως 11 ώρες κάθε νύχτα. Αυτό επιτρέπει στις ορμόνες ανάπτυξης να εκτελέσουν τις πολύ σημαντικές λειτουργίες τους.

Όμως υπάρχει ένας αριθμός που θα πρέπει να θυμάστε όσον αφορά στην ελάχιστη ποσότητα ύπνου που είναι απαραίτητη για μια καλή λειτουργία: 6 ώρες.

Αυτό επειδή η έλλειψη ύπνου δεν επιτρέπει στο σώμα σας να επιδιορθώσει τις βλάβες. Εμποδίζει επίσης τον εγκέφαλό σας από το να εκτελέσει αρκετές λειτουργίες του και το λεμφικό σας σύστημα από το να ολοκληρώσει την εργασία της αποβολής των τοξινών από το σώμα σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια βιολογικά επακόλουθα της αϋπνίας.

1. Η έλλειψη ύπνου μεταβάλλει την εντερική χλωρίδα σας

Εντερική χλωρίδα έλλειψη ύπνου

Είναι παράξενο αλλά αληθινό. Το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία κατέληξε σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα.

Οι επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για τη μελέτη διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει την ποικιλία στα είδη των εντερικών βακτηρίων.

Η έλλειψη βακτηρίων επηρεάζει την υγεία του μεταβολισμού σας. Θυμηθείτε: μια εντερική χλωρίδα κακής ποιότητας επιδρά σε μεγάλο βαθμό στην υγεία σας. Μεταξύ άλλων μπορεί να οδηγήσει στα εξής:

 • Αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
 • Αύξηση του βάρους σας.
 • Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
 • Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

2. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη

Πρόκειται για μια σημαντική πληροφορία: η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ανοχή σας στη γλυκόζη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη.

 • Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
 • Ωστόσο το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη ύπνου, δηλαδή οι λιγότερες από 6 ώρες ύπνου κάθε νύχτα, επίσης συσχετίζονται με τον διαβήτη, όπως έχουν δείξει διάφορες επιστημονικές μελέτες.

3. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας

Χέρι στην καρδιά έλλειψη ύπνου

Το να κοιμάστε τρεις ώρες λιγότερο από όσες χρειάζεστε κάθε νύχτα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την καρδιά σας. Φανταστείτε για μια στιγμή ότι στο μεγαλύτερο μέρος των τριών μηνών κοιμάστε μονάχα 4 ή 5 ώρες κάθε νύχτα.

Μπορεί να σκέφτεστε, “κοιμάμαι αρκετά”. Όμως το σώμα σας δεν το βλέπει έτσι.

 • Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ένταση.
 • Προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό σας. Το σώμα σας αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τη φλεγμονή. Οι μύες της καρδιάς σας γίνονται πιο δυσκίνητοι και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση.

Η έλλειψη ύπνου, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες, είναι μεγάλος εχθρός της καρδιάς σας.

4. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη σας

Δεν χρειάζεται να υποφέρετε από χρόνια αϋπνία για να προσέξετε τις επιδράσεις που έχει επάνω σας η έλλειψη ύπνου. Επηρεάζει την προσοχή σας, την ικανότητά αντίδρασής σας και τη συγκέντρωσή σας.

Η μνήμη σας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό αν δεν κοιμάστε αρκετά. Κάθε φορά που το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας.

Δραστηριότητες τόσο συνηθισμένες όσο η παρακολούθηση μιας συζήτησης, η ανάκληση φράσεων ή η επίλυση απλών προβλημάτων αλλάζουν εντελώς, όπως δείχνουν διάφορες ιατρικές έρευνες.

5. Περισσότερο άγχος, λιγότερος ύπνος… Λιγότερος ύπνος, περισσότερο άγχος…

Γυναίκα με άγχος

Πρόκειται για έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο. Το άγχος και η ανησυχία επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας. Ωστόσο, αν το πρόβλημα γίνει χρόνιο, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το σώμα και ο νους σας συνδέονται στενά. Λόγω αυτού, η περιοδική έλλειψη ύπνου μεταβάλλει την εσωτερική ισορροπία σας, αγχώνοντάς σας ακόμα περισσότερο.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Συμβουλευτείτε έναν καλό ειδικό για να ξαναβρείτε μια καλή ποιότητα ύπνου.

Εξάλλου, “μερικές φορές η λύση στα προβλήματα όλου του κόσμου βρίσκεται σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο”.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Marquez-Romero, J. M., & Chiquete, E. (2013). Frecuencia de insomnio y sus consecuencias diurnas en pacientes mexicanos: Subanálisis del estudio EQUINOX. Revista Mexicana de Neurociencia14(6), 314-320.
 • Medina-Chávez, J. H., Fuentes-Alexandro, S. A., Gil-Palafox, I. B., Adame-Galván, L., Solís-Lam, F., Sánchez-Herrera, L. Y., & Sánchez-Narváez, F. (2014). Guía de práctica clínica. Diagnóstico y tratamiento del insomnio en el adulto mayor. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social52(1).
 • Sánchez, M. R., Martínez, L. A. D., & Suárez, É. O. (2008). Definición, prevalencia y factores de riesgos de insomnio en la población general. Revista de la Facultad de Medicina56(3), 222-234.
 • Soto, M. (2009). El sueño, transtornos y consecuencias. Acta Médica Peruana26(1), 4-5.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.