5 προειδοποιητικά σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας για την υγεία σας

Γνωρίζετε ότι οι μασχάλες σας μπορούν να σας προμηθεύσουν με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την καθολική σας υγεία; Μάθετε πώς σ' αυτό το άρθρο!
5 προειδοποιητικά σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας για την υγεία σας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα μοιραστούμε 5 προειδοποιητικά σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας για την υγεία σας, δεν πρέπει να τα αγνοήσετε.

Οι μασχάλες είναι μια περιοχή του σώματος την οποία συνήθως φροντίζουμε καλά. Εξαιτίας των πολλών ιδρωτοποιών αδένων απελευθερώνουν υγρά τα οποία προκαλούν δυσάρεστες οσμές.

Επίσης μας ενδιαφέρει να τις κάνουμε να δείχνουν όμορφες, καθώς είναι μια περιοχή επιρρεπής στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων τριχών.

Ωστόσο, ίσως να μη γνωρίζετε ότι είναι ικανές να στείλουν προειδοποιητικά σημάδια για την υγεία σας, ειδικά όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ορμονική αστάθεια ή παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λεμφικού σας συστήματος.

Παρότι τις παραβλέπουμε συχνά, πολλές από τις ανωμαλίες που παρουσιάζουν δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σας.

Σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας για την υγεία σας

1. Άσχημη οσμή, ένα από τα σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας για την υγεία σας

γυναίκα σε γραφειο με σηκωμένο χέρι- σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας

Η άσχημη οσμή στις μασχάλες είναι κάτι συχνό για τους περισσότερους και την έχουμε βιώσει όλοι μας κάποια στιγμή.

Η συσσώρευση του ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία προκαλούν μια έντονη όξινη οσμή.

Εξαφανίζεται εύκολα κάνοντας ένα μπάνιο και, φυσικά, όταν χρησιμοποιούμε αποσμητικά και αντιιδρωτικά προϊόντα καθημερινά.

Όμως, όταν η οσμή είναι πολύ δυνατή και επίμονη, το σώμα σας ίσως σας προειδοποιεί για κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή ή για ορμονικές αλλαγές.

Αν η οσμή είναι παρόμοια με αυτή κάποιου σάπιου φρούτου ή βερνικιού νυχιών, ίσως να σχετίζεται με ένα πρόβλημα γνωστό ως κετοξέωση, κατά την οποία μειώνεται η ικανότητα του σώματος να επεξεργαστεί τη ζάχαρη.

Αυτό σημαίνει ότι οι επίμονες δυσάρεστες οσμές, παρότι έχουμε καλές υγιεινές συνήθειες, μπορούν να είναι σημάδι του διαβήτη ή του προδιαβήτη.

2. Φαγούρα

Μια αίσθηση φαγούρας στις περιοχές των μασχαλών μπορεί να είναι κάτι συνηθισμένο όταν αρχίζουν να επανεμφανίζονται οι τρίχες μετά από ξύρισμα.

Συνήθως πρόκειται για σημάδι ερεθισμένου δέρματος εξαιτίας εγκαυμάτων από το ξυράφι ή για αντίδραση στα χημικά σε κάποιες κρέμες και αποσμητικά.

Όμως, η επίμονη φαγούρα, συνοδευόμενη από κόκκινα σημάδια και νεκρά κύτταρα, δηλώνει την ανάπτυξη μυκήτων σ’ αυτή την περιοχή του δέρματος.

  • Στην τελευταία περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ίσως να είναι απαραίτητο ν’ ακολουθήσετε μια αντιμυκητιακή θεραπεία.

3. Πόνος

γυναίκα που δείχνει τη μασχάλη της σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας

Ο πόνος στις μασχάλες μπορεί να προέρθει από πόνο στους μυς εξαιτίας φυσικής καταπόνησης του άνω μέρους του σώματος.

Είναι σύνηθες σε όσους σηκώνουν βαριά αντικείμενα ή γυμνάζονται με βάρη κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.

Αυτού του είδους ο πόνος είναι σποραδικός και συνήθως φεύγει μόνος του με ξεκούραση.

  • Αν γίνει επίμονο πρόβλημα και ο πόνος αυξάνεται, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι πρησμένων λεμφαδένων ή συνδέσμων στην περιοχή.

4. Εξανθήματα

Το ζεστό, υγρό περιβάλλον που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή του σώματος, αυξάνει τον κίνδυνο μυκητιάσεων.

Ο συνδυασμός αυτός προάγει την ανάπτυξη μυκήτων οι οποίοι προκαλούν εξανθήματα, μαζί με άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων της φαγούρας και της κοκκινίλας.

Οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να είναι αποτέλεσμα μια αλλεργίας, υπερβολικού καύσου ή τριβής.

5. Εξογκώματα και φλεγμονή

σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας

Μικρά σπυράκια στις μασχάλες, παρόμοια με της ακμής, εμφανίζονται όταν μπλοκάρουν οι θύλακες, αποτρέποντας τις τρίχες να βγουν στην επιφάνεια.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο και, αν δεν φροντιστεί σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε μόλυνση.

  • Αντί να τα βγάλετε με τσιμπιδάκι, σας προτείνουμε να κάνετε απολέπιση στο δέρμα έως ότου μπορέσουν να βγουν οι τρίχες.

Από την άλλη, ο σχηματισμός εξογκωμάτων ή ογκιδίων αξιοσημείωτου μεγέθους τα οποία μπορείτε να νιώσετε εύκολα, είναι σημάδι φλεγμονής στους λεμφαδένες.

Σ’ αυτή την περιοχή του σώματος, οι λεμφαδένες είναι άφθονοι και ίσως να μην τους παρατηρείτε όταν είστε υγιείς. Ωστόσο, μπορούν να σας προειδοποιήσουν για την παρουσία διάφορων προβλημάτων υγείας όταν γίνονται φλεγμονώδεις. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Smit et al. εδώ.

Το σύμπτωμα αυτό δηλώνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια ασθένεια ή μια μόλυνση και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα.

Η παρουσία εξογκωμάτων για μερικές ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να είναι ένδειξη μολύνσεων ή ακόμη και καρκίνου.

  • Βεβαιωθείτε ότι παρατηρείτε την περιοχή και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτό είναι το κλειδί για να γνωρίζετε γιατί εμφανίστηκαν και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το πρόβλημα.

Πόση προσοχή δίνετε στα προειδοποιητικά σημάδια που δίνουν οι μασχάλες σας για την υγεία σας; Τώρα που γνωρίζετε ότι μπορούν να σας προειδοποιήσουν για σοβαρά προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε περίπτωση οποιασδήποτε ανωμαλίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
  • Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
  • Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
  • Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
  • De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.