10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

Μπορείτε όμως να το μειώσετε και με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Για αυτό το λόγο, πρόκειται να σας προτείνουμε 10 τροφές που θα σας βοηθήσουν να το καταπολεμήσετε.
10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τροφές που καταπολεμούν το άσθμα! Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Η ασθένεια αυτή προκαλείται λόγω μερικών ωθήσεων, που πέρα από άλλα πράγματα, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, μπορείτε να το ελέγξετε και να το δαμάσετε με ορισμένα φάρμακα. Μπορείτε όμως να το μειώσετε και με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Για αυτό το λόγο, πρόκειται να σας προτείνουμε 10 τροφές που θα σας βοηθήσουν να το καταπολεμήσετε.

10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, ιδιαιτέρως αν το άσθμα σχετίζεται με αλλεργία στα καρύδια. Επίσης, το αβοκάντο περιέχει γλουταθειόνη, ένα στοιχείο που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

2. Μπρόκολο

μπρόκολο 10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η συχνή κατανάλωση μπρόκολου βοηθάει του πάσχοντες με άσθμα να αποφεύγουν τις επιπτώσεις αυτής της διαταραχής. Με τον ίδιο τρόπο, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά στην αποφυγή φλεγμονών στις αναπνευστικές οδούς και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

3. Μήλα, μια από τις τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

Τα μήλα είναι ακόμα ένα φυσικό προϊόν που έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το άσθμα. Ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοφλαβονοειδή. Μεταξύ άλλων, αυτά, όπως και η κουερσετίνη, δρουν ως φυσικά αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη για τις αναπνευστικές οδούς.

4. Μπανάνα

μπανανα - 10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

Η μπανάνα βοηθάει τους ανθρώπους να αναπνέουν καλύτερα και για αυτό προτείνεται στους ασθματικούς. Οι μπανάνες περιέχουν πυριδοξίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β6. Μια από τις λειτουργίες της είναι να χαλαρώνει τον βρογχικό μυ.

5. Τζίντζερ, από τις τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

Όσοι πάσχουν από άσθμα είναι καλό να καταναλώνουν τζίντζερ. Ειδικοί αναφέρουν ότι το τζίντζερ περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν το άσθμα. Στην πραγματικότητα, αναφέρουν ότι αυτές οι ουσίες είναι που δίνουν στο τζίντζερ αυτή τη χαρακτηριστική γεύση.

6. Σπανάκι

10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα - σπανακι

Το σπανάκι είναι μια πολύ υγιεινή τροφή. Μεταξύ άλλων, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι βοηθά στην πρόληψη του άσθματος. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να σας εκπλήσσει καθώς το λαχανικό αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που είναι κρίσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας.

7. Δεντρολίβανο, από τις τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στα αντιοξειδωτικά του, το δεντρολίβανο συνιστάται ιδιαιτέρως στους πάσχοντες από άσθμα. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να διατηρείτε την υγεία του αναπνευστικού σας σε καλή κατάσταση καθώς το δεντρολίβανο διατηρεί τις αναπνευστικές οδούς ανοιχτές.

8. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι έχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες, τα οποία είναι εξαιρετικά για την πρόληψη του άσθματος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η βιταμίνη Ε, το κάλιο και το μαγνήσιο. Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

9. Μέντα, από τις τροφές που καταπολεμούν το άσθμα

10 τροφές που καταπολεμούν το άσθμα - μεντα

Η μέντα έχει διάφορες ιδιότητες που απελευθερώνουν τις αναπνευστικές οδούς βοηθώντας τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται γενικά στα φάρμακα για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών.

10. Βιταμίνη C

Μια πολύ καλή πρόταση για όσους πάσχουν από άσθμα είναι να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Όπως πιθανόν γνωρίζετε, η βιταμίνη αυτή έχει σημαντικά οφέλη για τις αναπνευστικές οδούς καθώς και εξαιρετικά αντισηπτικά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tresguerres, J.Villanua, M.López-Calderon, A. (2009). Sistema Respiratorio. In Anatomia y fisiologia del cuerpo humano. https://doi.org/10.1016/S0006-3495(00)76404-6
  • Rojas, E. Á., & De La Oliva, P. (2010). Insuficiencia respiratoria aguda en el niño. Revista Espanola de Pediatria.
  • Del, P. (2004). Patología del sistema respiratorio. Pathology.
  • CALVO FERNANDEZ, L. (1949). Asma infantil. Acta Pediátrica Española. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)77913-3

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.