Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση

Διαβάστε γιατί η μαγειρική σόδα είναι τόσο αποτελεσματική για την ονυχομυκητίαση και πώς να τη χρησιμοποιείτε σωστά για να δείτε γρήγορα αποτελέσματα.
Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ονυχομυκητίαση οφείλεται σε μόλυνση των νυχιών από μύκητες που ανήκουν στην κατηγορία των δερματόφυτων και πολλαπλασιάζονται εύκολα στα χέρια και στα πόδια. Διαβάστε γιατί η μαγειρική σόδα είναι τόσο αποτελεσματική για την ονυχομυκητίαση και πώς να τη χρησιμοποιείτε σωστά για να δείτε γρήγορα αποτελέσματα.

Επειδή τα άκρα σας εκτίθενται τακτικά σε ζεστές και υγρές συνθήκες, οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκουν το βέλτιστο οικοσύστημα για να αναπαραχθούν και εξαπλώνονται με ευκολία.

Ως αποτέλεσμα τα νύχια σας αρχίζουν να έχουν άσχημη όψη και παρουσιάζονται συνοδευτικά συμπτώματα όπως ερύθημα, κνησμός και ξεφλούδισμα του δέρματος στη γύρω περιοχή.

Ευτυχώς υπάρχουν συστατικά με αντιμυκητιακή δράση, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αυτήν τη μόλυνση χωρίς να καταφύγετε σε επιθετικά χημικά προϊόντα.

Ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά βρίσκουμε τη γνωστή μαγειρική σόδα. Πρόκειται ένα φυσικό προϊόν του οποίου οι οικιακές και οι ιατρικές εφαρμογές το έχουν καταστήσει δημοφιλές σε όλον τον κόσμο.

Μαγειρική σόδα για να αντιμετωπίσετε την ονυχομυκητίαση

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση

Πριν σας παρουσιάσουμε αυτήν τη θεραπεία με μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι ορατά αμέσως.

Το συγκεκριμένο προϊόν αρχίζει να καταπολεμά την ονυχομυκητίαση από την πρώτη εφαρμογή. Όμως η πλήρης εξάλειψή της δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα.

Γι’αυτό θα πρέπει να είστε συνεπείς με τη χρήση της και να ακολουθήσετε τις απαραίτητες συστάσεις για να απαλλαγείτε εντελώς από το πρόβλημα.

Επιπλέον συνιστούμε να ενισχύσετε τις ιδιότητές της χρησιμοποιώντας μηλόξυδο, ένα άλλο αντιμυκητιακό συστατικό με πολλές ωφέλειες για την υγεία.

Συνήθως έχετε και τα δύο προϊόντα στο ντουλάπι της κουζίνας σας, ή μπορείτε να τα αγοράσετε σε πολύ χαμηλή τιμή.

Υλικά

 • 6 φλιτζάνια νερό (1,5 λίτρο)
 • 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο (125 ml)
 • 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (30 γραμμάρια)

Οδηγίες

 • Ζεστάνετε το νερό μέχρι μια θερμοκρασία ανεκτή για τα πόδια σας.
 • Προσθέστε το μηλόξυδο και αδειάστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
 • Βυθίστε τα πόδια σας στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.
 • Στη συνέχεια στεγνώστε καλά τα νύχια σας και τρίψτε τα με έναν πολτό μαγειρικής σόδας.
 • Αφήστε τον πολτό να δράσει για δέκα λεπτά και μετά ξεπλυθείτε.
 • Κάντε κυκλικό μασάζ για να κάνετε απολέπιση στην επιφάνεια του νυχιού και στο γύρω δέρμα.
 • Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία κάθε βράδυ μέχρι να βελτιωθεί η όψη των νυχιών σας.
 • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στη μαγειρική σόδα για να ενισχύσετε την αντιμυκητιακή δράση της.

Γιατί χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση;

Γιατί χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση;

Η μαγειρική σόδα είναι μια λευκή σκόνη που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες τόσο στη μαγειρική όσο και στο καθάρισμα του σπιτιού.

Οι αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και αλκαλοποιητικές της ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές και αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων μολύνσεων.

Υπάρχουν επίσης πολλές ευρέως γνωστές τοπικές εφαρμογές της μαγειρικής σόδας.  Για παράδειγμα, είναι χρήσιμη για φυσική απολέπιση και για την αντιμετώπιση αλλεργιών.

Καταπολεμά επίσης τις δερματικές μολύνσεις και περιέχει ενεργά συστατικά που μειώνουν την παρουσία μυκήτων, τόσο στην επιφάνεια του νυχιού όσο και κάτω από αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαγειρική σόδα είναι επίσης ένα φυσικό αποσμητικό. Είναι ιδανικό για την εξουδετέρωση της σωματικής οσμής και της υπερβολικής εφίδρωσης των ποδιών.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 φυσικοί τρόποι να ενδυναμώσετε τα εύθραυστα νύχια.

Τι άλλο θα πρέπει να έχουμε υπόψη για να καταπολεμήσουμε την ονυχομυκητίαση;

Πότε χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα για την ονυχομυκητίαση;

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση αυτού του είδους μόλυνσης. Όμως μην αγνοείτε μερικές πρόσθετες συστάσεις για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 • Καταρχάς, αποφεύγετε τις υγρές και ζεστές συνθήκες που θα μπορούσαν να προάγουν την ανάπτυξη μυκήτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φοράτε ανοιχτά και καλά αεριζόμενα παπούτσια, κάτι που προλαμβάνει τη συσσώρευση ιδρώτα και βακτηρίων.
 • Είναι επίσης σημαντικό να στεγνώνετε καλά τα πόδια και τα χέρια σας μετά από κάθε λουτρό. Η υγρασία θα μπορούσε να προάγει την ανάπτυξη περισσότερων μυκήτων.
 • Το πλύσιμο και η απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιείτε για τα νύχια σας  είναι επίσης σημαντικά. Θα προλάβουν την εξάπλωση της μόλυνσης σε νύχια που δεν έχουν προσβληθεί ακόμα.

Συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε από την ονυχομυκητίαση; Ακολουθήσατε τη θεραπεία και τις συμβουλές που παρουσιάζονται εδώ και οι μύκητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται; Μιλήστε με τον γιατρό σας για να διερευνήσετε άλλες εναλλακτικές.

Το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσετε την ονυχομυκητίαση εγκαίρως, προκειμένου να μη γίνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που θα είναι δύσκολο να λυθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sandoval, N. J., Arenas, R., Giusiano, G., García, D., Chávez, L., & Zúniga, P. (2012). Diagnóstico y tratamiento de dermatofitosis. Revista Médica Hondureña.
 • Nuño, N., & Losada, D. P. (2005). Dermatofitosis o tiñas. Guías Clínicas.
 • Salas-Campos Ingrid, G.-M. N. T. C.-D. P. J. (2009). Onicomicosis por hongos fuliginosos. Acta Médica Costarricense.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.