5 τροφές για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας

Όταν το έντερο δεν λειτουργεί σωστά και με ισορροπημένο τρόπο αποτελεί πηγή τοξινών για το σώμα μας.
5 τροφές για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πέντε τροφές για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας με φυσικό τρόπο. Γενικά, δεν δίνουμε μεγάλη προσοχή στο έντερό μας. Ωστόσο, όταν το έντερο δεν λειτουργεί σωστά και με ισορροπημένο τρόπο αποτελεί πηγή τοξινών για το σώμα μας ενώ παράλληλα μας εμποδίζει να αφομοιώνουμε σωστά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε τροφές, όπως αυτές που θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο και οι οποίες έχουν υποστεί μια φυσική διαδικασία ζύμωσης. Η Δρ. Μαρία Κεχαγιά έχει διεξαγάγει έρευνα, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, για τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία μας.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας, η οποία επωμίζεται τις συνέπειες της κακής διατροφής, των αντιβιοτικών και των εντερικών προβλημάτων.

Η καθημερινή τους κατανάλωση συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση ορισμένων προβλημάτων υγείας:

Γιαούρτι για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας

Το γιαούρτι είναι μια πολύ υγιεινή τροφή ειδικά αν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, αρκεί να αποφεύγετε το συνδυασμό του με πολλές άλλες τροφές. Είναι επίσης μια πολύ φυσική τροφή, ειδικά αν την παρασκευάζετε μόνοι σας στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να αποφύγετε τις χρωστικές και αρωματικές ουσίες και τα σάκχαρα που προστίθενται στα γιαούρτια του εμπορίου.

Η παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι μπορεί να πιστεύετε. Μπορείτε να βρείτε παραγωγούς γιαουρτιού που τα παρασκευάζουν σε καταστήματα αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε κάποιο ειδικό μηχάνημα.

Η παρασκευή του στο σπίτι θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε από όλες τις ιδιότητές του. Χρησιμοποιήστε γάλα υψηλής ποιότητας και εξοικονομήστε χρήματα. Επιπλέον, έχει υπέροχη γεύση.

Επαναφορά της εντερικής χλωρίδας - Γάλα σε κανάτα και σε δοχεία

Κεφίρ, για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας

Το κεφίρ είναι ακόμη πιο υγιεινό και χωνευτικό από το γιαούρτι χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ζωντανούς ζυμομύκητες ενώ παράλληλα περιέχει λιγότερη λακτόζη. Έχει ελαφρώς ξινή γεύση αλλά μπορείτε να το γλυκάνετε με λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Το κεφίρ είναι ένας ζωντανός μύκητας που θα πρέπει να τοποθετήσετε σε κάποιο δοχείο μαζί με γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο). Μετά από 24 με 48 ώρες το στραγγίζετε και το πίνετε ή το αποθηκεύετε στο ψυγείο και βάζετε πάλι το μύκητα μαζί με το γάλα ώστε να ζυμωθεί.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά μπορούν να χωνέψουν καλά τα προϊόντα λακτόζης που έχουν υποστεί ζύμωση.

Επαναφορά της εντερικής χλωρίδας - Κεφίρ σε πιάτο

Λάχανο τουρσί ή λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση

Το λάχανο τουρσί είναι μια ιδιαίτερα κοινή τροφή σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία και στην Πολωνία όπου σερβίρεται σαν γαρνιτούρα στο κρέας ή στο ψάρι για τη διευκόλυνση της πέψης.

Παρασκευάζεται από φύλλα λάχανου που έχουν ζυμωθεί με αλάτι και νερό.

Το λάχανο τουρσί, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας, είναι εκείνο που παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο, ζυμώνεται με αλάτι, δεν πωλείται στα περισσότερα καταστήματα και περιέχει ξύδι ή αλκοόλ.

Γι’ αυτό το λόγο σας προτείνουμε να το φτιάχνετε μόνοι σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη λάχανου και άλλα λαχανικά.

Επαναφορά της εντερικής χλωρίδας - Λάχανο τουρσί σε δοχείο

Ανανάς που έχει υποστεί ζύμωση

Αυτή η πεντανόστιμη συνταγή για χυμό, που χρησιμοποιείται κυρίως στην κεντρική και νότια Αμερική, δεν έχει δύσκολη προετοιμασία και μπορείτε να τον πίνετε καθημερινά με άδειο στομάχι.

Αυτό το ρόφημα έχει ως βάση του τη φλούδα του ανανά που υπόκειται σε διαδικασία ζύμωσης και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ οικονομικό και εύκολο στην προετοιμασία του.

Το φτιάχνετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο, ώριμο ανανά (ή δυο μετρίου μεγέθους) με υγιή φλούδα.
  2. Τον ξεπλένετε και τον ξεφλουδίζετε.
  3. Κόβετε τη φλούδα του σε μικρά κομματάκια και τα τοποθετείτε σε ένα αεροστεγές γυάλινο ή κεραμικό δοχείο.
  4. Βάζετε δυο λίτρα νερό και 500 gr καστανής ζάχαρης ή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο σε αυτό το δοχείο.
  5. Το σφραγίζετε καλά και το αφήνετε να σταθεί για 48 ώρες σε ζεστό χώρο.
  6. Εφόσον περάσουν οι δυο μέρες, το στραγγίζετε καλά ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα, προσθέτετε άλλο ένα λίτρο νερό και το αφήνετε να σταθεί για άλλες 12 ώρες.
  7. Εφόσον περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, προσθέτετε 750 mL νερό και το ρόφημά σας είναι έτοιμο.
  8. Πριν το σερβίρετε, σας προτείνουμε να το παγώσετε για λίγο στην κατάψυξη.
  9. Αποθηκεύστε το κρύο.

Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, αυτό το ρόφημα θα παράγει αρχικά προβιοτικούς μικροοργανισμούς και αν το αφήσετε να σταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε αλκοολούχο ποτό και στη συνέχεια σε ξύδι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.