7 παράξενες πληροφορίες για τις κόρες των ματιών

Σήμερα στο ιστολόγιό μας θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να ρίξετε μια συναρπαστική ματιά στο σκοτεινό, μαγικό και ενδιαφέρον κέντρο των ματιών μας, που είναι γνωστό ως κόρη.
7 παράξενες πληροφορίες για τις κόρες των ματιών
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

7 παράξενες πληροφορίες για τις κόρες των ματιών. Τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής, ικανά να ανοίγουν σαν λουλούδι σε ένα μικρό σύμπαν συναισθημάτων και αισθήσεων. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι μπορεί να σας λένε τα μάτια σας;

Σήμερα στο ιστολόγιό μας θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να ρίξετε μια συναρπαστική ματιά στο σκοτεινό, μαγικό και ενδιαφέρον κέντρο των ματιών μας, που είναι γνωστό ως κόρη.

Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτό το μέρος του ματιού είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ποσότητας του φωτός που μπαίνει στο βολβό του ματιού. Όμως πέρα από αυτό κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά. Ανακαλύψτε τα μαζί μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα βρείτε εξίσου ενδιαφέροντα.

1. Οπτογραφία

Η οπτογραφία είναι ένας όρος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός σήμερα. Ωστόσο το 19ο αιώνα χρησιμοποιούνταν συχνά. Αναφέρεται στον τομέα που αναπτύχθηκε από το φυσιολόγο Friedrich Wilhelm Kuhne το 1881. Χρησιμοποιούνταν για την ανάλυση της κόρης του ματιού των θυμάτων φόνου.

Θεωρούνταν ότι η εικόνα του δολοφόνου αποτυπωνόταν στις κόρες του θύματος. Διεξήχθησαν πολυάριθμες μελέτες με μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν.

Μάλιστα αναλύθηκαν οι κόρες των ματιών μερικών θυμάτων του Τζακ του Αντεροβγάλτη, όμως δυστυχώς δεν υπήρξαν κάποια ξεκάθαρα αποτελέσματα. Σήμερα η οπτογραφία συγκαταλέγεται στις απόκρυφες επιστήμες.

2. Οι κόρες των ματιών και τα συναισθήματα

κόρες των ματιών - κλαμα

Τα έντονα συναισθήματα όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός, ακόμα και η σεξουαλική επιθυμία διαστέλλουν αξιοσημείωτα τις κόρες των ματιών. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως για να επιβεβαιωθεί η θεωρία αυτή πραγματοποιήθηκε ένα φημισμένο σήμερα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 1977.

Στη μελέτη συμμετείχαν 150 άνθρωποι, στους οποίους δόθηκαν να διαβάσουν βιβλία ερωτικής λογοτεχνίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ορισμένα αποσπάσματα έκαναν τις κόρες των ματιών όλων των υποκειμένων να διαστέλλονται, κάτι που απέδειξε αποτελεσματικά αυτή την παράξενη σχέση.

3. Προσπάθεια επίλυσης ενός δύσκολου προβλήματος

κόρες των ματιών και εγκεφαλος

Όταν αφοσιωνόμαστε σε ένα πρόβλημα ή σε μια κατάσταση που απαιτεί υψηλό επίπεδο διανοητικής συγκέντρωσης, οι κόρες των ματιών μας συχνά διαστέλλονται. Αυτό συμβαίνει ειδικά αν το έργο προκαλεί άγχος ή ανησυχία, μια κατάσταση η οποία περιλαμβάνει συναισθήματα από τη μια πλευρά και τη διανοητική συγκέντρωση από την άλλη.

4. Αηδία

κόρες των ματιών

Είναι μια φυσική και ενστικτώδης αντίδραση. Τα ανθρώπινα όντα αισθάνονται άμεση αηδία για ορισμένα πράγματα: δυσάρεστες οσμές, νεκρό υλικό ή σε αποσύνθεση, ακόμα και δυσάρεστα ερεθίσματα όπως η βία, για παράδειγμα.

Οι εμπειρίες αυτές έχουν επίσης άμεση επίδραση στις κόρες των ματιών σας, κάνοντάς τες να διαστέλλονται. Το έχετε ποτέ προσέξει αυτό; Η συγκεκριμένη συναισθηματική επίδραση συνδυάζεται με τη φυσική αντίδραση της αηδίας σε επίπεδο φυσιολογίας και την ανάγκη διαφυγής.

5. Πόνος

κόρες των ματιών - πονος

Πιθανώς αυτό ήδη το μαντέψατε. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα αντιδρά στην αίσθηση του πόνου και ενεργοποιεί την αντίδραση φυγής. Μία από τις πρώτες αντιδράσεις του σώματός μας όταν πονάμε είναι η διαστολή της κόρης των ματιών.

Γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν ενεργοποιείται η αντίδραση φυγής, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται όλες τις αισθήσεις να λειτουργούν στο ανώτατο επίπεδο. Έτσι η όραση χρειάζεται να είναι 100% οξεία για την ανίχνευση των πιθανών κινδύνων στο περιβάλλον. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

6. Οι κόρες των ματιών και οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τα μάτια μας, και κατά συνέπεια οι κόρες των ματιών μας, είναι πραγματικά ευαίσθητες στις χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Έτσι, για παράδειγμα, αν μια μέρα ξυπνήσετε και προσέξετε ότι οι κόρες των ματιών σας είναι συνεχώς διεσταλμένες, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Πέρα από την πιθανή ύπαρξη κάποιου προβλήματος στον εγκέφαλο, οι διεσταλμένες κόρες μπορούν επίσης να δείχνουν τα εξής:

  • Δηλητήρια ή άλλες χημικές ουσίες στις οποίες είστε αλλεργικοί. Παράδειγμα; Ο φλοιός της χαρουπιάς.
  • Τα καύσιμα για τζετ, το χλωροφόρμιο και ορισμένα ναρκωτικά όπως τα οπιοειδή τείνουν να προκαλούν τη συγκεκριμένη αντίδραση η οποία, όπως αναφέρθηκε, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

7. Νευρολογική νόσος

κόρες των ματιών

Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι πραγματικά σημαντική. Αν μετά από χτύπημα στο κεφάλι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος προσέξει ότι οι κόρες των ματιών σας είναι διεσταλμένες, είναι ζωτικής σημασίας να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ίσως έχετε εσωτερική αιμορραγία ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση παρέμβαση.

Μερικές φορές οι διεσταλμένες κόρες είναι επίσης σημάδι όγκου στον εγκέφαλο ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να γίνει μόνιμη: οι κόρες των ματιών παραμένουν συνεχώς διεσταλμένες και δεν συστέλλονται παρά την έκθεση των ματιών σε κάποια άμεση πηγή φωτός.

Όπως καταλαβαίνετε, οι κόρες των ματιών μας δεν αντανακλούν μονάχα τα συναισθήματά μας αλλά αποτελούν επίσης δείκτη της υγείας μας, κάτι στο οποίο αξίζει να δίνουμε προσοχή για χάρη της ασφάλειάς μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.