Κερατοειδείς υδρογέλης που μπορούν να δώσουν όραση σε εκατομμύρια

Μια νέα θεραπεία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Αυστραλία, μπορεί να αποκαταστήσει την όραση σε εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από ασθένειες του κερατοειδούς. Μάθετε περισσότερα γι' αυτήν την απίστευτη ανακάλυψη εδώ!
Κερατοειδείς υδρογέλης που μπορούν να δώσουν όραση σε εκατομμύρια
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2019

Έχετε ακούσει για τους κερατοειδείς υδρογέλης; Γνωρίστε την κα. Χερνάντεζ. Είναι 60 ετών και υποφέρει από φυσαλιδώδη κερατοπάθεια: κύστες στον κερατοειδή.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, οι πιθανότητες είναι πως θα χάσει την όραση της αργά ή γρήγορα. Για να το αποφύγει αυτό, αποφάσισε να καταφύγει σε μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Η όρασή της δε βελτιώθηκε όμως, έτσι χρειάζεται μια νέα επέμβαση και πρέπει να περιμένει για άλλον δότη κερατοειδούς.

Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς, όπως η κα. Χερνάντεζ.

Δυστυχώς, είναι σπάνιο να βρεθούν δότες γι’ αυτό το μέρος του ματιού που καλύπτει την ίριδα. Επιπλέον, ο κερατοειδής έχει την τάση να εκφυλίζεται με τον καιρό.

Γι’ αυτό, σχετίζεται συχνά η τύφλωση με αυτή την πολύπλοκη κατασκευή η οποία περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό νευρικών απολήξεων σ’ ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

Οι επιστήμονες ψάχνουν για μία εναλλακτική λύση για πολλά χρόνια. Έψαχναν έναν τρόπο να αντικαταστήσουν τον κερατοειδή χωρίς να απαιτείται να περιμένουν για κάποιον δότη, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα απόρριψης.

Η λύση; Κερατοειδής υδρογέλης.

Αυτοί οι προσθετικοί κερατοειδείς αναπτύχθηκαν από τον επιστήμονα βιοχημείας Berkay Ozcelik από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Αυστραλία).

Αυτό θα επέτρεπε στην κα. Χερνάντεζ να έχει έναν συμβατό με το σώμα της κερατοειδή και σε τέλεια κατάσταση, χωρίς να περιμένει για δότη. Ουσιαστικά, θα ανακτούσε την όρασή της.

Διαβάστε τα πάντα γι’ αυτή την απίστευτη ανακάλυψη εδώ.

Κερατοειδείς υδρογέλης: μελλοντική θεραπεία για διάφορους τύπους τύφλωσης

Κερατοειδείς υδρογέλης - Μάτι

Ας δούμε πρώτα τι κάνουν οι κερατοειδείς σας για να καταλάβουμε το αντίκτυπο της απίστευτης αυτής ανακάλυψης. Εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε:

 • Ο κερατοειδής είναι το εξωτερικό στρώμα του ματιού σας.
 • Προστατεύει από μικρόβια, σκόνη και άλλους εξωτερικούς ερεθισμούς.
 • Επιτρέπει στο μάτι σας να συγκεντρωθεί. Όταν σκληρύνει ο κερατοειδής σας ή χάσει την ελαστικότητά του, δεν είστε σε θέση να ξεχωρίσετε τις λεπτομέρειες των αντικειμένων γύρω σας.
 • Ένας υγιής κερατοειδής είναι ενυδατωμένος και διάφανος. Όμως, η ηλικία και ασθένειες όπως αυτή που αναφέραμε παραπάνω, επηρεάζουν τον ιστό και τη λειτουργικότητά του.

Κερατοειδείς που επαναφέρουν την όραση

Τις περισσότερες φορές, όταν έρχεται η συζήτηση για τη δωρεά οργάνων, οι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως τα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά…

Κάτι που δε γνωρίζουν όλοι, ωστόσο, είναι πως οι κερατοειδείς μπορούν να επαναφέρουν την όραση σε εκείνους που την έχουν χάσει. Γι’ αυτό μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα θεωρείται πραγματικά εξαιρετική:

 • Πρώτα απ’ όλα, οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν για κάποιον δότη να αποβιώσει ώστε να δεχθούν το μόσχευμα.
 • Επιπρόσθετα, δεν θα χρειάζεται να δεχθούν παραπάνω από ένα μόσχευμα αν το πρώτο απορριφθεί.
 • Οι κερατοειδείς υδρογέλης θα είναι συμβατοί με τον καθένα ξεχωριστά επειδή θα φτιάχνονται από τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς, για την αποφυγή της πιθανότητας απόρριψης.

Τώρα… πώς ήταν εφικτή αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη;

Τι είναι οι κερατοειδείς υδρογέλης;

Κερατοειδείς υδρογέλης - Κερατοειδής

Να πώς φτιάχνονται αυτοί οι κερατοειδείς:

 • Ενδοθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς καλλιεργούνται στο εργαστήριο πάνω από ένα στρώμα υδρογέλης. Για να γίνει αυτό, παίρνονται δείγματα DNA από τον ασθενή για να αποφευχθεί η απόρριψη.
 • Έπειτα, τα κύτταρα αυτά μεγαλώνουν πάνω στο στρώμα υδρογέλης έως ότου τελικά, να μπορέσει αυτό το λεπτό στρώμα να μπει στο μάτι του ασθενούς μέσω μιας σχεδόν ανεπαίσθητης τομής.
 • Τα νέα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της άντλησης οξυγόνου και νερού στο νέο κερατοειδή για να διατηρείται πάντα ενυδατωμένος και διάφανος.
 • Το στρώμα υδρογέλης είναι λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα (50 μίκρον), και έπειτα από λίγους μήνες διαλύεται μόνη της ώστε τα κύτταρα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς τεχνητή υποστήριξη.

Ο στόχος είναι να γίνει μόνιμος αυτός ο νέος κερατοειδής, να αποφευχθεί η απόρριψη και να μη τον αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ως “ξένο σώμα.”

Μελλοντικές προοπτικές για τους κερατοειδείς υδρογέλης

Κερατοειδείς υδρογέλης - Οπτικό φάσμα

Για την ώρα, όλες οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί σ’ ένα εργαστήριο με αξιοσημείωτο ποσοστό επιτυχίας. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι μιλούν ήδη γι’ αυτό ως μια δραστική θεραπεία για πολλούς τύπους τύφλωσης.

Ακόμα και ο εφευρέτης της, Berkay Ozcelik, θέλει να είναι υπομονετικός.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Θα περιμένουμε για τα αποτελέσματα.

Η καλλιέργεια των κυττάρων του κερατοειδούς ίσως είναι όντως η νέα ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο στο σκοτάδι ή μέσα στις σκιές εξαιτίας εκφυλισμένου ή νοσούντα κερατοειδούς.

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ανθρώπους και ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Delgado C, Edgar, Durán O, Patricia, Neira S, Orlando, & Veloza G, Claudia. (2008). Queratitis por Pseudomonas aeruginosa asociada al uso de lentes de contacto de hidrogel de silicona de última generación: Reporte de un caso. Revista chilena de infectología25(4), 295-300. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000400011
 • Giráldez-Fernández, M.J., Díaz-Rey, A., García-Resua, C., & Yebra-Pimentel-Vilar, E.. (2008). Variaciones diurnas de espesor y curvatura corneal central y paracentral. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología83(3), 183-192. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0365-66912008000300010&lng=es&tlng=es.
 • Córnea Artificial – Definición Y Tratamientos.Web. Apr 26, 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.