Μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο: τα συμπτώματα-κλειδιά

Ο κίνδυνος να αγνοήσουμε ένα "μικρό" εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ότι μπορεί να είναι το προανάκρουσμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως συμβαίνει με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο: τα συμπτώματα-κλειδιά

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η έκφραση μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (ΤΙΑ).

Πρόκειται για επεισόδια που πηγάζουν από την προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Μπορούν, επίσης, να σημαίνουν τον κώδωνα κινδύνου για περισσότερο επικίνδυνες καταστάσεις.

Όπως αποκαλύπτεται και από το όνομά του, το μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται ως παροδικό, διότι δεν έχει παρατεταμένη διάρκεια.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Το σύμπτωμα για το οποίο μιλάμε, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πιθανού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (CVA).

Βασικά, η διαφορά ανάμεσα στο μικρό και στο αγγειακό εγκεφαλικό, είναι η διάρκεια του επεισοδίου. Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την υγεία, αλλά στη δεύτερη, ο ασθενής μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με σοβαρή παράλυση ή ακόμη και με το θάνατο.

Το πρόβλημα είναι ότι τόσο το μικρό όσο και το αγγειακό εγκεφαλικό εγκυμονούν υψηλό κίνδυνο, αν δεν ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Γενική συμπτωματολογία

μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Όταν κάποιος νιώσει ξαφνικά μια πλευρά του προσώπου του να μουδιάζει ή ενόχληση στην όραση, μπορεί να βιώνει την δυσάρεστη εμπειρία ενός μικρού εγκεφαλικού.
  • Η σοβαρή ζάλη και οι έντονοι πονοκέφαλοι που μπορεί να ακολουθήσουν, θα πρέπει να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου.
  • Τα παραπάνω μπορεί να συνοδεύσουν αδυναμία και έλλειψη συντονισμού των άκρων και δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα συμπτώματα του μικρού εγκεφαλικού είναι τα ίδια με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (CVA). Όπως καταλαβαίνετε, και τα δύο χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Η προσωρινή διαταραχή του μικρού εγκεφαλικού μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα ή να έρχεται και να φεύγει μέσα στη μέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια. Η διάρκεια κάθε περίπτωσης διαφέρει.

Πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη αντίδραση, καθώς η αγνόηση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αιτίες του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (TIA)

Οτιδήποτε προκαλεί προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, θεωρείται πιθανή αιτία.

  • Οι θρόμβοι στο αίμα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσει ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν οι θρόμβοι φράζουν τις αρτηρίες και το αίμα δεν ρέει προς τον εγκεφαλικό φλοιό.
  • Αυτό δημιουργεί αξιοσημείωτη πτώση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να καταλήξει σε ένα ανεπιθύμητο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Μια επικίνδυνη παθολογική κατάσταση που συνοδεύεται από λέπτυνση των αρτηριών.
  • Η αγγειίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων, και ασθένειες όπως ο διαβήτης και η αναιμία είναι επίσης πιθανές αιτίες εγκεφαλικής ισχαιμίας.

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλες τις παραμέτρους που μπορεί να συντελέσουν σε αυτόν τον εκφυλιστικό τύπο του κυκλοφορικού συστήματος.

“Αθόρυβα” εγκεφαλικά επεισόδια

μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που το μόνο που αισθάνονται είναι οξύς πόνος στο κεφάλι. Το αντιμετωπίζουν παίρνοντας απλά ένα χάπι.

Στην πραγματικότητα, πολλά είναι τα καταγεγραμμένα επεισόδια ασθενών με παροδική εγκεφαλική ισχαιμία, που το μόνο σύμπτωμά τους ήταν οξύς πόνος στο κεφάλι.

Υψηλές ομάδες κινδύνου για το μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο

Άλλη μια εσφαλμένη γενική αντίληψη είναι ότι τα μικρά εγκεφαλικά αφορούν τους ηλικιωμένους.

Αυτό που είναι αληθές, είναι ότι, μετά τα 55 έτη, πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερες προφυλάξεις. Υπάρχει σημαντικός αριθμός νεότερων ανθρώπων, που ήρθαν αντιμέτωποι με το παθολογικό αυτό φαινόμενο.

Οι υψηλές ομάδες κινδύνου είναι:

Οι παραπάνω ομάδες κινδύνου αποδεικνύουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι η καλύτερη λύση για να εμποδίσουμε την εμφάνιση των επικίνδυνων συμπτωμάτων και επιπτώσεων ενός μικρού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόληψη μικρού εγκεφαλικού

μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο

Γενικά, όλα οδηγούν σε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά και στην αποφυγή του καπνίσματος ως τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του μικρού εγκεφαλικού.

Μια θαυμάσια ιδέα είναι, επίσης, οι αεροβικές ασκήσεις, που ενθαρρύνουν την καλή εσωτερική κυκλοφορία.

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες σημειώνουν ότι η λήψη μιας ασπιρίνης την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Είναι αλήθεια ότι η ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και άμεσα στον οργανισμό. Επομένως, συνιστάται η λήψης της μετά την εμφάνιση ενός μικρού εγκεφαλικού, για να προλάβετε την εκδήλωση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (CVA).

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια, τους κινδύνους και τις συνέπειες που επιφέρει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ). Οτιδήποτε μπορεί να ξεκινήσει με μια απλή ζάλη, μπορεί να καταλήξει σε κάτι περισσότερο σοβαρό, αν δεν προσέχετε.

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε υποστεί μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να μεταβείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Κάθε λεπτό μετρά και οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού συμβάντος μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές, αν ζητήσετε ιατρική βοήθεια την κατάλληλη στιγμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.