8 τεστ υγείας που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

Οι πρησμένοι αστράγαλοι και τα πρησμένα γόνατα μπορούν να σας δείξουν αν έχετε κατακράτηση υγρών. Για να την αντιμετωπίσετε, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό, να μειώσετε την κατανάλωση του αλατιού και να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.
8 τεστ υγείας που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφορα τεστ υγείας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για να ελέγξετε την όρασή σας, την τροφική δυσανεξία, την υγεία του πεπτικού σας συστήματος καθώς και πολλοί άλλοι τρόποι που μπορούν να σας δείξουν αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με το σώμα σας. Αν κάνετε αυτά τα τεστ υγείας τακτικά θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε την υγεία σας και να προσδιορίσετε αν είναι απαραίτητο να δείτε κάποιον ειδικό. Θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε μόνοι σας αυτά τα τεστ;

Γεύση

Για αυτό το τεστ θα χρειαστείτε λίγο μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής, το οποίο θα εφαρμόσετε στην γλώσσα σας χρησιμοποιώντας λίγο βαμβάκι. Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα με ένα μεγεθυντικό φακό μετρώντας τους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται κοντά στο μπροστινό τμήμα της γλώσσας σας. Αν μετρήσετε 20 ή και περισσότερα μπλε σημεία τότε έχετε πολύ καλή αίσθηση της γεύσης και χαρακτηρίζεστε με τον όρο “υπεργευστικό άτομο” (από τον όρο supertaster στα αγγλικά). Σύμφωνα με ορισμένα άρθρα, αυτό δεν είναι καλό καθώς τα υπεργευστικά άτομα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ορισμένα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο και το λάχανο, έχουν πιο πικρά συστατικά τα οποία προλαμβάνουν τον καρκίνο αλλά οι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να είναι πραγματικά δυσάρεστες για ένα υπεργευστικό άτομο. Βασικά, η συσχέτιση ενός υπεργευστικού ατόμου με το μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου οφείλεται στην ευαισθησία του ατόμου αυτού στα λαχανικά. Αυτά διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που είναι ιδανικά για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Κατακράτηση υγρών

κατακράτηση υγρών

Για να κάνετε ένα τεστ υγείας για την κατακράτηση υγρών, πιέστε δυνατά με τον αντίχειρά σας και με κατεύθυνση προς τα κάτω σε τρία ή τέσσερα σημεία των άνω και κάτω τμημάτων των ποδιών. Αν η περιοχή που πιέζετε παραμένει λευκή για ορισμένα δευτερόλεπτα εφόσον απομακρύνετε τον αντίχειρά σας τότε έχετε κατακράτηση υγρών. Μπορείτε να το καταλάβετε επίσης, αν παρατηρήσετε ότι έχετε πρησμένα γόνατα ή πρησμένους αστραγάλους. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και η εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφών από τη διατροφή σας. Είναι επίσης καλό να πίνετε περισσότερο νερό.

Αναιμία

Η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της αναιμίας. Για να ελέγξετε αν έχετε αναιμία, τεντώστε το χέρι σας με την παλάμη σας στραμμένη προς τα πάνω και πιέστε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω. Αν μετά από μερικά δευτερόλεπτα το χέρι σας φαίνεται πιο άσπρο και ιδίως οι βαθιές γραμμές τότε αυτό μπορεί όντως να δείχνει κάποιο πρόβλημα. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό, ο οποίος θα σας το επιβεβαιώσει με τη σχετική διάγνωση. Αν έχετε αναιμία, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πράσινων φυλλωδών λαχανικών θα σας βοηθήσει αρκετά.

Τεστ υγείας για τροφική δυσανεξία

μαγειρική σόδα

Αδειάστε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι με νερό και πιείτε το. Αν ρευτείτε αμέσως μετά, τότε αυτό είναι πολύ καλό σημάδι. Όταν βάζετε μια αλκαλική ουσία στο στομάχι, δημιουργούνται αέρια. Αν δεν ρευτείτε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα επίπεδα των οξέων του στομάχου είναι χαμηλά και δεν απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Δείτε το άρθρο: Σημάδια που δείχνουν πως πιθανόν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Όραση

Αν θέλετε να κάνετε ένα τεστ υγείας στην όρασή σας κάντε 20 μεγάλα βήματα πίσω από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Έπειτα, κοιτάξτε την πινακίδα του. Μπορείτε να διαβάσετε καθαρά τους αριθμούς της πινακίδας; Αν τους βλέπετε αλλοιωμένους ή θολά, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Το καλύτερο είναι να δείτε κάποιον οφθαλμίατρο.

Χοληστερόλη

Για να ελέγξετε αν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας είναι υψηλά, παρατηρήστε το δέρμα πάνω και κάτω από τα μάτια..Έχει καθόλου κίτρινες κηλίδες; Αυτά είναι αποθέματα λίπους που υποδεικνύουν την υψηλή χοληστερόλη. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε κάποιο γιατρό και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Αυτές οι μικρές μπάλες λίπους εμφανίζονται μόνο όταν η χοληστερόλη σας είναι πολύ υψηλή για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: 10 συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε

Υγεία του πεπτικού συστήματος

τεστ υγείας

Πολλές φορές κατά την πέψη ορισμένων τροφών μπορεί να αισθάνεστε αμέσως φουσκωμένοι, πρησμένοι ή κάπως “βαρύ” το στομάχι σας. Αν θέλετε να μάθετε αν αυτό οφείλεται σε τροφική δυσανεξία κάντε το ακόλουθο τεστ:

Πριν καταναλώσετε κάποια τροφή που θεωρείται ότι ενοχλεί το στομάχι σας, ελέγξτε την πίεσή σας. Στη συνέχεια, καταναλώστε μια μέτρια έως μεγάλη μερίδα από αυτή την τροφή και ελέγξτε ξανά την πίεσή σας. Αν παρατηρήσετε ότι η πίεσή σας έχει ανέβει πάνω 10 το λεπτό τότε πιθανότατα αυτό οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία.

Λειτουργία των πνευμόνων

Θέλετε να ελέγξετε τη λειτουργία των πνευμόνων σας καθώς και άλλα πιθανά προβλήματα; Σταθείτε περίπου 30 εκατοστά μακριά από ένα αναμμένο κερί και εκπνεύστε με ανοιχτό το στόμα. Μήπως παρατηρείτε κάποιον περίεργο ήχο; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε πιθανότατα πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι άσθματος και ειδικά αν συνηθίζετε να βήχετε το βράδυ. Αν δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα αλλά αισθάνεστε ότι οι πνεύμονές σας δεν είναι τόσο ευέλικτοι όσο θα έπρεπε, τότε πιθανότατα δεν βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.