Δυσανεξία στη λακτόζη: ποια είναι τα σημάδια

Γνωρίζατε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς να το ξέρετε; Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα σοβαρή, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας. Μάθετε για τα συμπτώματα και τη διάγνωση.
Δυσανεξία στη λακτόζη: ποια είναι τα σημάδια

Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγούστου, 2019

Παρότι κάποιοι μπορεί να πουν ότι οι τροφικές αλλεργίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, είναι εφεύρεση του νέου αιώνα, στην πραγματικότητα υπάρχουν από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να πίνουν γάλα και να τρώνε καρπούς και όσπρια.

Σήμερα θα σας πούμε σχετικά με τα σημάδια που παρουσιάζει η δυσανεξία στη λακτόζη, ώστε να προσδιορίσετε εάν έχετε ή όχι προβλήματα με τη χώνεψη αυτής της τροφής.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Δυσανεξία στη λακτόζη

Οι σταδιακές γενετικές αλλαγές των ανθρώπων μας επέτρεψαν να πίνουμε γάλα και στην ενήλικη ζωή μας.

Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετό από το ένζυμο για να απορροφήσουν τη λακτόζη. Τότε είναι που συμβαίνει η δυσανεξία.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια διαταραχή η οποία έρχεται από την έλλειψη στο ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη χώνεψη της λακτόζης. Όταν δεν απορροφάται σωστά από το σώμα σας, η ζάχαρη του γάλακτος περνάει στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται και προκαλεί αέρια.

Η κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού ή παγωτού από ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη δεν προκαλεί σοβαρή ή ανεπανόρθωτη ζημιά στην εντερική οδό, αλλά κυρίως προσωρινά συμπτώματα.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως έχουν αυτό το πρόβλημα ενώ στην πραγματικότητα έχουν υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων, κοιλιοκάκη ή φλεγμονή στο έντερο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία του κόσμου με δυσανεξία έχει πρωτογενή δυσανεξία στη λακτόζη. Με άλλα λόγια, μπορούν να πιούν ένα ποτήρι γάλα (ή αντίστοιχα γαλακτοκομικά προϊόντα) χωρίς κανένα σύμπτωμα, ακόμη και να φάνε γαλακτοκομικά προϊόντα με τα γεύματά τους χωρίς εντερικά προβλήματα.

Έχουν επίσης την επιλογή να καταναλώνουν προϊόντα με χαμηλή λακτόζη ή να παίρνουν συμπληρώματα λακτάσης.

Συμπτώματα από τη δυσανεξία στη λακτόζη

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη δείχνει σημάδια κάπου ενδιάμεσα σε 30 λεπτά και 2 ώρες αφότου έχετε φάει ή πιει τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το άτομο, την ποσότητα που έχει καταναλωθεί, και πόσο πολύ (ή λίγο) ένζυμο λακτάσης υπάρχει στο στομάχι του.

Να διευκρινίσουμε, τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν πάντα δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορεί να “μοιράζονται” με άλλες παθήσεις ή γαστρεντερικές διαταραχές (ειδικά με τη γρίπη στομάχου).

Μία “συμβουλή” η οποία μπορεί να βοηθήσει είναι να βλέπετε την ώρα που εμφανίζονται τα συμπτώματα. Αν είναι μετά την κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού, τυριού, παγωτού, κλπ., είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στη δυσανεξία στη λακτόζη.

Ορίστε γιατί:

  • Η ζύμωση της λακτόζης από τα βακτήρια του εντέρου, παράγει πιο όξυνα κόπρανα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό ή κάψιμο όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα.
  • Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει επίσης πρήξιμο ή κοιλιακό πόνο και περισσότερα αέρια (τα οποία διαρκούν αρκετές ώρες αφότου καταναλώσετε γαλακτοκομικά).
  • Είναι πιθανό τα κόπρανα και τα αέρια να μυρίζουν άσχημα και έντονα.

Η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα μπορούν να πάνε χέρι με χέρι με τη δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς προκαλεί ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα. Κοινές είναι και οι στομαχικές κράμπες επίσης.

Η δυσανεξία στη λακτόζη στα παιδιά και τους έφηβους σημαίνουν συχνά ναυτία ή εμετός.

Για χρόνιες περιπτώσεις (δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη) μπορεί επίσης να δείτε:

  • Αξιοπρόσεχτη απώλεια βάρους
  • Περιπρωκτική ερυθρότητα
  • Κοιλιακούς σπασμούς
  • Υπερβολική διάρροια

Επιπλέον, άνθρωποι με τέτοιες περιπτώσεις βιώνουν δερματικά προβλήματα, υπερβολική κόπωση και πόνο στα άκρα τους.

Πώς ανιχνεύω τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Πώς ανιχνεύεται η δυσανεξία στη λακτόζη

Αν πιστεύετε ότι έχετε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να δείτε κάποιον ειδικό. Ένας επαγγελματίας θα είναι σε θέση να διαγνώσει τα συμπτώματά σας.

Οι συχνότερες εξετάσεις είναι:

Δοκιμή γλυκαιμικής απόκρισης

  • Πρώτα, σας παίρνουν αίμα για να μετρηθούν τα αρχικά γλυκαιμικά επίπεδα.
  • Έπειτα, σας δίνεται μια μεγάλη δόση λακτόζης, 50 γραμμάρια κάθε 30 λεπτά για 2 ώρες (4 δόσεις).
  • Τέλος, σας παίρνουν πάλι αίμα για να μετρηθεί η γλυκόζη.

Αν οι μετρήσεις είναι ίδιες, τότε η λακτόζη δεν δρα όπως θα έπρεπε.

Ωστόσο, η εξέταση αυτή δεν είναι πολύ συγκεκριμένη, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαταραχές οι οποίες μπορούν να αλλοιώσουν τη γλυκαιμία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Έλεγχος αναπνοής με υδρογόνο

Έλεγχος αναπνοής με υδρογόνο

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο για την ανίχνευση της δυσανεξίας . Το άτομο καταναλώνει ένα μείγμα λακτόζης σε δεκαπεντάλεπτα διαστήματα, έπειτα φυσάει σε μία αεροστεγή σακούλα.

Όταν τα σάκχαρα του γάλακτος δεν χωνεύονται και πηγαίνουν στο έντερο, χρησιμοποιούνται ως φαγητό από τα βακτήρια και παράγουν υδρογόνο.

Γι’ αυτό, αν η αναπνοή σας έχει καλή ποσότητα υδρογόνου, είναι πιθανόν πρόβλημα εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη.

Βιοψία του λεπτού εντέρου για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Για τη διενέργεια αυτής της εξέτασης χρησιμοποιείται είτε ένα οισοφαγικό είτε ένα γαστρεντερικό ενδοσκόπιο.

Τα κομμάτια του ιστού που συλλέγονται αναλύονται στο εργαστήριο για να διευκρινιστεί η παρουσία ή απουσία λακτόζης στη βλέννα.

Εξέταση οξύτητας κοπράνων

Η εξέταση αυτή είναι κυρίως για μικρά παιδιά όπου, λόγω της ηλικίας, οι υπόλοιπες εξετάσεις είναι είτε επικίνδυνες είτε μη πρακτικές.

Γενετική εξέταση

Ο στόχος αυτής της εξέτασης είναι να ανιχνεύσει την πρωτογενή δυσανεξία, η οποία προκαλείται από το γονίδιο MCM6.

Παίρνεται δείγμα αίματος ή σάλιου για ν’ αναλυθούν δύο πολυμορφισμοί που σχετίζονται με αυτή την πάθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.