Άχρηστα λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις

18 Ιανουαρίου 2019
Τα λόγια σας πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που δείχνουν ότι πραγματικά αισθάνεστε όσα λέτε, διαφορετικά είναι άχρηστα λόγια και καλύτερα να μην τα λέτε.

Αν δεν συνοδεύονται από πράξεις, αυτά που λέτε δεν μετράνε, δεν έχουν σημασία και είναι άχρηστα λόγια. Αναμφισβήτητα, ακόμα και στο στενό κύκλο φίλων σας υπάρχει κάποιο άτομο που συχνά φέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Το ότι είμαστε άνθρωποι σημαίνει πως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Δίνουμε υποσχέσεις, κάνουμε σχέδια και στολίζουμε τα λόγια μας με μεγάλες ελπίδες και όμορφα όνειρα.

Όμως, όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας ή προκύπτει κάποια ανάγκη, δεν υπάρχει τίποτα. Όλα όσα ειπώθηκαν και όλες οι υποσχέσεις εξανεμίζονται σαν καπνός.

Αυτός ο αραιός καπνός ξεφεύγει από κάποιο ανοιχτό παράθυρο. Στη συνέχεια, χωρίς αμφιβολία, ακολουθούν η απογοήτευση, το κενό και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Στην συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται το άρθρο των Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P.

Επειδή συνεχώς απαιτούμε συνέπεια, σεβασμό και υπευθυνότητα από τους άλλους ανθρώπους, είναι σημαντικό να δείχνουμε την ίδια ευγένεια προς αυτούς.

Αν δίνετε μια υπόσχεση, να προσπαθείτε να την τηρείτε. Αν αγαπάτε, αποδείξτε το. Αν δεν αγαπάτε, μη λέτε ψέματα.

Σήμερα σας προτείνουμε να σκεφτείτε περισσότερο πάνω σε αυτό.

Άχρηστα λόγια και προσωπική ευθύνη

Τα πράγματα όπως το να είστε καλοί γονείς, να έχετε υγιή αυτοεκτίμηση και να σέβεστε τους συνανθρώπους σας τηρούνται σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιείτε, επειδή αποτελούν προσωπική σας ευθύνη.

Ωστόσο, από την παιδική σας ηλικία αρχίσατε να καταλαβαίνετε τη δύναμη των λέξεων. Υπάρχουν λόγια που πληγώνουν και λόγια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ωριμότητα και τη σιγουριά σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Βρείτε μια συνήθεια για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.

 

Όμως μια πτυχή που έχει ζωτική σημασία όταν εκπαιδεύετε τα παιδιά σας είναι το να λέτε με πράξεις αυτά που λέτε με λόγια.

Αν αγαπάτε τα παιδιά σας, δείξτε το στηρίζοντάς τα και κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι είναι ικανά να επιτύχουν οτιδήποτε θελήσουν.

Επιπλέον, αν δίνετε μια υπόσχεση σε ένα παιδί, πρέπει να την τηρείτε. Αν όχι, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργήσετε ένα κενό και το παιδί σας τελικά θα σταματήσει να σας εμπιστεύεται.

Τα λόγια σας δεν μεταδίδουν απλώς μηνύματα. Τα χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο ανάμεσα σε όσα λέτε και όσα κάνετε. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή ισορροπία.

Άχρηστα λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις

Αν με αγαπάς, απόδειξέ το

Η αγάπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από λόγια. Οι προσωπικές σχέσεις δεν μπορούν να ακμάσουν μόνο με λόγια ή φράσεις στοργής.

 • Μια σχέση, πάνω απ’όλα, περιλαμβάνει μια σειρά από καθημερινές πράξεις που συνδέονται για να δημιουργήσουν ένα σύνολο.
 • Είναι ένα σύμπαν ή ένα φρούριο όπου όλα τα λόγια μεταφράζονται σε πράξεις, όπου τα δύο μέρη της σχέσης είναι θαρραλέα και ρισκάρουν το ένα για το άλλο.
 • Αν αγαπάτε, ενεργήστε. Αν αγαπάτε, υπερασπιστείτε.
 • Και κάτι ακόμα: αν σημαίνετε κάτι για το άτομο που αγαπάτε, είτε πρόκειται για φίλο είτε για μέλος της οικογένειας, πρέπει να δείχνετε την αγάπη σας μέσω της εμπιστοσύνης και της άνευ όρων στήριξης.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ζήστε τη ζωή σας και ξεχάστε την ηλικία σας.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την «αθέτηση υποσχέσεων»

Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν στον κόσμο άτομα που είναι επαγγελματίες στην «αθέτηση υποσχέσεων». Πρόκειται για τους ανθρώπους που είναι τεχνίτες του να λένε κούφια, ψεύτικα και άχρηστα λόγια.

 • Ίσως γνωρίζετε κάποιο συγγενή σας που είναι έτσι, ή ακόμα και ο σύντροφός σας μπορεί να ανήκει στο ίδιο προφίλ.
 • Οι άνθρωποι αυτοί σας κάνουν να πιστεύετε πράγματα που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που, για ένα διάστημα, πιστεύετε τις δικαιολογίες τους, μέχρι που λίγο-λίγο αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι η μοναδική τους προτεραιότητα είναι ο εαυτός τους.

Οι σχέσεις αυτές είναι πολύ επικίνδυνες.

Το μόνο που σας δίνουν είναι μακρόχρονη αναμονή και ψεύτικη ελπίδα. Ανέχεστε την κατάσταση για λίγο περισσότερο καιρό επειδή υπάρχει στοργή ή αγάπη. Τελικά όμως το πιο βαρύ συναίσθημα είναι το κενό που αισθάνεστε και η μοναξιά που δημιουργούν τα άχρηστα λόγια.

Άχρηστα λόγια και προσωπική ευθύνη

Πώς θα πρέπει να ενεργείτε σε αυτές τις καταστάσεις;

 • Ένα άτομο μπορεί να σας απογοητεύσει μία, δύο ή τρεις φορές. Όμως, όταν η απογοήτευση γίνει ρουτίνα, είναι ώρα να ενεργήσετε.
 • Απαιτήστε συνέπεια. Αν κάποιος σας λέει κάθε μέρα πόσο σας σέβεται, σας εκτιμάει και σας αγαπάει –όμως ξέρετε ότι δεν είναι ποτέ δίπλα σας όταν τον χρειάζεστε– μην τον εμπιστεύεστε.

Όποιος θέλει να είναι μαζί σας, θα είναι εκεί «στα εύκολα και στα δύσκολα».

Προσπαθείτε, πάνω απ’όλα, να εφαρμόζετε οι ίδιοι αυτά που ζητάτε από τους άλλους. Στηρίζετε, εκτιμάτε και δείχνετε στοργή σε καθημερινή βάση σε εκείνους που αγαπάτε, χωρίς να περιμένετε τις ξεχωριστές στιγμές.

Αν οι άνθρωποι γύρω σας είναι επαγγελματίες στην «αθέτηση υποσχέσεων» και τεχνίτες στα άχρηστα λόγια, κρατήστε τους σε απόσταση.

Άχρηστα λόγια

Το τίμημα που πληρώνετε για αυτό το είδος βλαβερής σχέσης είναι πολύ υψηλό και καταστροφικό.

Όπως γνωρίζουμε καλά, αυτό το είδος ανθρώπου είναι ιδιαίτερα δυναμικό και θα εμφανίζεται πάντα στην καθημερινή ζωή σας.

Επίσης το συναντάτε τόσο συχνά που τελικά αναπτύσσετε ένα είδος «διαισθητικού ραντάρ», το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να αναγνωρίζετε αμέσως τους ανθρώπους που παίζουν με τη φαντασιοπληξία, που παραπλανούν και εξαπατούν με ψεύτικα λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, να μένετε πάντα μακριά από αυτούς τους ανθρώπους.

 • Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P. (2004). Inteligencia emocional, calidad de las relaciones interpersonales y empatía en estudiantes universitarios. Clínica y Salud: Revista de Psicología Clínica y Salud15(4), 117–137. https://doi.org/10.1007/s10888-011-9204-1
 • Gorostiaga, A., Balluerka, N., & Soroa, G. (2012). Evaluación de la empatía en el ámbito educativo y su relación con la inteligencia emocional. Revista de Educacion, (364), 12–38. https://doi.org/10.4438/1988-592X-RE-2014-364-253
 • Fernández Poncela, A. M. (2002). Estereotipos y roles de género en el refranero popular : charlatanas, mentirosas, malvadas y peligrosas. Proveedores, maltratadores, machos y cornudos. Biblioteca A46, 157.