Βρείτε μια συνήθεια για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

Γνωρίζατε ότι η άσκηση εκτός από το ότι κάνει καλό στο σώμα μας, συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών και μας βοηθά να έχουμε μια θετική στάση προς τον εαυτό μας; Αφιερώστε μόνο 30 λεπτά την ημέρα και απολαύστε αυτά τα οφέλη.
Βρείτε μια συνήθεια για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2019

Βρείτε μια συνήθεια για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που πρέπει να αμφισβητούμε. Όσο περισσότερο αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας επηρεάζουν άμεσα και τη σωματική σας υγεία.

Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για τη διατροφή του όσο ένα άτομο που είναι πιο ευχαριστημένο με τον εαυτό του. Εσείς αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας; Σας αρέσει ο εαυτός σας έτσι όπως είναι;

Αν η απάντηση και στις δυο ερωτήσεις είναι όχι ή δεν είστε απόλυτα σίγουροι, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συνήθειες για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής σας.

Καθησυχάστε την αρνητική εσωτερική φωνή σας για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση προέρχεται συνήθως από τα πράγματα που λέτε στον εαυτό σας. Όλος ο κόσμος θα μπορούσε να επικρίνει πολλές πτυχές της ζωής σας. Αλλά, αν εσείς αισθάνεστε άνετα με το ποιοι είστε, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία.

Από την άλλη πλευρά, όταν η κριτική ή η δολιοφθορά προέρχεται από μέσα σας τότε τίποτα από όσα κάνετε δεν θα είναι καλό. Μπορεί να είστε το πιο καλοσυνάτο και φιλικό άτομο στη γη αλλά παρόλα αυτά αισθάνεστε ότι αυτό δεν αρκεί.

Όταν λέμε να καθησυχάσετε την εσωτερική φωνή σας, εννοούμε να σταματήσετε να λέτε πράγματα όπως:

  • “Είμαι άσχημος/η”
  • “Είμαι ανίκανος/η να κάνω οτιδήποτε”
  • “Δεν είμαι αρκετά καλός/ή”
  • “Κανείς δεν με συμπαθεί”

Δεν είναι εύκολη διαδικασία καθώς αυτή η εσωτερική φωνή συνεχίζει να μιλά ακόμη και όταν δεν σκέφτεστε. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να μάθετε να επικοινωνείτε με τον εαυτό σας. Θα ανακαλύψετε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η συνήθεια για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης θα αρχίσει να βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σας.

Σταματήστε να περιμένετε την έγκριση των άλλων

Μήπως στηρίζετε την αυτοεκτίμησή σας σε αυτά που πιστεύουν οι άλλοι για σας; Και φυσικά θέλετε οι φίλοι και η οικογένειά σας να εγκρίνουν αυτά που κάνετε. Αλλά δεν μπορείτε να στηρίζεστε στην έγκρισή τους για να είστε ευτυχισμένοι.

Είναι σημαντικό να μάθετε να παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις με βάση αυτά που θέλετε και χρειάζεστε εσείς. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές πρέπει να προχωράτε σε άλλο μονοπάτι από τους υπόλοιπους. Και αυτό δεν είναι κακό, είναι μέρος της προσωπικής σας ανάπτυξης και υποδεικνύει ότι βελτιώνεστε σαν άτομο.

Η πιο σημαντική συνήθεια για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης είναι να κάνετε πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους.

Άσκηση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

Η άσκηση είναι γενικά μια συνήθεια που βελτιώνει την αυτοεκτίμηση. Για τους αρχάριους, παράγει ενδορφίνες που τους κάνουν να αισθάνονται πιο άνετα και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Εκτός αυτού, όταν έχετε ένα σώμα που βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, σίγουρα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε αλλά μόλις καταφέρετε να αποκτήσετε καλές συνήθειες θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να διακόψετε αυτή τη ρουτίνα! Σας προτείνουμε αν δεν έχετε συνηθίσει να κάνετε ασκήσεις, να ξεκινήσετε με αργό ρυθμό.

Μια καλή ιδέα είναι να ασκείστε 30 λεπτά την ημέρα αλλά μπορείτε να αρχίσετε με 10 ή 15 λεπτά τις πρώτες εβδομάδες.

Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας

Μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε τεράστιες αδυναμίες ή μειονεκτήματα σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους που σας περιβάλλουν. Ίσως να έχετε δίκιο αλλά θα πρέπει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι. Τα χαρακτηριστικά, οι αρετές και οι ατέλειές σας, σας καθιστούν μοναδικούς.

Μερικές φορές είναι κάπως επίπονο να αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε όλα όσα θα θέλαμε να είμαστε. Αλλά να θυμάστε ότι έχετε μερικές ξεχωριστές αρετές που για τους άλλους είναι σημαντικές. Αντί να ανησυχείτε για το τι μπορεί να χάνετε στη ζωή σας, είτε είστε υπέρβαροι είτε έχετε μια δουλειά που απεχθάνεστε, αρχίστε να εκτιμάτε τα πράγματα που έχετε.

Η αυτοεκτίμησή σας θα βελτιωθεί όταν θα αρχίσετε να εκτιμάτε τους φίλους, την οικογένειά σας και τόσα άλλα όμορφα πράγματα που έχετε στη ζωή σας. Μερικές φορές μια απλή αλλαγή στις αντιλήψεις μας αρκεί για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Να είστε κοινωνικοί

γυναικεία φιλία

Ο κοινωνικός κύκλος είναι σημαντικός για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής μας. Όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας στηρίζουν, αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.

Επιπλέον, όταν περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας, αυτό μας βοηθά να εξαλείψουμε το στρες. Να θυμάστε ότι το στρες επηρεάζει αρνητικά το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Αφιερώστε χρόνο και μιλήστε με φίλους, δημιουργήστε και μοιραστείτε αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Βεβαιωθείτε ότι περιβάλλεστε από ανθρώπους θετικούς και γεμάτους υποστήριξη. Η αρνητική κριτική και οι τοξικές σχέσεις είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αυτοεκτίμησής σας.

Φτιάξτε μια λίστα με τις αρετές και τις αξίες σας

Το να είμαστε γενναιόδωροι με τον εαυτό μας είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Όταν μπορέσετε να δείτε τον εαυτό σας με αγάπη και αποδεχτείτε αυτό που είστε τότε η αυτοεκτίμησή σας θα ανέβει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια απλή θετική συνήθεια, φτιάχνοντας μια λίστα με όλες τις αρετές σας.

Στην αρχή θα είναι δύσκολο να το κάνετε. Αν δείτε ότι έχετε κολλήσει, ζητήστε λίγη βοήθεια από κάποιο στενό φίλο ή συγγενή. Θα δείτε ότι μετά από μια ειλικρινή συζήτηση, θα έχετε μια πιο καθαρή εικόνα των αρετών σας οι οποίες σας καθιστούν μοναδικούς.

Ελέγξτε ξανά τη λίστα και προσθέστε νέες αρετές που μπορεί να ανακαλύψετε. Με αυτό τον τρόπο κάθε πρωί θα μπορείτε να την ξαναδιαβάσετε και να την τροποποιείτε αναλόγως. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας: κάθε αρετή είναι σημαντική.

Αποφύγετε την τελειομανία, για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης

Όλοι έχουμε ατέλειες. Το κλειδί για να έχουμε υγιή αυτοεκτίμηση είναι να μάθουμε να αποδεχόμαστε αυτό το κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Αν προσπαθήσετε να εξαλείψετε όλα τα ελαττώματά σας θα καταφέρετε να είστε δυστυχισμένοι.

Αν επικεντρωθείτε σε αυτά, με την πάροδο του χρόνου θα βλέπετε τη ζωή σας μόνο αρνητικά. Είναι ανθυγιεινό και δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε να ανησυχείτε για αυτά.

Το πρώτο βήμα είναι να θέσετε όρια στον εαυτό σας όταν κάνετε σχέδια. Μην προσπαθείτε να κάνετε πράγματα που δεν μπορείτε – επικεντρωθείτε στο παρόν και στο τώρα.

Η υγιής αυτοεκτίμηση αποτελεί τον πυλώνα μιας ευτυχισμένης ζωής

Ασχοληθείτε με μια συνήθεια που σας αρέσει για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Αν δεν σας αρέσει η ζωή σας όπως είναι, πρέπει να προσπαθήσετε να την αλλάξετε. Απλά δοκιμάστε να το κάνετε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να απολαμβάνετε την κάθε μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.