Αιμορραγία από τον πρωκτό: Γιατί συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές η αιμορραγία από τον πρωκτό προκαλείται εξαιτίας αιμορροΐδων ή πρωκτικών ραγάδων.
Αιμορραγία από τον πρωκτό: Γιατί συμβαίνει;

Τελευταία ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου, 2020

Η αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να είναι τρομακτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για σύμπτωμα του καρκίνου του εντέρου. Όμως, το αίμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες και δεν είναι όλοι τους σοβαροί.

Ο Norberto Mañas, ειδικός στη μονάδα πεπτικού συστήματος στη Νοσοκομειακή Κλινική του San Carlos στη Μαδρίτη, επισημαίνει:

“Είναι φυσικό ν’ ανησυχείτε επειδή το αίμα είναι φρικιαστικό. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως, πολύ συχνά η αιμορραγία από τον πρωκτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε κάτι κακό. Παρόλα αυτά, αυτός δεν είναι λόγος για να μην πάτε στον/η γιατρό σας, ειδικά αν είστε άνω των 50 ετών.

Εξαιτίας της συχνότητάς της και της πιθανής σοβαρότητάς της, στο σημερινό μας άρθρο θα σας εξηγήσουμε τις πιθανές αιτίες της αιμορραγίας από τον πρωκτό.

Πώς εμφανίζεται το αίμα στα κόπρανα;

Άνδρας πιάνει τα οπίσθιά του

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Για την ακρίβεια, σε πολλές περιπτώσεις,  μπορεί να μην είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Οι κύριοι τρόποι για να το παρατηρήσετε είναι:

 • Να δείτε το αίμα μόνοι/ες σας. Συνήθως ποτίζει το χαρτί αφού σκουπιστείτε. Επίσης, ίσως το δείτε να στάζει αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, και αυτό εξαιτίας αιμορραγίας στο άκρο του εντέρου ή στον πρωκτό. Τέλος, είναι το είδος αίματος που έρχεται μαζί με τις αιμορροΐδες ή τις ραγάδες.
 • Μαύρα κόπρανα. Πρόκειται για κόπρανα με βαθύ σκούρο χρώμα και άσχημη μυρωδιά. Οφείλονται συνήθως στην αιμορραγία του άνω μέρους του πεπτικού συστήματος. Για την ακρίβεια, αυτή η αιμορραγία είναι πιο σοβαρή από την προηγούμενη.
 • Κόπρανα αναμεμειγμένα με αίμα ή θρόμβους. Αυτά εμφανίζονται συνήθως σε ασθένειες με φλεγμονή στο έντερο. Ίσως εμφανιστούν και όταν υπάρχουν πολύποδες, ακόμη και καρκίνος.
 • Κρυμμένο αίμα. Αυτός ο τύπος δεν είναι ορατός με το μάτι. Μόνο μία ιατρική εξέταση μπορεί να τον ανιχνεύσει. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα, όπως η αναιμία, χωρίς προφανή λόγο ίσως δείχνουν ότι υπάρχει κρυμμένο αίμα στα κόπρανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εκτελεστεί κολονοσκόπηση από έναν/μία γιατρό.

Αιμορραγία από τον πρωκτό – Τι την προκαλεί;

Όπως προαναφέραμε, ο πιο ανησυχητικός λόγος είναι ο καρκίνος του εντέρου. Όμως, δεν είναι η μοναδική αιτία πρόκλησης αιμορραγίας. Άλλες αιτίες είναι:

Γυναίκα με πόνο στο στομάχι
 • Αιμορροΐδες. Πρόκειται για διεσταλμένες φλέβες στον πρωκτό και το ορθό. Εμφανίζονται περιστασιακά στους 3 από τους 4 ενήλικες. Επίσης, η συχνότερη αιτία πρόκλησής τους είναι η υπερβολική πίεση κατά τη δυσκοιλιότητα. Ακόμη, είναι πολύ συχνές στις μητέρες.
 • Ραγάδες του πρωκτού. Αυτές είναι μικρές σχισμές στη βλεννογόνο μεμβράνη που καλύπτει τον πρωκτό. Μπορεί να συμβεί μετά την αποβολή μεγάλων, σκληρών κοπράνων. Σχετίζονται και αυτές με τη δυσκοιλιότητα.
 • Εκκόλπωμα. Πρόκειται για μικρούς όγκους στο παχύ έντερο και η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία.
 • Εντερικοί πολύποδες. Πρόκειται για επιπλέον ιστούς οι οποίοι αναπτύσσονται συχνά στο παχύ έντερο. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι επικίνδυνοι. Παρόλα αυτά, ορισμένοι είναι καρκινογόνοι.
 • Γαστρικά έλκη ή έλκη δωδεκαδακτύλου. Αυτά είναι πληγές στα τοιχώματα του στομάχου ή του εντέρου. Όπως με άλλα προβλήματα του οισοφάγου, μπορούν να οδηγήσουν σε μαύρα κόπρανα.
 • Ορισμένες αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία. Η αγγειίτιδα ή αγγειοδυσπλασία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τον πρωκτό.
 • Κάποιες λοιμώξεις.
 • Φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα κρύβονται συνήθως πίσω από την αιμορραγία από τον πρωκτό.

Τι να κάνετε αν έχετε αιμορραγία από τον πρωκτό

Όπως μπορείτε να δείτε, η αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Επίσης, η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και έτσι μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό απ’ όσο νομίζετε. Γι’ αυτό, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον/η γιατρό σας.

Κρατήστε σημειώσεις ώστε να δώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τις αλλαγές στα κόπρανά σας. Σημειώστε το χρώμα, τη συχνότητα, και τη μορφή της αιμορραγίας καθώς είναι σημαντικά δεδομένα για τη σωστή διάγνωση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συμβουλεύουν να κοιτούμε τα κόπρανά μας.

Ομοίως, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο κοπράνων ανά τακτά διαστήματα αν είστε άνω των 50 ετών. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν τον έλεγχο με μια ταινία. Σκοπός είναι η ανίχνευση κρυμμένου αίματος που δε φαίνεται με γυμνό μάτι.

Επίσης, ίσως κάνουν μια εξέταση ορθού καθώς βοηθά στην ανίχνευση αιμορροΐδων και όγκων. Ακόμη, είναι καλή για την ανίχνευση προβλημάτων με τον προστάτη. Είναι λίγο άβολη εξέταση, αλλά αξίζει για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας.

Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση για να αποκλειστεί ο καρκίνος του εντέρου. Ανάλογα με το είδος του αίματος στα κόπρανά σας, ίσως εκτελεστούν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως γαστροσκόπηση, ακτινογραφία, ή σπινθηρογράφημα.

Συμπέρασμα

Μην ανησυχήσετε αν βρείτε αίμα στα κόπρανά σας. Οι αιτίες είναι πολλές, και πολύ συχνά οφείλεται σε αιμορροΐδες ή πρωκτικές ραγάδες. Όμως, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας ώστε να αποκλείσετε άλλες αιτίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.